Petíció Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatához

Nagy Tibor Balázs
A petíció szerzője

#26 Re:

2014-02-21 12:27

#24: Liza -

Nagyon köszönöm a támogatást; valóban, az egyik sarkalatos probléma a sok közül, hogy a városvezetés - cinikus retorikája ellenére - a konstruktív ellenvéleményeket sorra lesöpri az asztalról. Ezt szégyenteljesnek tartom!

Krinó

#27

2014-02-21 14:59

nem kellene fölösleges dolgokra elkölteni az a rengeteg pénz.
Nagy Tibor Balázs
A petíció szerzője

#28 Re:

2014-02-21 20:31

tanító

#29 Dobó tér és egyéb "fejlesztések"

2014-02-23 08:58

Szakszerűnek és tárgyszerűnek tűnik a leírása, bár nem derül ki a foglalkozása. A megfogalmazottakkal egyetértek. Jómagam emlékszem még a Végvári vitézek szoborcsoportja felállításakor keletkezett visszhangra. Akkor kifogásolták, hogy megbontja a térnek a Dobó-szoborra kialakított tengelyét. Mára viszont megkedvelték mind az egriek, mind a turisták. Most viszont a városvezetők hivatkoznak ugyanerre az érvre, meg hogy akadályozza a "kommunikációt" a városháza és a tér között. Ugyanakkor felállítanak egy szökőkutat, melynek pontos helyét máig se látni a rajzokon, csak annyit tudni, hogy az a Centrum Áruház oldalán lesz. Az nem bontja meg a tengelyt? A városvezetés időnként rendez formális fórumokat, ahol a lakosok kibeszélhetik magukat, aztán minden megy úgy tovább, ahogy a vezetők elgondolták. Csak kivételesen nagy felháborodás esetén (pl. Dobó tér alatti garázs), vagy a vezetés által is belátott megvalósíthatatlanság esetén (Agora) hajlandók elállni a terveiktől. Más irritáló elképzelésekkel (pl. intermodális közlekedési csomópont) viszont időről-időre előhozakodnak. Úgy tűnik, nem az számít, mi lenne jó vagy fontos a városnak, hanem hogy mire van éppen pályázat. Ideje lenne felvetni a főépítész felelősségét is!
Nagy Tibor Balázs
A petíció szerzője

#30 Re: Dobó tér és egyéb "fejlesztések"

2014-02-23 20:16

#29: tanító - Dobó tér és egyéb "fejlesztések"

Tisztelt Tanító! Minden mondatával tökéletesen egyetértek. Foglalkozásomat tekintve magam is pedagógus vagyok, magyar nyelv és irodalom szakos tanár - bár jelenleg sajnos nem gyakorlom a hivatásomat, nem a szakterületemen dolgozom.


Vendég

#31

2014-02-24 09:01

Tudjuk / Dobó szavaiból is /, hogy a győzelem a jó vezetés, hősies helytállás...ÖSSZEFOGÁS eredménye volt. A vitézek fő helyről való elhelyezése MÉLTATLAN mellőzésre utal. A barokk tér csorbul az új idők szelétől...VIHART ARAT a lelkünben. " az EGRI NŐK"
Nagy Tibor Balázs
A petíció szerzője

#32 Re:

2014-02-24 14:17

#31: -

Köszönöm a támogatást az EGRI VITÉZEK nevében!

B. Tamás

#33 NEM ÉRTEK EGYET!

2014-02-24 14:31

Ha minden változtatást megtorpedózott volna egy ún. lokálpatrióta csapat, ma nagy valószínűséggel nem lenne sem Dobó tér, sem Minorita templom, mert az akkori "eredeti" állapotokat, mikroklímástól, az akkori városképig mindent alapjaiban változtatott meg.
Az pedig, hogy az erősen Dobó tér centrikusságot, a belvárosi "súlytöbbletet" kicsit jobban szétteríti a koncepció, csak üdvözölni lehet. Talán inkább kellene az áruházzal, mint testidegen építménnyel foglalkozni, mint azzal, hogy a téren egymással mintegy rivalizáló, egymás súlyát erősen csökkentő két szoborcsoport közül az egyik elkerül onnan, így képezve új városi súlypontot másutt.
Nagy Tibor Balázs
A petíció szerzője

#34 Re: NEM ÉRTEK EGYET!

2014-02-24 16:44

#33: B. Tamás - NEM ÉRTEK EGYET!

