Az akác legyen hungarikum!
Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével
"A parlagfű, bár nem őshonos, mára a magyar táj jellegzetes eleme, finom és egészséges méze van, gyógynövényként is használható. Különben is, a krumpli se őshonos. Gyerekkoromban is mindenhol volt parlagfű, 'oszt senki se mondta, hogy nem jó. Csak a szemét bürokraták önző gazdasági érdekből ellenzik népünk ősi nemzeti jelképét. Pfuj! Indítványozom, hogy a parlagfű is legyen fokozottan védett és hungarikum is! Sőt legyen kötelező minden falu határában egy parlagfűmezőt fenntartani. MENTSÜK MEG A PARLAGFÜVET AZ EU ÉS HAZAI KOLLABORÁNSAI ÁLNOK CSELSZÖVÉSÉTŐL!!!"
Most komolyan, röhej ez a petíció.
Re:
Véleményem szerint viszont ez a hozzászólás röhej. Viccnek gyenge és szomrú is, hogy van aki ilyen módon viszonyul a kérdéshez. Ez nem a Magdi anyus jöjjön vissza a barátok köztbe petíció. Ennek súlya van Tisztelt Uram/ Hölgyem!
Re: Re: Re: Re:
Elnézést kérek, ha félreérthető voltam. A birkaságot azokra értettem, akik tájékozódás vagy érdemi vélemény nélkül írják alá a petíciót, és sajnos a kommenteket olvasgatva az a benyomásom, hogy a többség ilyen. Természetesen tisztelet a kivételnek, és akinek nem inge, ne vegye magára! Éppen abbéli reményemnek adtam hangot, hogy vannak, akik végiggondolják a döntést.
Sajnos eddig még egyetlen olyan érvelést sem láttam, ami alapján ez a petíció megalapozott lenne. Ha Ön (vagy bárki) az alábbi állításokat tényszerűen igazolni tudja, meghajlok az érvei előtt, és aláírom a petíciót.
1, Az EU ki akarja irtani Magyarországról az akácot.
2, Az akác nem invazív faj, vagyis egy kategóriába sorolható a paradicsommal és krumplival (amelyek nem őshonosak, de nem is invazívak).
3, Az akác nem csökkenti a biodiverzitást.
4, Az akácültetvények nem károsítják a hazai beporzóállományt (amelyektől a mezőgazdaságunk egésze függ).
Re: Re:
Az akác jelenleg az ország leggyakoribb fafaja, és agresszívan terjed ott is, ahol nem kéne neki. Minden olyan kezdeményezés, ami védené, röhejes és teljesen nonszensz, a gazdasági jelentőségétől függetlenül.
És igen a kérdésnek súlya van: 55 ezer ember írt alá egy olyan petíciót, amit akár csak a középiskolai biológiatudásuk alapján ki kéne röhögniük. Ez nagyon súlyos és komoly probléma.
Re: Re: Re: Re: Re:
#3631: egy biológus - Re: Re: Re: Re:
Tisztelt Uram! Laikus vagyok, a petíció okán próbálok ismereteket szerezni a kérdés megítéléséhez. A negyedik ponttal kapcsolatban (az akácültetvények károsítják a hazai beporzóállományt) kérem, adjon valamilyen linket, ahol többet tudhatnék meg a kérdéssel kapcsolatban! (Bocsánat, ha már ezt korábban megtette, lusta vagyok átböngészni a hozzászólásokat!) Köszönöm!
Micsoda dolog volt, hogy sorba kivágták az útszélekről, pedig akkor még nem voltunk uniós tagok.
tehát nagy itt a pazarlás !!!! Vége legyen, mert nincs már mit ennünk ha ez így megy. üdv.
