Quaestor károsultak megmentéséért


Vendég

/ #322

2015-03-17 11:59

Óriási összeget bukhat a város a Quaestor-botrány miatt

Törökszentmiklós városvezetője után tegnap Abony polgármestere is arról tájékoztatta a lakosokat, hogy a dél-pest megyei városnak is volt lekötése a nemrégen becsődölt Quaestor Zrt-nél.

– Utólag már könnyű okosnak lenni – így kommentálta elkeseredetten az elmúlt hetek történéseit Romhányiné dr. Balogh Edit, Abony polgármestere arra utalva, hogy a város is érintett a Quaestor-botrányban. A településnek sok millió forintja ragadt bent a zrt-nél, melyről hivatalosan tegnap délután, egy képviselő-testületi ülésen tájékoztatta a képviselőket a településvezető. 
– Eredetileg csak a város közvilágításának korszerűsítéséről döntöttünk volna az ülésen. Sajnos azonban más apropója is van a találkozónak... – mondta Romhányiné dr. Balogh Edit. A képviselők hivatalosan csak most tudták meg, hogy értékpapír formájában kamatokkal együtt a város 279 millió forintos befektetése került veszélybe (Törökszentmiklóson ez az összeg 103,5 millió forint).

– Két évvel ezelőtt döntöttünk arról, mibe fektetjük a város pénzét. Költségvetési rendeletünk szerint felhatalmazásom volt arra, hogy a képviselő-testület összehívása nélkül döntsek erről. A legelőnyesebbnek látszó befektetési konstrukciók kiválasztásában egy befektetési tanácsadó valamint a gazdasági osztály vezetőjének segítségét kértem – árulta el a polgármester, hozzátéve, mindez két esztendővel ezelőtt történt. A Quaestor igen megbízhatónak tűnt, 25 esztendeje működött a befektetők élvonalában.
– Gyanúsan magas hozamot sem ígértek: 4,25 százalékos kamatlábbal lehetett lekötni a betéteket. Ráadásul hallottuk, hogy Törökszentmiklós is a Quaestorral szerződött, ez a város is náluk fektette be a pénzüket. Ezek után döntöttük mi is mellettük. A polgármester elmondta, ezidáig nem is volt semmi probléma a befektetésekkel. Még akkor sem gyanakodtak, amikor az első brókerbotrányok kirobbantak – bár egyesek szerint már ekkor lépnie kellett volna a városnak, hogy megmentse az esetlegesen veszélyben lévő befektetését.


– De ki tudhatta volna mindezt?! – töprengett hangosan a településvezető. A város információs portálja, a MiAbonyunk  értesülése szerint Abony befektetése e hónap március 9-én járt le. Bíztak benne, hogy a pénz azonnal vissza is jön a városhoz, azonban a pénzügyi cég egy nappal később, azaz március 10-én csődöt jelentett...
– Pénzünk már az értékpapír számlánkon van, mégsem jutunk hozzá, hiszen a számlát zárolták. E hét péntekig talán többet tudunk, mikor is juthatunk pénzünkhöz – reménykedett Romhányiné dr. Balogh Edit.
Ismeretes, a Magyar Nemzeti Bank múlt hét elején részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki. A kötvénytulajdonosok abban reménykedhetnek, hogy a Quaestor befektetéseiből és vagyontárgyaiból ki tudják fizetni őket – ez derül ki hamarosan.
Az abonyi polgármester a kialakult helyzetről többek között tájékoztatta a térség országgyűlési képviselőjét, és a Belügyminisztériumot is, segítséget remélve tőlük.


A városnak egyébként igencsak fontos lenne, hogy pénzéhez jusson, hiszen ezt az összeget nem csak a fejlesztési, hanem (egy részét) a működési költségvetésbe is beépítették. Megtudtuk, ebből bővítenének és újítanának fel több közintézményt is (ebből lenne a saját erő az elnyert pályázati pénz mellé), például ebből cserélnék ki a polgármesteri hivatal nyílászáróját és korszerűsítenék az óvoda fűtését is.