Szociális ágazat anyagi és erkölcsi elismerése érdekében

Szociális ágazat anyagi és erkölcsi elismerése érdekében / Közlemények / Soltész Miklós államtitkár úr válaszlevele! / Hozzászólások


Vendég

#1

2013-07-09 07:07

Tulajdonképpen az államtitkár úr mindenről beszél, csak arról nem, amiről kellene. Rendkívül nagy mértékben érinti a szociális munkásokat a rezsicsökkentés. Gondolom a 5-6ezer Ft-os átlag rezsiből ez jelentős könnyebbség nekik. Itt arról van szó, hogy egyrészt az ifjú, frissen diplomázott szociális szakember, hatalmas ambíciókkal és hivatástudattal hamar rájön, hogy ebben a szférában be vannak fagyasztva a munkalehetőségek és a bérek is. Ha nincs valakinek ismerőse, vagy boldog őse, sosem lesz munkája. Másrészt a nevetségesen alacsony fizetés és a fejlődés teljes lehetetlensége sem kifejezetten motiváló. Szomorú, de sajnos igaz, a szociális munkások sokszor jóval rosszabb helyzetben vannak, mint a klienseik. Ennyit ér ma 2-3 diploma és az elhivatottság mások segítése iránt Magyarországon.

Vendég

#2

2013-07-09 07:10

Csak 2012-ben volt Erzsébet Program keretében a szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóinak üdültetése, 2013-ban már NEM!!!! Súlyos tévedés, egy államtitkár részéről.

Vendég

#3

2013-07-09 07:26

...sokat kell számolni, hogy ne az indulat szóljon az emberből, de mi a válasz arra, hogy hat éve ugyanannyi a bér. Az ágazatot működtetők miért fontosabbak, ha ezen nem tudnak változtatni! (Hogy fontosabbak abból gondolom, hogy nem annyi bérből élik hónapról-hönapra életüket hat éve. mint az itt dolgozók!) Az egészen biztos, hogy el fognak menni az itt dolgozók oda ahol már az államtitkár Úrék látják, hogy kell a magasabb anyagi elismerés....pl. a kórházakba. Aztán lehet hozni az új ágyakat azok majd tisztába teszik naponta ötször is az idős embereket...

Vendég

#4

2013-07-09 07:27

Nem kellene végre elgondolkodni egy országos sztrájkon? Talán akkor tudatosulna a társadalomban is, hogy fontos munkát végzünk.

Vendég

#5

2013-07-09 07:28

Ezt a cinikus levelet nem fogadjuk el!!! Követeljük a 2008-től elmaradt béremeléseket, és nem elégszünk meg az új matracok vásárlásával. Ez a válasz egy arculköpés volt.

Vendég

#6

2013-07-09 07:59

Kedves munkatársak!
Ezen a döbbeneten én már túl vagyok, nem olyan rég az intézményünkben dolgozó -kb. 120 fős kollektíva- nevében, megfogalmaztunk néhány gondolatot az Emberi Erőforrások Miniszteréhez és az Államtitkár Úrhoz, a szociális területen dolgozók rossz munkakörülményeire és anyagi - erkölcsi megbecsülésére tekintettel kértük a támogatásukat. A miniszter Úrtól nem kaptunk választ.... Az Államtitkár hasonló hangnemben válaszolt, felhívta a figyelmünket mennyi sokat tett az ágazatért.
Nem tudom lehet nem jó helyen dolgozunk, vagy az elvárásaink nagyok....., minden esetre én a bőrömön azt érzem, hogy nem tudom fizetni a rezsimet, nem jut ruhára, de még az élelmiszereken is erősen spórolni kell, mindjárt az ellátottakkal azonos napi megélhetési gonddal küzdöm. Mit csinálok rosszul, ha a szociális szakma politikai vezetői ezt másként látják? Segítsetek!!!!!

Vendég

#7

2013-07-09 08:13

Ez a csávó teljesen hülyének néz bennünket. 1. Amiket felsorolt (rezsicsökkentés, stb.) az érinti a pedagógusokat is, mégis kapnak béremelést. 2.Mi van azokkal a gondozónőkkel akik nem bentlakásos int.ben dolgoznak (munkakörülmények, munkaruha, bérlet...) 3. Az Erzsébet utalványt és az Erzsébetes üdültetést mi egyszerű, utcai gondozók csak hírből ismerjük. Ez a válasZ egy porhintés. A második bekezdésben csupa általános dolgot sorol fel amit a kormány "végre hajtott". Ezek az ország egész népességét érintik. Szerintem semilyen elképzelésük nem volt és nem is lesz velünk kapcsolatban. Azt sem tudja kik vagyunk, és most meglepődhetett, hogy kapott egy ismeretlen csoportól egy petíciót.