Tisztelt B. Tamás! Az Ön érve - véleményem szerint - nem igazán állja meg a helyét, hiszen a Dobó tér egykori kialakítása, a Minorita templom felépítése nem elvett, hanem hozzáadott a tér arculatához, vagyis értéktöbbletet jelentett; így jött létre főterünk, amely időközben szakrális nemzeti emlékhellyé, és - nem utolsósorban - kiemelkedő fontosságú turisztikai célponttá vált. A Centrum épülete valóban nem illik ebbe az összképbe, de lebontása - egyelőre - sajnos komoly akadályokba ütközik.

Ami a Dobó téri súlytöbbletet illeti: ezek szerint Ön még nem találkozott olyan európai főtérrel, ahol a tér többközpontú, ahol több, azonos súlyú építészeti alkotás található; pl. nézze meg Krakkó főterét, ahol a Posztócsarnok épülete és Adam Mickiewicz szobra nem hogy egymás hatását rontják, sőt: inkább erősítik a tér nemzeti emlékhely jellegét.

B. T.

#35 Dobó tér - marad.e az ellenvélemény?

2014-02-25 00:18

Már a Végvári vitézek elhelyezésekor is vita volt. Tiltakozás. Talán a Dobó szobor elhelyezésekor is, hiszen máshová helyeződik a hangsúly miatta. Elvonja a Minorita templom meghatározó, építészetileg, vizuálisan meghatározó szerepét. És akkor még nem is került szóba a tiltakozás, ami a Minorita templom építésekor lehetett, hiszen mekkora súllyal telepszik rá a vár által meghatározott látványra...
Nagy Tibor Balázs
A petíció szerzője

#36 Re: Dobó tér - marad.e az ellenvélemény?

2014-02-25 07:20

#35: B. T. - Dobó tér - marad.e az ellenvélemény?

Tisztelt B. T.! Ez az érv inkább engem igazol. Hogy miért? Mert mint fentebb kifejtettem, minden olyan változtatással, amely értékében HOZZÁAD a térhez, egyetértek. Amit Ön fejteget, hogy mekkora tiltakozás lehetett a Végvári vitézek, a Dobó szobor elhelyezésekor és a Minorita templom felépítésekor - mert elvonja a figyelmet, rátelepszik a látványra stb. - inkább azokhoz az érvekhez hasonló, amelyeket a két (ép)ítész úr citált a KIK-ben; ti. hogy egy tér nem lehet többközpontú, csak egy hangsúlyos látványelem uralhatja etc.

Padrone

#37

2014-02-27 01:24

Nem hiszem, hogy ez az akció bármilyen sikerrel is kecsegtet. Habis úr nem az a fajta, aki a saját megrögzött véleményén kívül más, pláne sőt attól merőben eltérő véleményt egyáltalán meghallgatni hajlandó lenne. Elfogadásáról pedig ne is tegyünk említést - ahogyan ő sem tesz. Jó példa volt erre az egykori Ifjúsági ház szellemházzá való átalakítása is, ami az ismert baklövésen túl azért ekkora - mondjuk ki nyíltan - kárt nem okozott a városnak, mint ez a "projekt". Nem igazán értem, hogy jön ez az ember, és nyaloncai ahhoz, hogy ilyen szinten tönkretegye valamennyiünk városát. Parkoló ház, Valide Szultana, és most Dobó tér, a város szíve. Emlékezni fognak az egriek ennek az embernek a nevére, de nem nehéz megjósolni, hogy nem jószívvel. Javaslom, hogy a remek és szépséges parkolóházat nevezzék el róla "Habis háznak" méltó emléket állítva neki és áldatlan közreműködésének.

Vendég

#38

2014-02-27 09:03

VÁLASZT VÁRUNK !!!
Nagy Tibor Balázs
A petíció szerzője

#39 Re:

2014-02-27 09:35

#37: Padrone -

Tisztelt Padrone! Én azért remélem, hogy amikor már 2-3 ezren aláírták a petíciómat - bízom benne, hogy lesz ilyen -, többé nem söpörhetik szőnyeg alá az emberek véleményét.


Vendég

#40

2014-03-02 15:49

Igaz!

Vendég

#41

2014-03-03 14:43

Szeretném ha ezt a szép várost nem rontanák el ilyen meggondolatlan projektekkel! Remélem hogy a városvezetés figyelembe veszi majd az egyszerű városlakók véleményét is!

Vendég

#42

2014-03-03 21:11

Teljesen egyet értek a petíció szövegével és támogatom. A Végvári vitézek helye pedig egyértelműen a Dobó téren van,kéretik oda vissza helyezni!!
Marika

#43 Re:

2014-03-04 09:24

#27: Krinó -

A pénzt az Unió adta, a város felújítására, amit ellenőriznek is. Ingyen kapjuk, hogy szebb legyen a városunk. Kár, hogy ezt ennyien nem látják.

