Quaestor károsultak megmentéséért

...

/ #532

2015-03-18 21:06

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a jövő héten közérdekű keresetet indít a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel és az érdekeltségébe tartozó DRB Bankcsoporttal szemben, hogy legyenek felelősök az ügyben, és a károsultaknak ne kelljen egyedül a bíróságra menniük.

Baranovszky György, a FEOSZ elnöke szerint a céljuk az, hogy legyenek felelősei a gyanú szerint 10-15 éve zajló, és akár 100 milliárd forintos nagyságrendet is elérő brókerbotránynak, amelyben 15-20 ezer befektető, 100-120 ezer banki ügyfél, számos önkormányzat és több cég is károsult. A VS.hu kérdésére hozzátette, őket is teljesen váratlanul érte az ügy, az elmúlt években semmilyen jelzés nem érkezett hozzájuk a fogyasztóktól a Buda-Cashsel kapcsolatban.

A közérdekű keresettel a FEOSZ az érintetteket szeretné segíteni, hogy ne kelljen mindenkinek egyedileg a bíróságra mennie. Lesznek ugyanis olyanok, akik – dacára az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a Befektetővédelmi Alap (BEVA) kártalanításának – elveszítik a pénzük egy részét. Ez főleg a Buda-Cash ügyfeleinél képzelhető el, hiszen őket a BEVA csak 20 000 euróig, nagyjából 6 millió forintig kártalanítja, és ehhez szerződéssel kell tudniuk igazolni, hogy a brókercég ügyfelei voltak, és mennyi pénzt fektettek be rajtuk keresztül.

A tulajdonosi körhöz tartozó banki ügyfeleket, a DRB-csoport károsultjait az OBA 100 ezer euróig, durván 30 millió forintig kárpótolja, ez ráadásul automatikusan megtörténik, mihelyst a Magyar Nemzeti Bank visszavonja az érintett bankok tevékenységi engedélyét.

A FEOSZ várakozása szerint ez akár már a jövő héten megtörténhet, és ezt követően azonnal elindul az OBA-kártalanítás, 20 napon belül már a pénzüknél lehetnek a betétesek.

A FEOSZ egyébként az MNB-t is perbe hívja a felperesi oldalon, hogy segítse a fogyasztói igények érvényesítését. Baranovszky György hangsúlyozta, a közérdekű pert azért indítják, mert nem lehet előre tudni, milyen megoldás születik a Buda-Cash ügyében. Jogerős ítélet alapján kötelező lesz kártalanítani a fogyasztókat a 30, illetve 6 millió határon felül is, ezt szeretnék elérni.

....

Nem lehet őket elérni, hogy ugyanilyen közérdekű keresetet indítsanak a Quaestor ellen is?