Nyílt levél Balog Zoltán miniszterhez a tankönyvrendelés ügyében


Vendég

#51

2014-04-24 18:50

A mi iskolánkban megpróbáltunk megfelelni a tankönyvrendelést kiötlő hektikus elme elvárásainak. A rendelés lebonyolításában szerepet játszók között volt, aki sírógörcsöt kapott, volt, akinek a szíve tájéka kezdett szorítani. Sok felé volt otthon családi balhé, mert a házastárs nem értette mi a baja a párjának. Ja, és aznap - a szünet előtti utolsó tanítási napon - legalább két órámat vágta passzra ez az akció. Ilyen hétköznapi hatásai vannak, ha ott fönn egyesek játszótéri homokozónak tekintik az okatatásügyet. A demokráciában ezt meg lehet tenni emberekkel ?

Vendég

#52

2014-04-24 19:05

35 év pedagógiai tapasztalata (melyből 10 egy kemény sztálini diktatúrában töltött) mondhatom, hogy eddig is és ezután is én fogom megválasztani azt a könyvet (példatárat) amiből tanítani fogok.
Legfeljebb fölösleges kidobott pénz az amit a kincstári könyvre adni fognak a szülők, ha nem fog megfelelni a gyerek és az én közös célunknak, akkor "Szabadon tenyészünk"!
fp2
füsskata

#53

2014-04-24 19:13

Mi a helyzet a a tanári példányokkal? Én hosszú évek szorgos munkájával összegyűjtöttem minden szükséges könyvet, ezek 90%-a megy a levesbe, mivel a kitűnő MOZAIK-os és MŰSZAKI-s tankönyveket a továbbiakban nem lehet rendelni.
A fenntartótól azt az információt kaptuk, hogy ha marad a normatívából, akkor abból a könyvtár vásárolhat könyveket, amit használatra megkapunk. Tisztán látszik, hogy nem marad egy fillér sem. Most azon dolgozunk, hogy beleférjünk a 12 ezer forintos keretbe. Már ott tartunk, hogy vannak olyan tantárgyak, amelyekhez nem rendelünk könyvet. Munkafüzeteket csak vágyálmainkban látunk.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2014-04-25 10:13



Vendég

#55 Rezsicsökkentés? Tankönyvet a kályhába!

2014-04-25 10:16

Ajánlom szíves figyelmükbe a Mozaik Kiadó ügyvezető igazgatójának nyílt levelét:

http://index.hu/velemeny/olvir/2014/04/25/rezsicsokkentes_tankonyvet_a_kalyhaba/

Vendég

#56 A „homloknyi Magyarországnak” ajánlotta fel az Apáczait

2014-04-25 11:37

Ajánlom szíves figyelmükbe az Apáczai Kiadó ügyvezetőjével készült interjút:

http://atlatszooktatas.blog.hu/2014/04/24/a_homloknyi_magyarorszagnak_ajanlotta_fel_az_apaczait

Vendég

#57

2014-04-25 11:57

Pénteken,miközben 7 órában tanítottam került ki a tanári hirdetőtáblára az üzenet, hogy hétfőre le kell adni a megrendelést-segítségül megkaptuk az oldalcímet, ahonnan a tankönyvlista letölthető.Ilyen körülmények között nem lehet felelősségteljesen dönteni.A listán szereplő könyvekről még azt sem lehet ilyen információk alapján eldönteni, hogy azonos e a már használt tankönyvvel, mennyire épül a már elkezdett (9. o) tankönyvre.Mintapéldányt csak a Maxim kiadó küldött.
kachitamás

#58

2014-04-25 19:43

Az ismeretségi körömben minden hivatástudattal rendelkező Tanár, és a gyerekei érdekeit néző Szülő értetlenül áll a rendelet láttán. Ez nem szakmai ez érdek és felülről irányított „tanterv” egyformán mindenkire kötelező,… vannak a földön államok ahol ez divat, most csatlakozni készülünk,

Vendég

#59

2014-04-28 13:42

Idegen nyelv tanárként tudom, hogy a minőségi nyelvkönyvek milyen sokba kerülnek, ráadásul szakmailag sem indokolt a másik ( jelen esetben olcsóbb) tankönyvre váltás. Sok szülő van, aki szívesen kifizetné a tankönyvét a gyerekének, hogy nyugodtan írjon bele és használhassa. Talán az iskola könyvtári állományának a felfejlesztését és időnkénti revízióját kellene az államnak dotálnia és ezzel támogatva a rászorulókat. Ez a rendszer ebben a formában érthetetlen és átláthatatlan. A tartós könyv sem igazán a kicsiknek való. Kisiskolás gyerekek anyukájáként tudom,hogy ők még akaratlanul sem tudnak rá vigyázni, hiába tartós. Felsőben ( térkép, szöveggyűjtemény, törikönyv, stb.)
nicknemnevet