Cséfy

#44 Dobó tér

2014-03-04 14:06

"A Dobó tér mai kialakítása alapvetően barokk jellegű térszerkezettel rendelkezik, alaprajzát tekintve egy barokk templomot idéző térformát mutat. E formáját véglegesen 1983-ban nyerte el, amikor megalkotója így hangsúlyozta ki a tér barokk mivoltát."
Kedves Nagy Tibor Balázs, ne haragudjon, nem okoskodásként, csak szeretném elmondani építészként, műemlékekkel foglalkozó emberként, hogy a fent idézett mondat egy ilyen fontos elvi kérdésben sajnos szakmailag nem állja meg a helyét.
Nem tudok semmi közelebbit a 83-as tér-kialakítás alkotójáról annak elképzeléséről. De:
-Tény az, hogy az építészettörténetben nem ismerünk olyan megoldást, amely a barokk korban úgy komponált volna meg egy teret, hogy az valamilyen épületre utalt volna alaprajzában vagy szerkesztésében.
-A barokk gondolkodásnak pont az a lényege, hogy az épületek, közötti üres teret szerkeszti meg úgy, hogy az a teret alkotó,azt körülvevő épületek térfalait fogja egységbe, geometriai formájával hangsúlyozza és érvényre juttatja az épületek városszerkezeti és önálló építészeti értékeit egyaránt. Nézőpontokat, tengelyeket alkot, a téren áthaladó ember számára akár az optikai trükkök és korrekciók eszközeivel is játszó, időbeli történéseket is megfogalmaz. Ennek persze az a feltétele, hogy a teret körbevevő, egységes, barokk épülettömegek és homlokzatok legyenek ennek az élménynek a tárgyai és eszközei. Jó példa erre a római barokk megannyi alkotása, pl. a Szent Péter tér, a Piazza del Popolo, a Spanyol lépcső, és még lehetne sokáig sorolni.
A Dobó tér barokk jellegét lényegében a Minorita templom, a nyugati és a keleti oldal barokk házai adják. A régi térburkolat "templom" alaprajzot (?) formázó, geometrikus burkolati díszítéseket tartalmazó jellegzetességei elhibázott, szakszerűtlen, fantáziátlan tervezőt mutatnak. Csak képzeljük el, hogy milyen tér volna az, amelyen az oda vizionált épület nem csak alaprajzban, hanem a maga térbeli valóságában is megjelenne. Na, arra a térre ezen a "templomon" kívül már más nem férne be. Nem járhatunk egyszerre egy téren meg egy elképzelt épület alaprajzában, ez nevetséges! A tér nem egy épület, hanem éppen az épületek közötti hiány, ahol nincs épület! Talán nem kell ezt tovább magyarázni! Ha egy építészeti koncepciót bírálni akarunk, azt átgondoltan, érveket felsorakoztatva kell tenni. Lehet a Dobó téri pályázat nyertes tervét is bírálni, hiszen minden emberi alkotás szemlélhető többfajta aspektusból is. Akkor viszont olyan apparátust , olyan embereket kell felvonultatni, akik a saját szakmájuknak hozzáértő és hiteles képviselői. Ha valaki több ezer aláírót akar a petíciójához, akkor ezt nem spórolhatja meg.
A modern tömeg-demokráciák csapdája ez, a döntéshozók szeretik a közvélemény kutatásokat, a népszavazásokat, ahol az orruknál fogva vezetett tömegek szavaznak pártokról, buta celebekről, arról, hogy ki essen ki a való-villából, meg hogy milyen legyen a Dobó tér... Mindenhez nem lehet érteni...
Nem is értenek hozzá...Sajnálom, de ez van. Talán egyfajta census kellene, pl. aki elküldi a szavazatát a való világba, az ne szavazhasson 8 évig az országgyűlési vagy helyhatósági választásokon... Üdvözlettel:
Cséfalvay Gyula építész, aki soha nem venné a bátorságot, hogy döntsön például a kvantummechanikáról...

Nagy Tibor Balázs
A petíció szerzője

#45 Re: Re:

2014-03-04 14:10

#43: Marika - Re:

Kedves Marika!

Az EU a támogatást a nyertes pályázatra biztosította, amelyhez állami támogatás és a város lehetőségeihez mérten komoly önrész is társult. Mint a levelemben is olvasható, azóta a projektet módosítani kellett, vagyis az önrész is jelentős mértékben növekedett.