Re: Re: Re: Re: Re: Re:
#3636: Kispont - Re: Re: Re: Re: Re:
"Az akác mézelő tulajdonságát a méhészek tényleg képesek hasznukra fordítani, azonban a természetes beporzó rovarokat nem tartja el az akácos, abból elvándorolnak, nem élnek meg benne. A természetben élő méhek, lepkék, legyek, egyéb beporzó rovarok ugyanis nem két-három hétig, hanem tovább, rendszerint több hónapon keresztül igényelnek táplálékot, ahogyan a házi méh sem csak két hétig táplálkozik egy évben. A mindössze néhány gyomnövénnyel együtt élő akácos viszont virágzása előtt és után nem biztosít megfelelő pollen- és nektárforrást, ellentétben a teljes vegetációs időszakban virággazdag természetes gyepekkel és erdőkkel. Márpedig a természetes növényzeten túlmenően, a hazánkban megtermelt, rovarporozta növények többségét, kiskertektől a gyümölcsösökig és számos szántóig, még mindig a természetes rovarvilág porozza be, nem a méhészetek. Az akácosokkal – vagy egyéb mezőgazdasági monokultúrákkal – túlságosan zsúfolt tájban a természetnek ez a „szolgáltatása” végzetesen meggyengülhet. Éppen az Amerikai Egyesült Államok az egyik legszemléletesebb példája annak, milyen gazdasági kockázatot jelent a természetes beporzó fauna kiirtása, ott ugyanis hatalmas területeken a mezőgazdasági termelés egyik legjelentősebb akadályozó tényezőjévé vált a beporzók hiánya. A témáról bővebben lehet olvasni magyarul is a „beporzó rovarok hiánya” címszavak beütése után az interneten. Visszatérve az akácosokra: a méhésztársadalom valóban növelni tudja gazdasági hasznát az akácosok megállás nélküli térnyerésével, és talán több akácméz is jut a magyar asztalokra. De ennek az ára a növekvő termesztési kockázat minden egyéb, természetes módon beporzott növény esetében. És a mai napig egyetlen mezőgazdasági szakember sem mondta azt soha, hogy a természetes beporzó fauna eltűnése miatt tájszinten fellépő termesztési problémák megszüntethetők mesterséges úton. Aki tehát a méhek pártján áll, gondoljon a természetben élő méhekre is, ne csak a méhészek által ide-oda telepített, táplálékhiányos időben mesterségesen táplált háziállatokra."
Forrás: http://molnar-v-attila.blogspot.hu/2014/02/a-feher-akacrol-es-az-europai-bizottsag.html
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
#3638: bpetya75 - Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Köszönöm! Nagyjából ezt tudtam levezetni az ismereteimből. Világos érvek, nyilvánvaló következtetések. Okosabb lettem, de szomorúbb is. Köszönöm mégegyszer!
Re: Re: Re: Re: Re: Re:
#3636: Kispont - Re: Re: Re: Re: Re:
bpetya már belinkelte, amit én is akartam :)
Azért azt hozzátenném, hogy természetesen nem kizárólag az akác az oka a beporzók eltűnésének (a rovarirtóktól és a légszennyezéstől kezdve a közúti forgalom és sebesség növekedéséig sok minden hozzájárul). De az egyik legfontosabb ok a monokultúrás gazdálkodás (köztük az akácültetvények) terjedése. Az akác esetében ez annyival súlyosabb a többinél, hogy nem csak az ültetvényeken, hanem a természetes élőlénytársulásokban is egyre terjed - ha nem is alakítja őket monokultúrássá, de nagymértékben csökkenti a sokféleséget.
#3640: egy biológus - Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Köszönöm! Látom az akác "25%-on kívüli" terjedését is, sajnos látom. Köszönöm!
Ha mar az alairasnal tartunk en szeretnek alairni egy kiirtasi igenyt azon patkanyokra akik az emberi faj ellen ilyen esztelensegekkel toltik az idejuket!
Re:
Az EU-nak esze ágában sincs kiirtani az akácot. Már leírtuk jópárszor, ha valaki nem hiszi, ellenőrizheti a tervezetben, fent van magyarul a neten. Ez az egész egy kedves EP-képviselőnk agymenése, nem tudom, honnan szedte. És sajnos nagyon sokan beveszik...
Re:
#3637: miskolci város és ország védő -
Csak a gyermekkori emlekekben el bennem is. Kik azok akik akkora hatalommal birnak, hogy a termeszet addta ajandekokat kiirtassak?? Nos, hat azoktol a hatalmaskodo, poffeszkedo patkanyoktol kene megszabaditani vegre az emberiseget!
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
#3639: Kispont - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Szívesen! Az írás ezen része egyébként számomra is újdonság volt.
#3640: egy biológus - Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Korrekt kiegészítés! Köszönöm :-)
| This discussion has been closed. |
Rovid a vagasi ciklusa,es tarvagas utan konnyen sarjadzik.Ma mar a magyar ember egyi legjobb baratja.