Nyílt levél Balog Zoltán miniszterhez a tankönyvrendelés ügyében

Ezt a hozzászólást a petíció szerzője eltávolította (Részletek)

2014-04-17 07:14


Ezt a hozzászólást a petíció szerzője eltávolította (Részletek)

2014-04-17 12:03



Vendég

#3

2014-04-17 15:04

Teljes mértékben egyetértek a petíció tartalmával. Örülök, hogy van ez a kezdeményezés, és remélem sokan leszünk akik aláírják, és bízom benne, hogy odafigyelnek a szakma tiltakozására.

Vendég

#4

2014-04-18 06:04

Tankönyvfelelősként is azt látom, hogy ilyen rövid idő alatt, ami az idén rendelkezésre áll a könyvek kiválasztásához és megrendeléséhez, nem lehet felelős döntést hozni az erősen lecsökkentett készletből. A webfelületre rögzítés elveszi a húsvéti szünetemet és még akkor is kérdéses, hogy a szülők által aláírt rendelőlapok visszaérkeznek-e a szünet után időben, hogy az alaprendelés lezárását azoknak megfelelően végezhessük el.

Vendég

#5

2014-04-18 06:08

Teljes mértékben egyetértek a levélben foglaltakkal.

Vendég

#6

2014-04-18 06:12

Nemcsak hogy egyetértek, még a támogatásomról is biztosítom. Szerintem be kellene fejezni az oktatást érintő kapkodó, meggondolatlan és határidőt nem biztosító változtatásokat.

Vendég

#7

2014-04-18 07:32

A különböző iskolatípusok különböző tankönyveket igényelnek. Mindig is a NAT-tal összhangban levő, gondosan szerkesztett tankönyvekből tanítottunk, amelyek mindenben megfeleltek az előírásoknak. Nem vitatjuk, hogy a listán maradt tankönyvek is hasonló gondossággal készültek el, azonban más iskolatípusban, más óraszám mellett több olyan tankönyv van, amely jobban bevált, a diákok érdekének, képességeinek, speciális igényeinek jobban megfelelt, valamilyen szempontból korszerűbb, érthetőbb, és most kénytelenek vagyunk megválni ezektől.
hoi

#8 Egy petíciót csak akkor tudok támogatni, ha annak minden mondatával egyet tudok érteni.

2014-04-18 07:48

Bár a nyílt levél egy részével egyetértek, nem tudom támogatni, mert szerepel benne a következő: "Ez lehetetlenné teszi, hogy a tanárok a tankönyvek kiválasztásakor körültekintő és szakmailag megalapozott döntést hozzanak." Ez a kijelentés nem igaz. Egy petíciót csak akkor tudok támogatni, ha annak minden mondatával egyet tudok érteni.

Sajnálattal,
Horváth István
NKE
Gilgames

#9 Ezzel nem tudok egyetérteni

2014-04-18 10:10

Én már múlt héten csütörtökön kiválasztottam a következő tanévben használni kívánt könyveket. Pontosan öt perc volt a keresőből kimásolni azokat a könyveket, amelyeket eddig is használtam. Nem pontosan értem a problémát, hacsak az nem, hogy a kollégák még mindig nehezen használják a számítógépet, és nem is nagyon erőltetik meg magukat, hogy ez jobban menjen.
Osztályfőnök is vagyok, tehát rendezem a gyerekek ügyeit is.
Bennem fel sem merült, hogy ezzel gond lenne!
Luca Szalay
A petíció szerzője

#10 Re: Ezzel nem tudok egyetérteni

2014-04-18 10:40

#9: Gilgames - Ezzel nem tudok egyetérteni

Kedves Gilgames!

 

Ön állami fenntartású iskolában dolgozik? (Csak azért kérdeztem, mert ha egy tanár nem állami fentartású iskolában dolgozik, és/vagy nem hiányoztak az általa ismert és szívesen használt tankönyvek az általa választhatók közül, akkor természetesen nem feltétlenül érzékelte ezt a problémát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a probléma nem létezik.) A kollégák számítógéphasználatára utaló negatív tartalmú, általánosító megjegyzés pedig szerintem nem fogadható el (ettől a problémától függetlenül sem).

 

Üdvözlettel:


Vendég

#11 Re: Egy petíciót csak akkor tudok támogatni, ha annak minden mondatával egyet tudok érteni.

