Quaestor károsultak megmentéséért


Vendég

/ #709

2015-03-20 15:22

Új cikk, de sok új infó nincs benne:

www.gyorplusz.hu

Ki fizeti meg a Quaestor csődjét?

A Quaestor nem pár nap alatt ment csődbe, mégis mellbevágó, hogyan tud összeomlani egy kívülről biztosnak látszó pénzügyi birodalom, maga alá temetve kis- és nagybefektetőket, részvényeseket, futballcsapatot.

A Quaestor honlapján egy közlemény olvasható. „Alulírott” Szombati Zsigmond Zoltán, a Quaestor Értékpapír Zrt. kijelölt felügyeleti biztosa jegyzi a tájékoztatót. Azt kéri az ügyfelektől, hogy mivel „a megnövekedett érdeklődés” (lám, milyen pozitív módon lehet kifejezni az ügyfelek ökölrázását) következtében leterheltek a tanácsadók, mindenki inkább a quaestor.hu honlapot figyelje, ott minden aktuális információ meg fog jelenni.

Ennél többet az ügyintézők sem tudnak mondani a kialakult helyzetben. Vagyis: a csődeljárás kezdeményezése után felügyeleti biztos vette át az intézkedési jogot. A Magyar Nemzeti Bank határozata értelmében új ügyfélmegbízásokat nem fogadhatnak el (vajon volnának ilyenek?), az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti „rendelkezési jogosultság szünetel”.

Lapzártakor (a cikk a március 20-i Győr+ Hetilapban jelent meg) még keveset tudni a lehetséges kártalanításról, a létesítményeket terhelő banki jelzálogok érvényesítésének hatásairól. A felelősöket sem nevezték meg, folyik a vizsgálat, az országos politikusok széles gesztusokkal mutogatnak egymásra. A befektetőkön, a papírtulajdonosokon visszamenőleges hatállyal már nem biztos, hogy segítenek azok az egyébként előremutató intézkedések, melyek ezt követően majd jobban védik őket, a pénzükkel felelőtlenül gazdálkodók pedig a jövőben saját, személyes vagyonukat is kockáztatják.

Győrben sokan vannak a Quaestor ügyfelei. Voltak, akik csak utaztak velük, az önkormányzat szerencsére jogszerűen és biztonságosan az állam által garantált állampapírok megvásárlásakor használta őket közvetítőnek, így Győr gazdálkodását semmilyen módon nem érinti a Quaestor csődje. Nem lehetnek azonban nyugodtak azok a kis- és nagybefektetők, akik a magas hozam reményében értékpapírokat vásároltak.

Lehet persze mondani, hogy az üzlet ésszerű kockázatokkal jár, s aki annyira mohó, hogy a nagy bankok által ígért kamatok háromszorosát akarja és hiszi el, az ne csodálkozzon a bukáson. S ebben is van valamennyi igazság. Ám aligha nevezhető ésszerű és kalkulálható kockázatnak az, ha valamelyik pénzügyi társaság százötven milliárd forint értékben, fedezet és engedély nélkül bocsát ki értékpapírokat.

Akik nem közvetlen kárvallottjai ennek a csődnek, azok a Quaestor futballcsapata, az ETO, a stadionja, és az élményközpontnak szánt ETO Park, valamint a szálloda miatt követik kitüntettet figyelemmel a történteket.

A létesítményeken a Magyar Fejlesztési Bank jelzáloga van. Az állam a stadiont bizonyára használatba adja az önkormányzatnak, Borkai Zsolt polgármester a kialakult helyzetről már egyeztetett is Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az utánpótlásra valószínűleg lesz pénz, az Audi és a város is oda irányítja forrásait.

Az NB I-es együttes sorsa már sokkal nehezebb. A működtető klub tartozásai miatt nem kizárt – bár egyelőre még egyáltalán nem biztos –, hogy a másodosztályban folytathatja pályafutását a nagy múltú együttes, amelynek a szurkolói 12 pontjukban már a régi indulójukat is visszakövetelik. Az önkormányzat hátterével szponzort bizonyára tudnak szerezni, de a támogatók nem szeretik, ha a tartozások rendezésével kell kezdeniük a munkát.

Az önkormányzat az ugyancsak csődbe jutott szállodát és a „levegős” bevásárlóközpontot – jelesül az ETO Parkot – nem akarja működtetni, ezeknek a létesítményeknek a sorsa valószínűleg a szabad piacon dőlhet el.

Egy viszont biztos: a győri önkormányzat erőfeszítése mellett a jelenlegi helyzetből való kilábaláshoz elengedhetetlen Tarsoly Csaba jószándékú együttműködése is...