Hogy ettől az átalakítástól szebb lesz-e városunk, azon lehet vitatkozni; az egriek egy jelentős része szerint egyértelműen örökségrombolásról van szó. Nem vitatom, hogy a tervek kidolgozói jóhiszeműen jártak el, de több, az építész szakmában járatos szakember azon a véleményen van, hogy a kellően nem megalapozott koncepció eredményeként főterünk elveszíti barokk jellegét és vonzerejét egyaránt.

Nagy Tibor Balázs
A petíció szerzője

#46 Re: Dobó tér

2014-03-04 14:39

#44: Cséfy - Dobó tér

Tisztelt Cséfalvay Gyula!

Igaz, hogy jómagam az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom szakán végeztem, ezért építészeti kérdésekben nem igazán vagyok kompetens. Ám valamennyi esztétikai érzékkel - és művészettörténeti ismerettel - azért talán rendelkezem, s bár szakmailag kellően alátámasztott és megalapozott választ nem adhatok önnek - ezt esetleg megteszi egy hozzáértő kollégája -, a hozzászólása utolsó, szinte már-már a személyeskedés határát súroló részére szeretnék reagálni.

Nem értem, hogy arról, akinek valamilyen markáns ellenvéleménye akad pl. jelen esetben egy tér átalakítása kapcsán, miért feltételezhető, hogy a tömegdemokrácia áldozata, akit az orránál fogva vezetnek a döntéshozók, s evidensen a kereskedelmi média fogyasztója, aki csupán színvonaltalan valóságshow-k nézője, buta celebek rajongója. Ezt kikérem magamnak. Az alapvetően konzervatív - nemzeti szabadelvű - világnézetemmel, felfogásommal nehezen férne össze az éppen aktuális VV XY-ra való szavazás. Ellenben aki azt megteszi, nem magától értetődő, hogy egy megtévesztett, orránál fogva vezetett áldozat. Igaza van: mindenhez nem lehet érteni, de önnek sem szakterülete pl. a médiaszociológia.

Tisztelettel:

Nagy Tibor Balázs

nemegri

#47 nemegri

2014-03-04 17:46

És ha már itt tartunk,akkor következhet a meder kerékpárút. A főmérnök Úr megmagyarázná nekünk laikusoknak,hogy ez miért jó ötlet,és kinek az agyából pattant ki? Alapos mérnöki teljesítmény az biztos,mint a parkoló ház! Attól félek,hogy a Dobó tér sem lesz átadva időre. De ez a jelenlegi város vezetést már nem fogja érinteni.
Nagy Tibor Balázs
A petíció szerzője

#48 Re: nemegri

2014-03-04 21:04

#47: nemegri - nemegri

Sajnos valahogy én sem tudom értékelni a patakmederbe tervezett kerékpárút ötletének "zsenialitását", de nyilván utóbbihoz a "multifunkcionalitása" - nagyobb esőzések és a patak vízszintjének megemelkedése esetén "vízibicikliútként" való hasznosítása - is hozzájárul. Én, gyarló, esendő, laikus egri polgár - sajnálatos módon - a parkolóház neoszocreál - egyébként használhatatlan - monstrumát is totális baklövésnek tekintem.

Cséfy

#49 Re: Re: Dobó tér

2014-03-04 23:10

#46: Nagy Tibor Balázs - Re: Dobó tér

Kedves Nagy Tibor Balázs,

nem személyeskedésről van szó, sajnálom, ha félreértette! Én el tudok képzelni véleményeket a Dobó téri átépítés ellen és mellette, csupán arra szerettem volna utalni, hogy ehhez szakmai érveket kell megfogalmazni. Az itt leírt érveket nem tartottam megfelelőnek. A médiaszociológiához valóban nem értek, általánosságban írtam egy jelenségről, amely már sok fejtörést okozott nekem a hazai demokrácia elmúlt 25 évével kapcsolatban. Engem is rángattak ide-oda ezek az erők, amikor a nyilvánossággal kapcsolatba kerültem köztisztviselői praxisom során. Éppen azért, mert nagyrabecsülöm azt, ha valaki olyan közösségi szerepet vállal mint ez a petíció, szerettem volna elmondani, hogy miért nem tartom jónak a felhozott érvet. Ezzel nem akartam azt mondani, hogy nem lehet szakmailag fogást találni a projekten, csak arra utaltam, hogy ez az érv szerintem nem jó. Tisztelettel üdvözli: Cséfalvay Gyula


Vendég

#50

2014-03-15 20:27

Támogatom!