2014-04-18 11:19

hogyul

#12 Virágozzék 2 virág?

2014-04-18 12:37

A KLIK irányítása alatt álló iskolák csak egy szűk tankönyvlistából választhatnak, amiből kimaradt például a Műszaki Kiadó vagy a Mozaik Kiadó tankönyveinek a többsége. Akik eddig ezeket használták, azoknak most nem könnyű másikat választani, különösen úgy, hogy a listán lévő tankönyvek egy része még nem jelent meg, a szerzőn és a címen kívül semmilyen egyéb információ nem érhető el a tankönyvrendelési határidőig. Ezért nem értem "hoi" (#8) állítását, illetve csak azt tudom elfogadni, hogy akik eddig is az új, szűkített lista szerinti könyveket használták, azoknak nem okoz gondot a tankönyvkínálat szűkítése.

Több mint 25 éve vagyok tankönyvszerző, dolgoztam a Nat természettudományi tartalmi megújításán, továbbá a természettudományi A-változatú kerettanterven is, társszerző vagyok egy régóta folyamatosan változó B kerettantervi könyvsorozatban, illetve egy másik csapatban jelenleg is dolgozunk az A változatú könyvsorozat második kötetén. Most sem a hagyományos könyveim nincsenek a szűkített listán, sem az új szemléletű könyv, pedig az tavaly az utolsó pillanatban felkerült a tankönyvlistára.

Biztos vagyok abban, hogy a "virágozzék száz virág..." elv alapján nem lenne helyes, ha egyszerre száz könyv közül lehetne választani, de azt sem tartom ésszerűnek, hogy a szabályozás 2, azaz kettő könyvre szűkíti le a választékot. Azt sem hiszem, hogy pontos számot lehetne meghatározni, hogy ennyiféle könyv lehet, se több, se kevesebb nem.

Ez a tankönyvrendelet olyan káros, hogy biztosak lehetünk benne, hogy meg fogják változtatni. Minél hamarabb, annál jobb. Minél később, annál több kárt okoz!
diverzitás

#13 sokszínűség és versenyképesség

2014-04-18 14:12

Szerintem, ha több kiadó könyveiből válogathatunk, akkor a nekünk és oktatási stílusunknak legjobban megfelelő könyvet tudjuk kiválasztani. A könyvek a kiadás előtt komoly lektoráláson mennek keresztül, így feltételezhető, hogy lényegében ugyanazt tartalmazzák, de más megközelítésben, más "körítéssel".
Ha hagyjuk a piacot érvényesülni a nem megfelelő könyvek kiszelektálódnak, és a jók maradnak versenyben, persze ez így nem lesz politikafüggő, pusztán tudás, és színességfüggő. ami kulcsa a jövő generáció széleskörű és alkalmazkodóképes tudásának!! Szerintem csak ez a fontos, és nem az, hogy éppen milyen párt színe a meghatározó a politikában. Aki nem meri felvállalni a sokszínűséget, az fél a jövőtől, fél a jövő generációtól.

Vendég

#14 Re:

2014-04-18 16:35

#2: -

Megkérem a petíció szerzőjét, hogy ígéretéhez híven legyen szíves ezt a hozzászólást (#2) törölni. Nehéz politika mentesnek minősíteni egy olyan hozzászólást amely a szakmai vita elindító eseményét pártvezér belekeverésével magyarázza.

nopolitik

#15 Re: sokszínűség és versenyképesség

2014-04-18 16:39

#13: diverzitás - sokszínűség és versenyképesség

A nem megfelelő könyvek kiszelektálódnak? Haha! Egy ideális világban. De ha a szaktárgy tanárainak mondjuk 40-50%-a nemtörödöm, akkor meg a jó könyvek szelektálódnak ki. Erre a hozzászólásra is igaz, hogy a politikára utaló részeket törölni kellene!

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2014-04-18 18:09



Vendég

#17

2014-04-18 18:11

Szülőként, pedagógusként és állampolgárként is felháborítónak találom a tankönyvekkel kapcsolatos szakmaiatlan és diktatórikus intézkedéseket.
Zita

#18 Miért rendelünk?