Vendég

#8

2013-07-09 09:11

EZ IS CSAK PROPAGANDA!!!

Vendég

#9

2013-07-09 09:23

Tisztelt Soltész Úr!!!

Amit itt Ön, vagy valamelyik beosztottja leírt, nem tartom valószínűnek, hogy el is hiszi, mert ha igen akkor nagyon nagy baj van!!! Az elme állapotával Önnek is meg a munkatársának is!!! Tényleg ennyire HÜLYÉNEK nézik az embereket!!! ÁLLAMTITKÁR ÚR VEGYE LE AZ ORBÁN (ORSÓS) SZEM ÜVEGÉT ÉS ÚGY NÉZZEN SZÉT!!!! MERT LEHET MIRE FELÉBREDNEK, KÉSŐ LESZ!!!! Nem olvastam az előzőket, de egyforma a véleményünk!!  Nem dumálni hanm doldozni kellene!! A focipályára vannak milliárdok az idősgondozók meg éh bérért dolgoznak!!! Ez mai magyar valóság!! Azt hiszem éjszakás műszak után ennyi elég lesz!! Üdv: mindenkinek!! Egy érintett!!!


Anonymous

#10

2013-07-09 09:32

Döbbenet! Ahhoz képest, hogy képviselnie kellene bennünket és érdekeinket Soltész Miklósnak, olyan szinten aláz meg és néz bennünket senkinek, hogy úgy érzem magam a kis országunkban, mintha csak megtűrt személy lennék. (nem egyedi ez az érzésem). Csak egy napra "alacsonyodna" le hozzánk, csinálná, amit mi. Ennyit kívánok neki. Ja, és sokáig a bérünket. Arra azért kíváncsi lennék, hogy Orbán Viktor mit szól ehhez a semmitmondó válaszhoz. Pontosan az ilyen párttagok és reakciójuk miatt járatják le a saját kormányukat, ezzel is csökkentve a szimpatizánsaik számát. De ez az ő gondjuk. A mienk meg az, hogy lassan a száraz kenyeret rágjuk. De nem baj, örüljünk, hogy dolgozhatunk. :(

Vendég

#11

2013-07-09 10:22

Ez a válaszlevél sértő és felháborító véleményem szerint.
A felsorolt mindegyike általános, mindenkire vonatkozó változtatás, aminek a hatása minden egyes állampolgár életében eltérő módon jelentkezik. A szociális ágazat átszervezésének lassú elindítása és az ellátottak körülményeinek javítására tett lépések nincsenek összefüggésben a petíció tárgyával, hogy a szociális és gyermekvédelmi ágazatban dolgozó szakemberek is legyenek egy ágazati bérrendezés alanyai.

A területen dolgozók üdülési lehetőségeinek támogatása is fontos, de személy szerint jobban szeretnék egy méltányos fizetésből gazdálkodni, majd saját keresetemből spórol pénzen menni nyaralni.
A minimálbér megemelése valóban elképzelhető, hogy többeket érintett előnyösen, de ugyanakkor hátrányos hatása is van. Jelenleg másodállásomban a diplomám nem került elfogadásra a betöltött munkakörömhöz, 4 órásként E6 besorolással a szakdolgozói minimálbér 50 %-át kapom fizetésként, kiegészítéssel. Ugyanezt a szakdolgozói minimálbért kapja egy D1-es kategóriában dolgozó munkatárs, csak nagyobb kiegészítéssel.
A minimálbér emelése akkor lett volna jelentős változást hozó a közszférában, ha ezt a minimálbért a szakmunka kategória az 1-es fizetési osztályba helyezték volna el, mert a jelenlegi helyzetben nevetségessé teszi a közalkalmazotti bértábla fokozatait, annullálja a végzettséget és a korábbi munkaidőt.

Ezen a területen minden munkatárstól elvárt, sőt megkövetelt alapvető érték, hogy a munkája során felül emelkedjen a saját magánéleti problémáin, és az ügyfelek részére átfogó segítséget, támaszt nyújtson minden kérdésben. Ne legyünk se szentek, se álszentek, nem mindenki alkalmas erre a  munkára, aki ezen a területen dolgozik. A segítésnek hivatásnak kellene lennie, ami egy szakmává van degradálva. Jelenleg az anyagi megbecsülés nem az egyetlen hiányosságunk, mert a jelenlétünk természetes az ügyfeleknek, természetes a társadalomnak, miközben a közbeszédnek nem tárgya, hogy képet adjon az egyes területek napi munkájáról.

