Az egri színház jövőjéért

Quoted post

Ciróka

#40

2011-05-06 16:36

A VV-t is kretének találták ki, akik azt szeretnék, hogy mindenki olyan ostoba és igénytelen legyen, mint ők. Van, akinek be lehet beszélni, hogy ő se különb a többinél, az esetleg elbambul a vacakságok előtt is, mások oda se kapcsolnak vagy sürgősen továbbkapcsolnak. A VV-t inkább azok a produkciók közelítik, amelyeknek igényszintje a nyíltszíni pornó. Ők összekeverik a TV-t a színházzal, és egyéb zűrzavar is lakik a lelkükben. Már kértem, hogy ne indulatoskodjunk, hanem inkább észérveket szeretnénk hallani a mieinkkel szemben. A magyar televíziózás kezdetén egyébként voltak színházi közvetítések, akkor még nem csak a primitívség ömlött minden hullámhosszon. A színháznak nevelő funkciója volt, nem a meghökkentést tekintette legfőbb céljának. Az értékes műsorokat akkor is tömegek nézték. Ők nem hülyültek meg időközben. A valódi tehetség onnan is ismerszik meg, hogy senki máshoz nem hasonlítható stílusa van, nem kénytelen másokat kopírozni. Persze azt a "stílust" is fel lehet ismerni, amelyik többféle név alatt hadakozik, kizárólag a maga igazáért egyszemélyben.

Válaszok

Turin

#42 Re:

2011-05-06 18:51:48

#40: Ciróka -

Észérveket használtam. Ön írta, hogy a színház vonzzon tömegeket. Ma tömegeket a tévében futó valóságshow-k és a többezer részes, félórás teleregények vonzák. Jogosan teszem fel a kérdést, hogy miért ne próbálkozzanak meg ezzel a színházak, ha ez a legnépszerűbb?

A geil-operettek, a rütyütyü, a "minden jó, ha jó a vége" ripacskodó, harsány, hazug világa sizntén tömegeket vonz, ma Magyarországon, az Operettországban egy operettet műsorra tűzni biztos siker.

Akkor jogosan teszem fel a kérdést, miért ne játsszon az egri színház csakis kizárólag operetteket, hiszen ha ön szerint egy színház teljesítménye abban merül ki, hogy tömegeket vonz-e, akkor mi sem egyszerűbb ennél.

 

Talán nem véletlenül tettem oda a végén, hogy a színház esetleg másra, többre hivatott. Elgondolkodott ön egyáltalán ezen a mondaton?

Turin

#43 Re:

2011-05-06 19:00:34

#40: Ciróka -

Sajnos abban sem értek egyet önnel, hogy a színház célja a nevelés lenne. Nem hiszem. A felnőtteknek szóló színház célja biztos, hogy nem. A nevelés elsősorban a szülők dolga lenne.

Úgy érzem, ideje lenne végre felnőnünk, és ideje lenne végre, hogy a döntéshozóink felnőttnek tekintsenek minket. Egy felnőttnek pedig nem rágják a szájába a nagy tanulságot, majd ő eldönti, saját kútfőből, hogy miben higgyen, és egyetért-e.

Ha továbbra is az egyvonalas, "a hülye is megérti", nulla agytornát igénylő (mert annyira hagyományos, hogy ezernyi kópiában láttuk már) darabokat igényeljük, akkor jogosan gondolnak minket buta gyerekeknek, akiket továbbra is lehet vezetgetni, és megvezetni, ha úgy tartja kedvük.

 

A színház célja természetesen lehet az ízlés formálása. Sőt, esetenként muszáj is, hiszen ha csak a saját, zárt világunk ezerszer agyonrágott, hagyományos stílusát ismerjük, akkor esélyünk sincs eldönteni, hogy a világban akár közhelynek számító, jobban vagy kevésbé népszerű irányzat közül bármelyik elnyerné-e egyáltalán a tetszésünket, hiszen látni sem volt lehetőségünk azt.

Erre módot ad a színház, ha kísérletezik, ha rendre új utakat keres, ha törekszik a változatosságra. Eddig ezt maradéktalanul megtaláltam az egri színházban. Attól tartok, ez az érték, amit nekem a színház egyáltalán nyújthatott, most hosszú évekre elvész számomra.

Köszönöm, egy évadon belül nem kérek Mária főhadnagyot, Rákóczi musicalt, és Csíksomlyói passiót. Év végére minden bizonnyal túladagolásos hungaritisben fogok szenvedni tőle.