2014-04-18 18:30

Az is egy lehetőség, ha nem rendelünk tankönyvet. Ha a pedagógusok többsége nem rendelne, az egy elég egyértelmű véleményt mutatna a szakma részéről. Úgy sokkal nehezebb dolgozni, de nem lehetetlen, az is, mint minden, megoldható volna és érezhető tiltakozás lenne.
thinktwice

#19 Re: Re:

2014-04-18 18:33

#14:  "Megkérem a petíció szerzőjét, hogy ígéretéhez híven legyen szíves ezt a hozzászólást (#2) törölni. Nehéz politika mentesnek minősíteni egy olyan hozzászólást amely a szakmai vita elindító eseményét pártvezér belekeverésével magyarázza."

Nagyon szép gondolat a teljesen politikamentes vita. Sok ember életét befolyásoló kormányzati intézkedések esetén ezt nem valószínű, hogy szigorúan be lehet tartani. Fröcsögésre persze nincs szükség, mint ahogy óvodai szintű árulkodásra sem ...

Ki az ovodás?

#20 Re: Re: Re:

2014-04-18 19:01

#19: thinktwice - Re: Re:

Kedves thinktwice,

Ki az ovodás? Ha a kétszer gondolkodás közben megnézte volna az egyik felhívást:

https://mailman.kfki.hu/sympa/arc/fizinfo/2014-04/msg00058.html

akkor látta volna Szalay Luca kérését és ígéretét:

"kérem, hogy a hozzászólások is (a petícióhoz hasonlóan) szakmai jellegűek legyenek. A politikai vonatkozású hozzászólásokat törlöm."


Vendég

#21 Re: Miért rendelünk?

2014-04-18 19:26

#18: Zita - Miért rendelünk?

???

Tankönyvet nem a pedagógus rendel, hanem a szülő.

Zita

#22 Re: Re: Miért rendelünk?

2014-04-18 19:34

#21: - Re: Miért rendelünk?

Ez így van, de a pedagógus adja meg, hogy mit javasol az adott osztálynak. Ha mi nem kérünk a diáknak könyvet, a szülő azt nem tudja rendelni vagy nem rendelni.  Csak azt döntheti el, hogy megvásárolja-e vagy sem, amit az iskola kiválasztott a gyermekének. 17/2014. (III. 12.) EMMI rendelet 30.§ (2) ".... A szülő nyilatkozhat arról, hogy gyermeke részére az összes tankönyvet meg kívánja-e vásárolni, vagy egyes tankönyvek biztosítását más módon, például használt tankönyvvel kívánja megoldani."

Luca Szalay
A petíció szerzője

#23 Re: Re: sokszínűség és versenyképesség

2014-04-19 02:28

#15: nopolitik - Re: sokszínűség és versenyképesség "De ha a szaktárgy tanárainak mondjuk 40-50%-a nemtörödöm, akkor meg a jó könyvek szelektálódnak ki."

Kedves "nopolitik"!

Ezt az állítást nem tudom elfogadni, és meggyőződésem, hogy nem is igazolható. A sokszínűség és versenyképesség igénye a tankönyvek tekintetében pedig önmagában nem jelent politikai állásfoglalást. Még akkor sem, ha ebben az átpolitizált világban bizonyos hívószavak miatt már ez is annak tűnik. Más kérdés, hogy technikailag hogyan valósítható meg a nyomtatott ingyenes tartós tankönyv ideája, ha sok tankönyv közül lehet választani. Szerintem messze van még az az idő, amikor Magyarországon is tabletekkel jár majd minden gyerek iskolába.

Luca Szalay
A petíció szerzője

#24 Re: Re: Re:

2014-04-19 02:37

#19: thinktwice - Re: Re: Sok ember életét befolyásoló kormányzati intézkedések esetén ezt nem valószínű, hogy szigorúan be lehet tartani.

Kedves "thinktwice"! Kedves KollégákÍ!

Valóban, és ezért nagyon nehéz is ezeket a hozzászólásokat moderálni. Javaslom, hogy állapodjunk meg abban, hogy bizonyos kulcsszavakat (amelyek közül akkor legyen az egyik a "párt", a másik pedig a "kormány", bármilyen szóösszetételben) és a szinonimáikat a továbbiakban itt nem használunk, annak érdekében, hogy a szakmai vita keretei között maradjunk.

Itt az idő

#25

2014-04-19 06:22

Támogassátok más szakosok hasonló kezdeményezéseit is:

http://www.peticiok.com/peticio_az_also_tagozatos_tankonyvekert