devizában nyilvántartott hitelek szerződései jó erkölcsbe ütközők

én sem értek egyet

/ #26 szép

2012-03-15 11:47

- Nem mondom, hogy a bankok szentek, de azt sem hiszem el, hogy bárki azt gondolta volna, hogy a bankok jótéteményből osztják a pénzt, hasznot akartak, a ft hitelek kamatai nagyon magasak voltak a monetáris politika miatt (elinflálni akarták az államadósságot), kerestek olyan megoldást amivel a kamatok alacsonyabbak lehettek, amíg ez működött hol voltak a hitelkárosultak, meg a petíciósok?
- Ajánlgatták egymásnak, hogy te ez tök jó, olcsó vegyünk fel hitelt a lakásra és abból meg vehetünk golden china befektetést és akkor pénz nélkül keresünk egy csomót... ezeket is meg kell menteni mindannyiunk adófizetői pénzéből?
- ki kényszerített bárkit a hitelfelvételére?
- őszintén megvallva, ki olvasta végig, betűről, betűre a szerződését és tett fel konkrét kérdéseket AKKOR, hogy ez vagy az mit jelent?
- a közjegyzőket miért nem veszik elő, mikor rengeteg pénzt zsebre tettek és jó esetben elhadarták a szerződést, de olyanról nem hallottam aki mondjuk a zűrösebb apró betűkben lévő dolgokra rákérdezett volna az ügyfélnél, hogy valóban érti-e!?
- mit gondoljon az aki végül mégis inkább forinthitel mellett döntött ha már nem bírt magával, a többiek cikizték, hogy de hülye vagy én sokkal kevesebbet fizetek, neki nem jár az állami támogatás?
- vagy mit gondoljon az, aki belátta, hogy nem reális ekkora hitelt felvenni, évtizedekre eladósodni és inkább maradt bérleményben miközben a kollégái egy része már a második lakást vette, mert milyen buli ez az olcsó hitel? Neki nem jár állami támogatás?
- messze nem olyan egyszerű ez, hogy jajj a bankok át@tak és jajj én nem tehetek semmiről, ártatlan vagyok!
- Mesterségesen nem lehet gátat szabni egy deviza árfolyamának, az nettó pénzkidobás, ezt még a svájci nemzeti bank is belátta egy idő után, hogy nem megy, pedig feltehetően kicsit nagyobb a tőkeháttere mint itt az egész régiónak,
- hogy miért? Pl olvastatok a legutóbbi népszavazásról, ahol nem szavazták meg, hogy több fizetett szabadságuk legyen, mert az ártana a versenyképességnek? Itthon a párszáz forintos vizitdíjat sem voltunk hajlandóak megfizetni, majd most lesz helyette havi 5 000 és a többi hasonló kicsinyes dolog, tanuljuk már meg, hogy az államnak nincs csak úgy pénze, csak abból tud gazdálkodni, amit mi átadunk neki erre a célra.
- Miért jobb az, ha az egyén hitelét átalakítjuk államadóssággá és majd beborul az egész állam és lesz 400 ftos CHF meg 500 Ft-os EUR? Izland ezt az utat választotta, ott kb 30%-al esett vissza minden. Nehogy azt higgye bárki, hogy a végtörlesztéssel végül a bankok járnak rosszul, kicsit talán igen, de sokkal inkább mi, mindannyian. Ugyanis a banknak mindegy, hogy hova helyezi ki a tőkét csak termeljen profitot! Akkor nem ide fogja, bezárja a fiókokat, elbocsát alkalmazottakat, nagymértékben csökkenti a hazai vállalkozások felé a megbízásait, mint reklámok, nyomdai, it termékek és szolgáltatások, nem vesz autót ami további munkahelyek és vállalkozások megszünését eredményezi arról nem is beszélve, hogy nem ad hitelt azoknak a bátraknak akik ebben a kiszámíthatatlan környezetben még hitelből próbálnának vállalkozni vagy túlélni a nehezebb éveket, úgyhogy egy win-win szituból erőszakosan dacosan csinálunk egy loose-loose felállást, remek.
- hogy mi lenne az igazságos, igen a bankok is hibáztak, ők csinálták a hitelbírálatot, pl. azzal baromira nem értek egyet, hogyha a lakást elvették akkor utána még lehet követelésük, az volt a fedezet, megkapta mehet, kalap kabát több követelése ne lehessen az adóssal szemben, viszont az adósok meg lássák be, hogyha nem fizetik a hitelt akkor viszik a lakást, házat.
- hány olyan adós van aki csak azért költözött nagyobba mert olcsó, jó befektetésnek tűnt? Vagy adta ki saját lakásását, hogy abból majd fizeti az újabb lakás törlesztőét ahová ő költözött és elképzelte, hogy ingatlanmágnás lesz, jó emberek ébredjetek fel, munka nélkül nincs kenyér!
- Sírni mindenki tud, hogy elvesztette a munkahelyét, tenni érte, hogy jobb legyen már lusta, vagy nagyképű, miért ne lehetne diplomával szórólapozni, ja mert hogy az büdös, vagy mekiben dolgozni, na az tényleg büdös :) nézzen szét mindenki a saját portáján mielőtt másokat hibáztat saját helyzete miatt!
- nézzétek meg a hozzászólásokat amik itt születtek egy viszonylag visszafogott ellentétes vélemény kapcsán, kb. a 10%-nak van érvekkel is alátámasztott véleménye, a többi nettó anyázás burkoltabban vagy nyíltabban.
- Kedves hitelkárosultak, nincs könnyű dolgotok, mert akik ebbe az általatok csapdának nevezett dologba estek, többségében alig képzett emberek és észérvek helyett ingyenebédet akarnak. Még csak azt sem mondhatjuk, hogy itt tükrözi a színvonalat, mert a nethasználók már eleve egy magasabb érettségi szinttel rendelkező csoport.
- Ezzel együtt kitartást kivánok és hogy miután átgondoltátok a helyzeteteket ne mástól várjatok megoldást, hanem magatok tegyetek érte, ha kell akkor eladni olcsón, ha kell két helyen dolgozni átmenetileg vagy elhúzni devizában keresni a bevételt.
- Sokkal nagyobb támogatottsága lehetne ennek az egész mozgalomnak ha nem irreális célokat tűzne ki maga elé, hanem tényleg olyanokat amik jogosak, pl kez költség forintban, középárfolyamhoz közeli árfolyamon számolt törlesztés, hiszen a bank devizapiacon fedezte magát ahol alig néhány cent a spread, nem súlyos százalékok, referenciakamathoz között kamat és hasonlók, de az, hogy mondunk egy fiktív árfolyamot bicskanyitogató.
-Aki véletlenül idáig elolvasta annak Éljen Május elseje! :)