Tiltakozás a kutyák számára mindenhol kötelező póráz ellen

No comment

/ #315 Re: Milibindi

2014-05-12 09:29

#307: - Milibindi

Tökéletesen egyet értek. Csak az utóbbi kb. 10 évben lett ez a hisztéria a kutyák ellen. Az ilyen zseniális ötletekkel meg, hogy a kutyát pórázon kell sétáltatni (és amúgy is hogy képzeli hogy egyáltalán kilép az utcára valaki kutyával) azt érik el, hogy agresszívebbek lesznek a kutyik. A póráz külön feszültséget vezet bele a kutyába, ha állandóan húzzuk és rángatjuk mikor meglátunk egy másik ebet. Nekem egy ivaros kan németjuhászom van, kiskorától szocializált, kutyasuliba járt és semmi baj nincs vele. Ivaros kanokkal mindenféle atrocitás nélkül békésen sétálunk együtt póráz nélkül, és bármiféle civakodásból egy szóra el lehet hívni... Nagy tömegben vagy forgalmasabb utcán természetesen meg kell kötni a kutyát, ha egy járókelőn látszik, hogy fél tőle szintén. De nehogymár az legyen, hogy ne lehessen kilépni a házból csak 8 szöges nyakörvvel, fél centis pórázzal és szájkosárral a csúnya, gonosz kutyával. Ez abszurd.

Azt kéne felfogni mindenkinek, hogy ha már kutyát szeretne tartani, akkor legalább alap szinten sajátítsa el az ehhez szükséges tudást. Én támogatom a kötelező pár alkalmas kutyasuli bevezetését, ahol a kutyi mellett igenis a gazdit is kell oktatni! Rengeteg kutyással találkozom, akiknek a pórázon rángatott kicsi kutyája (félreértés ne essék, nem csak a kicsik, de főleg náluk tapasztaltam ezt) neki akar menni az enyémnek. A válasz ilyenkor "hülye a kutyám"... Olyan nincs, hogy hülye kutya. Vannak nehezebben kezelhető kutyák, de megfelelő odafigyeléssel, szocializálással és kutyaiskolával meg lehet oldani a problémát. A legkönnyebb kijelenteni, hogy "hülye a kutyám" és kész. Pont ezt fogják elérni ezzel a kötelező póráz dologgal: a kutyi agresszívebb lesz, nem tud más kutyával normálisan viselkedni, a gazdik egy részének meg nagyon kényelmes lesz...

Az anyukákról meg annyit, hogy már akkor is úgy néznek a kutyásokra, mint a leprásokra, ha rövid pórázon elmegy mellettük az utcán (tisztelet a kivételnek). A kutyit tényleg nem kell a játszótérre beengedni, ha meg pici gyerek mászkál a közelben, akkor minimum lábhoz kell hívni. Szerintem az alap kellene hogy legyen. Bár megjegyzem sok anyuka egyáltalán nem figyel oda, és a játszótéren kívül simán odaszalad visítva a gyerek az 5 méterrel odébb sétáló kutyához és pl. meghúzza a farkát (volt sajnos ilyen tapasztalat). A kutya persze ettől megíjed és ugat. Anyuka: "hogy lehet ilyen agresszív büdös dögöt ide hozni..." A különféle kirakott mérgekről, meg húsba tett szögekről ne is beszéljünk... Nem csak a kutyásokat kéne állandóan piszkálni.

 

Sajnos az is igaz, hogy sok olyan kutyás van aki nem szedi fel a kutyapiszkot, egyáltalán nem tudja kezelni a kutyáját vagy divatból/menőzésből szerez be olyan kutyát, akinek hozzáértő gazdira lenne szüksége. Emiatt a többi kutyást is egy kalap alá veszik.

Valahogy civilizáltan, kompromisszumokkal kéne ezt a helyzetet megoldani. A legkönnyebb a védtelen kutyákkal kicseszni, de ez egyáltalán nem célravezető szerintem...