1991 óta tanulom, '96 óta dolgozom szociális területen. Míg a feladatok bővültek és a képzések professzionálisabbak lettek, nem indult semmilyen központi akarat vezérelte kampány szerű felvilágosítás annak érdekében, hogy ez a szfére, a benne dolgozó összes munkatárssal együtt megfelelő társadalmi elismerést kapjon! Ez az utóbbi években még rosszabb is, mert segítési területeink miatt minden makro- és mikrogazdasági döntés egyes következményeivel Nekünk kell megharcolni, hiszen egy nagy közösségre tervezett jobbító szándékú változtatás nem azt jelenti, hogy az valójában mindenkinek jó lesz. A civil kezdeményezéssel induló programokat, vagy az egyes önkormányzatok saját keretük terhére indított projektjeit szükséges partizánakcióknak is tekinthetjük, amikor a helyi vezetés vagy a civil társadalom vállalja fel azt a felelősséget, amit az államnak kellene viselnie egy megfelelő rangon kezelt, megfelelő módon működtetett, jelenleg csak a kötelező szinten megtűrt ellátátsi formán keresztül.

A válaszlevélben felsorolt érvek nem nem adekvátak a petíció tárgyában, ezért a válasz a magam nevében visszautasítom.

Kérek másokat is, hogy vállalják a nevüket a kommentjeikhez, különben az általuk megfogalmazott, igenis fontos vélemény csak egy kiáltás lesz az arctalan tömegből. Nekünk nem politizálnunk kell, az a politikusok dolga. Nekünk, akik a saját lelkünkből élünk és dolgozunk nap mint nap, közvetítenünk kell azt az érzékenységet a döntéshozók felé, amivel a segítés során minden erőnkkel próbáljuk megválaszolni a megválaszolhatatlan kérdéseket is. Amit Mi teszünk az fontos! Nem fontosabb mint bárki más munkája, mert mindenki ugyaahoz a közösséghez járul hozzá, de nem is vitatkozni akarunk, hanem azt az egyenlő elbírálást és megbecsültséget, amit megkapnak azok, akik jobb érdekérvényesítő helyzetben lévén megharcoltak már maguknak. Itt az idő, hogy azokat az erényeket amiket a munkánk során az ügyfeleink érdekében bevetünk, saját magunkért is használjunk!

Tagányi Szabolcs


Vendég

#12

2013-07-09 11:34

Ezzel akarják kitörölni a szemünket?

Vendég

#13

2013-07-09 12:49

EZ nagy része hülyeség a mai helyzet az hogy amit eddig nyolc fö látott el azt mamár három vagy legfejeb nény ember végzi. ÉS ezért hullnak ki a dolgozok mert mind fárat. De a többi ember bére hova lett,

Vendég

#14

2013-07-09 12:50

A Szociális Munka Napjával kapcsolatban semmit nem ír az államtitkár, azt a részét a petíciónak még válaszra sem méltatja. Szégyen!!!

Vendég

#15 Re:

2013-07-09 14:11

#13: -

tedd meg, hogy legalább helyesen írsz. köszi


Vendég

#16

2013-07-09 17:42

Ez felháborító!minden van ebben a levélben csak a lényeg maradt ki,a béremelés ígérete!Szokás szerint a kedves Fidesz mismásol.Rezsicsökkentés!Haha!meg a többi hülyeség!Szégyelljék magukat!Szemetek!

Vendég

#17

2013-07-09 18:45

T Államtitkár Úr vagy minket néz hülyének, vagy....
A felsorolt intézkedések (minimálbér emelés, rezsicsökkentés, devizahitelesek megsegítése stb.) valóban ugyanúgy vonatkozik ránk is, mint a tanárokra és eü dolgozókra - akik már megkapták-kapják a béremelést ill. külön elbírálást.
Még szép - az államtitkár úrtól - , hogy a szociális ágazatban dolgozóktól ezektől a "kedvezményektől" nem vonja meg.Talán még azt is meg tudná magyarázni.
EZ NEM VÁLASZLEVÉL, EZ KÖDÖSÍTÉS, MELLÉBESZÉLÉS, MIVEL SEM KONKRÉT DOLGOT NEM TUD FELMUTATNI, AMIVEL A SZOCIÁLIS ÁGAZATOT - AMELY EGYRE INKÁBB NYŰG AZ ÁLLAM NYAKÁN - EDDIG MEGSEGÍTETTÉK VOLNA.
Mindenképpen szeretnénk megköszönni, hogy a jövőben óvni szeretné a gerincünket! Nekünk még van!!!

