Quaestor károsultak megmentéséért


Vendég

/ #604

2015-03-19 18:44

www.nyugat.hu

Egy szombathelyi Quaestor-károsult: úgy érzem, becsaptak minket!

Gyermekeinek szánta a megtakarítást egy szombathelyi család – most mindent elveszíthetnek a Quaestor csődje miatt. Feljelentést tettek a rendőrségen. A károsult ügyvédje jelenlétében nyilatkozott a nyugat.hu-nak.

A Quaestor ügy egyik szombathelyi károsultja vállalta, hogy elmondja történetét a Nyugat.hu-nak. Kérésére nem mutatjuk felismerhetően, és a nevét sem áruljuk el. A férfi, feleségével együtt saját gyermekeiknek gyűjtött, hogy segíthesse önálló életük elkezdését. Eddig minden rendben ment, négy év múlva vehették volna ki veszteség nélkül a pénzüket és a hozamot. Ehhez képest napok óta azért aggódnak, hogy egyáltalán látnak-e még akár csak egy fillért is a befektetésükből

Nehéz napjuk volt pénteken, akkor hívta fel őket valaki, hogy baj van, csődbe ment a Quaestor kötvénykibocsátó cége. Rögtön felkeresték a szombathelyi irodát, de ott már nem tudnak érdemben nyilatkozni nekik. Később azt is megtudták a híradásokból, hogy nem számíthatnak a Befektető-védelmi Alap (BEVA) biztosítására.

Amikor elindították a befektetést, úgy tájékoztatták őket, hogy a BEVA 6 millió forintig védi őket.

2008 decemberében került kapcsolatba a Quaestorral a családfő. A férfi először rövid lejáratú „pénzügyi eszközöket” vásárolt a cégtől. Amikor azok lejártak volna, a Quaestor ügyfélszolgálatosa azzal ajánlotta nekik a hosszabbítást és a tőkeemelést, hogy nem kell aggódniuk a pénzért, mert azt 6 millió forintig védi a Befektető-védelmi Alap.

Itt van a kutya elásva. A férfi azt mondta: kifejezetten a BEVA-biztosítás tudatában döntöttek úgy, hogy meghosszabbítják a befektetést. Sőt, a biztosítási értékhatár miatt az eredetileg csak a férj nevére szóló pénzügyi eszközöket megosztották a feleségével, hogy azok biztosan beleférjenek a 6 millióba.

A rendőrségen jelentős értékre elkövetett csalás miatt tettek feljelentést.

„Megbíztunk az ügyintézőben és abban, hogy a Quaestor honlapján is megtaláltuk a Befektető-védelmi Alapról szólót tájékoztatót” – mondta a károsult. A cégcsoport múlt heti csődjének bejelentése után azonban hamar napvilágra került, hogy nem is volt BEVA-biztosításuk. De ha lett volna, akkor sem fizetnének, mert a védelem arra z esetre nem vonatkozik, ha a kötvényeket kibocsátó szervezet nem képes visszafizetni az általa kibocsátott tőkéjét és kamatát.

A tízmillió forint jegyzett tőkéjű társaság százmilliárd forintnál is nagyobb értékben adott el kötvényeket.

Március 9-én este jelentette be Tarsoly Csaba, a Quaestor vezetője, hogy a cégcsoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira csődbe megy, mert az emberek a többi befektetési ház csődje miatt pánikszerűen elkezdték kivenni a pénzüket.

Az MNB viszont cáfolta ezt a verziót, mondván, hétfőn vizsgálatot kezdtek a Quaestornál, s akkor gyanús dolgokra bukkantak: kiderült, hogy 150 milliárd forint értékben fiktív kötvényeket bocsátottak ki (engedély nélkül) – ennek a hírnek ment elébe a cégcsoport a csőd bejelentésével.

Az már múlt héten egyértelmű volt, hogy a Quaestor ügyfelei nagy bajban vannak. A befektetés-védelmi alap ugyanis csak korlátozottan véd – írja az Index. Sokan tartották a cégnél úgy a pénzüket magas hozam reményében, hogy ezzel nem is voltak tisztában. Ezért egyelőre nem minden ügyfélről tudni még, hogy pénzéhez jut-e, és nem világos az sem, hogy a Quaestor cégének bukása hány másikat ránt majd még magával.

Csak a károsult közvetlen ismerősei között hatan lehetnek még érintettek

Éppen ezért nem érdemes tétlenül várni a felmentő sereget. A károsult jogi képviselője, Szendrő-Németh Tamás úgy fogalmazott: néma gyereknek az anyja se érti a szavát. - Aki bűncselekmény áldozata, annak legalább a feljelentést érdemes megtennie, ha valaha látni szeretné a pénzét.