#60

2014-04-28 20:51

két nap?- valamikor egy óra jutott hasonló helyzetben választani...igaz megvolt már a nyerő. Nem ide klikkeltem, átirányított egy honlap. A lényeges dolgokra fontosságukkal fordítottan arányos idő jutott mindig is. Rövid időn belül minden személyeskedésbe fullad.A sok lehetőség között elvesz a gyermek.

Vendég

#61 Hálás köszönet

2014-05-01 06:45

Idézet egy igazgatóhelyettes tankerülethez írt leveléből (2014. április 14.)
"A kérdésem az, hogy az >>>ISKOLÁNAK<<< vannak 11. évfolyamos fizika tankönyvei az ingyenes tanulók számára elegendő mennyiségben, de az ajánlott könyvek listáján nem szerepel, annak ellenére, hogy az OH teljes listáján szerepel a könyv. Az új típusú fizika tankönyv ingyenes tanulók részére való beszerzése semmiképp nem szolgálja az érdekeinket, mert a következő évfolyamnak nem adható ki újra, az idén viszont azt jelenti, hogy a normatívából nem kellene 71 tanuló részére darabonként 1690Ft-ért beszerezni, ha rendelhetjük az eddig használt tankönyv 11. évfolyamos kötetét.
Ugyanez a helyzet a 9. évfolyamon matematikából is, tehát van kiadható könyvünk, de az nincs az ajánlott listán."

Részlet a tankerület illetékesének válaszából (2014. április 14.)
"A Központ tájékoztatása alapján a „Javasolt kiadványok listája” határozza meg az iskola számára a rendelhető kiadványok körét a közismereti tárgyak vonatkozásában. A tankerületi jóváhagyás során a tankerületi igazgató meggyőződik arról , hogy a tankönyvrendelést kizárólag a részére is megadott „Javasolt kiadványok listája” alapján állította-e össze az intézmény így a rendelésnél ezt kell figyelembe venni."

Két héttel később, 2014. április 29-én délután, miután a tankönyvfelelős már lezárta a KELLO-s tankönyvrendelést, jött az értesítés, hogy a KLIK úgy döntött, hogy ilyen esetekben mégiscsak engedélyezni fogja a bővebb listáról történő rendelést. Másnap (2014. április 30.) tehát, a ballagási előkészületek közepette, a rendelés utolsó napján kellett több száz tanulói rendelését átnézni és ennek alapján módosítani az egyszer már lezárt, majd újra megnyitott KELLO-s rendszerben.

Hálásan köszönjük a nagylelkű döntést, melynek eredményeképpen iskolánk mégiscsak megspórolhatott mintegy 250 ezer forintot az adófizetők pénzéből az államnak.
nicknemnevet

#62

2014-05-01 08:47

2014. április 29., kedd: Nemzet-nemzetiség
Kinek hatalom a tudás?