Vendég

#18

2013-07-09 19:43

Én csak azt kérem a tisztelt Soltész Úrtól, hogy végezze azt a munkát amit mi és éljen meg a szociális ágazatban dolgozók fizetéséből kb. 2 hónapig. Fizesse a rezsit, iskoláztassa a gyermekeit, fizesse a hiteleit, étkezzen egészségesen, kerülje a stresszt, ne legyen beteg,(mert drága a gyógyszer, az orvosi ellátás), ami a mi bérünkből nem finanszírozható! Én a Cs. Á. O.-ban dolgozom, ahol nap mint nap ki vagyunk téve a zaklatásoknak, szinte napi kapcsolatban állunk a rendőrséggel, bírósággal. A dolgozók egyedül viszik a műszakot (a munkavédelmi előírások szerint a dolgozó egyedül nem lehet az intézményben), ennek ellenére többnyire egyedül (hétvégéken, munkaszüneti napokon, éjszaka) végezzük a munkánkat, mert a törvényben a minimálisan előírt létszámmal dolgozunk, ezért a helyettesítés sem megoldott.
A kezdő fizetés ugyanannyi, mint a több éve pályán lévők bére, a szorzók, csak a főiskolai végzettségtől vannak, a többiektől megvonták, a dolgozók tájékoztatása nélkül. A szociális ágazat és az egészségügy szorosan kapcsolódik egymással, ennek ellenére a bérek kompenzációja nem ezt mutatja. Örülök az egészségügyben végrehajtott bérrendezésnek, de mi is elvárjuk az anyagi elismerést
Véleményem szerint a szociális ágazatban dolgozók (de minden dolgozó ember) kezdő fizetése minimum 250.000 Ft. nettó legyen, amiből emberhez méltóan meg tudnak élni.

Vendég

#19

2013-07-09 20:54

Ezek az intézkedések valóban nagy tömegeket érintettek, aminek örülhetünk. De a fizetésünk vásárlóértéke mégis csökken. Irritáló azt a tervezetet hallani, hogy a pedagógusok bérét meg kívánják emelni 100000,-Ft-tal, amikor a fizikai munkát is végző szakképzett házi szociálisgondozók, pedig nettó 85000-Ft-ot kapnak

Vendég

#20

2013-07-09 21:14

Lenne egy nagyszerű javaslatom. Az ilyen magas pozíciókban ülők is azon közalkalmazotti bértábla szerint kapják a fizetésüket, mint a szociális ágazatban dolgozók, hiszen ha nekünk nincs okunk panaszra, akkor ez a fizetés elegendő lenne nekik is. Ez egyúttal azt is biztosítaná, hogy csak olyan elhívatottsággal rendelkező ember vállalná ezt a munkakört, aki valóban szívesen végezné ezt a munkát és megfelelően képviselné a dolgozók érdekeit a kormány felé.

Vendég

#21

2013-07-09 21:19

A Miniszter Úr szépen felsorolta az egészségügyben dolgozókat, de én szociális területen dolgozom a gyermekvédelemben, az alapellátásban!Rólunk miért feletkezik meg mindenki, pedig nélkülünk még több gyermek kerülne szakellátásba és a családok nagyobb hányada hullna darabjaira. Kállai Ágota HSZK

Vendég

#22

2013-07-09 21:20

Hat ez durvan nesze semmi fogd meg jol... Volt egy olyan erzesem vegig,ahogy e sorokat olvastam,hogy Soltesz ur nem valoszinu,hogy megertette a kerdest. ..

Vendég

#23

2013-07-10 08:01

Ebből még nem tudok kenyeret venni...
Betti

#24

2013-07-10 09:17

Azt mondja meg nekem Valaki, mivel tett le tobbet az asztalra egy pedagogus mint mi kedves kollegak. Beremeles rohadt sok szabadsag napi 4 ora melo stb. Egyik tanar ismerosom most sirt nekem, hogy aug 21-en mar be kell menni dolgozni...Szegeny...nagyon tudom sajnalni oket:'( Lepjunk mar valamit!!!! Sztrajk???

Vendég

#25

2013-07-10 12:56

És tudjátok mi a legszomorúbb a mai Magyarországon? Hogy ez a sok - egyébként teljesen jogosan felháborodó, és igazat író - hozzászóló 99%-a VENDÉG-ként jelenik meg - Én is!!!! Még ezt a s..r munkahelyünket is féltenünk kell, főleg vidéken! Ezt használják ki, ezért játszanak velünk(is)