http://www.3szek.ro/load/cikk/69813/kinek_hatalom_a_tudas

...Bombaként robbant az a hír is, hogy az egy héttel ezelőtt meghirdetett tankönyvliciten olyan feltételeket szabott a minisztérium, melyek elrettenthetik a magyar kiadókat, minden könyvet le kellene fordítani románra, ám ennek többletköltségét nem vállalja a szaktárca és az amúgy is igen szűkre szabott pénzügyi keret, no meg az idő hiánya lehetetlen helyzetbe hozza a vállalkozó tankönyvírókat, kiadókat. Hiába a magyar államtitkár (évek óta, nemcsak most, az újabb kormányra lépés után), mint oly sokszor, most is legfeljebb a tűzoltásra vállalkozik, utólag próbálja elsimítani az igazságtalanságot, és ígérget, hogy minden megoldódik. Tette ezt már többször, kevés sikerrel. Sok éve életbe lépett az oktatási törvény, ám mai napig nem oldódott meg, hogy a magyar gyermekeket alternatív módszerek, tanterv szerint tanítsák az állam nyelvére, az RMDSZ-es Király András ezt legfeljebb a két év múlva esedékes tanévben látja lehetségesnek, akkor is csak a kezdő osztályok számára.
Válságban, nagyon mély szinten a román oktatási rendszer, és a szakemberek sorra kongatják a vészharangokat, hogy ezen belül a magyar még gyengébben teljesít, ezt mutatják az eredmények. Kiderült az is, még a törvény adta lehetőségekkel sem éltek oktatáspolitikusaink, nem alakítottak ki háttérintézményeket, nem dolgoztak ki stratégiát, még azt sem próbálták elérni, hogy a nagy európai Pisa-felmérésben külön elemezzék a magyar iskolák, diákok teljesítményét, pedig erre ily nagy létszámú kisebbség esetében lehetőség lett volna, ha van, ki megfogalmazza az igényt. Nem volt, úgy tűnik, senki nem ismeri fel az oktatás jelentőségét, hogy nem elegendő jogszabályba iktatni soha meg nem valósuló tételeket, többre van szükség, mert szaporodik az áldozati nemzedékek sora, és lassan már nemcsak egyetemre, de középiskolába is Magyar­országra készülnek a tehetségesebb gyermekek. S nem nehéz kitalálni, közülük hányan térnek majd haza.
Hiába hát ama mondás, miszerint kisebbségi létbe szorulva a tudás lehet a legnagyobb hatalmunk, ha az iskolapadokat koptató ifjú nemzedék azt látja, hogy a döntéshozó helyzetbe került vezetők számára az oktatás sokadrangú kérdés, majd negyedszázad alatt sem sikerült olyan szakértőcsoportokat kialakítani, melyek a helyzet javításáért tudnának, akarnának tenni, s ha mégis születik egy-egy tudományos dokumentum, a politikum érdektelensége miatt eltűnik a süllyesztőben. Amíg szolgalelkű pártkatonák kerülnek döntő pozíciókba, és a pályán kívülre rekedt valós szakértők hangját senki nem hallja, amíg nem ismerik fel a magyar vezetők e kérdés valós súlyát, addig csúszunk lefelé a lejtőn, gyorsabban, mint a román tanügyi rendszer egésze. Nagy árat fizetünk majd érte, amikor újabb évek múltán kiderül: eltűnőben az erdélyi magyar szürkeállomány, nincs már, ki értéket, jövőt teremtsen. Kormányon vagy azon kívül ezt a vészes folyamatot kellene felismerni, megfordítani. Ha nem sikerül, minden egyéb értelmét veszíti.

Vendég

#63

2014-05-05 16:31

Nekem az a problémám,hogy eddig Meixner Ildikó:Játékház könyveiből tanítottam,és most elvették a lehetőséget,hogy 2.osztályban ezt folytassam.Azzal indokolták,hogy 2.-ban már áttérnek a kollégák más tankönyvre.Pedig én elég sok kollégát ismerek,akik 1.-4.-ig ezt a tankönyvcsaládot használják és elégedettek vele,akárcsak én.Nem értem,miért nem lehet az egész alsó tagozaton végig ezzel a könyvvel dolgozni. Tisztelettel:M.-né Brezina Csilla

Vendég

#64

2014-05-16 12:19

A tankönyves kiadók és alkotók, a tankönyvválkasztó pedagógusok nevében is hálásan köszuönjük, hogy ilyen akciót indítottak, igyekszünk minél több támogatót csatlakoztatni. Üdvözlettel: Dr. Karlovitz János, a Tan könyvesek Országos Szövetsége elnöke, a PECIFÓ, SZÜSZ, MPT, MSZT, KPT tagja
sumi

#65

2014-05-30 18:41

A természettudományos tantárgy könyveit a Mozaik döntő részben adja, de úgy tudom, hogy jövőre nem lehet rendelni!!

Vendég

#66 Minisztériumi válasz

2014-06-02 17:55

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat honlapján elolvasható a minisztérium válasza. A válaszlevél közvetlenül elérhető itt:

http://elft.hu/sites/default/documents/Miniszteriumi_valasz-Tankonyvellatas.pdf


Vendég

#67 Re: Ezzel nem tudok egyetérteni

2014-06-03 06:50

#9: Gilgames - Ezzel nem tudok egyetérteni

Úgy gondolom, hogy már nrm él ez a válaszlehetőség. A mi iskolánkban nem minden tanuló kér minden könyvet, 60%-uk ingyenes, 50%-uknak nincs internetes hozzáférése.

A tankönyvrendelést informatikatanár csinálja (talán ő is tudja kezelni a gépet)


Vendég

#68

2014-06-23 07:34

No comment
kata12345

#69 nincs

2014-06-23 07:34

no comm