Nyilatkozat az MMA-val kapcsolatos kormányhatározatról


Vendég

#1

2012-11-23 15:07

Szakmai megvitatás nélküli ELFOGADHATATLAN KORMÁNYHATÁROZAT !!!

Vendég

#2 hatyudalok

2012-11-23 17:06

mi magyar muveszek nem erdemelunk mast,
apolitikusok vagyunk s nem mentunk el szavazni
sot mi is erre az egypartra szavaztunk mer ugye eleg volt.
trai

#3 NEVEK írás-módja...

2012-11-23 18:35

NEM szerencsés, hogy az aláírók nevei MAGYARTALANUL olvashatók!... illene megfordítani a vezetéknév-keresztnév sorrendre...

képész

#4

2012-11-23 18:53

...azért a Magyar Akadémiának olyan tagjai is vannak, mint a minden kurzus által támogatott, (a Műcsarnokban jelenleg is kiállító) Bukta Imre, vagy Fehér László. Tehát nem minden fekete vagy fehér ...vagy: olykor a Fehér is Fekete?
schilling.arpad

#5

2012-11-23 18:56

Ha Fekete György és cimboráinak ízlése a hivatalos állami kultúrpolitika iránytűjévé válik, akkor el kell hagyni ezt az országot. Vagy harcolni kell minden erőnkkel! Én az utóbbit javaslom. Nincs több tárgyalás, háború van.

Vendég

#6 Re:

2012-11-23 19:23

#5: schilling.arpad -

Háború még nincs, de harcolni kell.


Vendég

#7 Re: hatyudalok

2012-11-23 19:24

#2: - hatyudalok

miért nem érdekelt a sorsod?


Vendég

#8 Re:

2012-11-23 19:24

#4: képész -

Lehet erre valamit válaszolni? Igen.

 

Azt, hogy: igen.

grog

#9 grog

2012-11-23 21:27

képész: nem arról van szó, hogy ne volnának az MMA-nak szakmailag tehetséges, értékelhető tagjai. Vannak. (Legfeljebb opportunisták, olykor) Meg értékelhetetlenek is vannak. Ahogy minden társaságnak. Hanem arról van szó, hogy nincs semmilyen legitmációja ahhoz, hogy ezt a szerepet, amit most ráosztott a kormányzat, ellássa. Nincs programja, nem elszámoltatható, nincs széleskörű szakmai támogatottsága. Egy valamije van: a kormány iránti lojalitása.
Amúgy pedig, az e heti ÉS cikkét ajánlom, abban az is le van írva, hogy vannak konzervatív urak, tagjai az MMA-nak, akik nem kérnek ebből a szerepből, amit most kapott / kikapart magának Fekete György.
SI-LA-GI

#10 Re: hatyudalok

2012-11-23 23:57

#2: - hatyudalok

Kedves kollega ( szolitsalak  hatyudaloknak ? )
Talan korrektebb volna egyes szam egyes szemelyben fogalmazni.
Mert hogy a mi nem vonatkozik pl ram ( es gondolom hogy meg több mas kollegara se...) : "sot mi is erre az egypartra szavaztunk mer ugye eleg volt."


Vendég

#11 Re: Re: hatyudalok

2012-11-24 00:45

#10: SI-LA-GI - Re: hatyudalok

persze te nem! tiszta kez!


Vendég

#12 Re: Re: hatyudalok

2012-11-24 00:54

#10: SI-LA-GI - Re: hatyudalok

nem tudunk hogy mi az a "mi" csak az hogy "o", "te" meg persze "en" s "en nem, nem, en nem!"


Vendég

#13

2012-11-24 01:45

a kultúra állami dózerolása zajlik - tegyünk meg mindent ellene

Vendég

#14 képész

2012-11-24 02:09

grog: ... némelyek bizonyára e lojalitás miatt érdemelték ki, hogy az Akadémia "rendes"tagjai lettek. Ami pedig a tehetséges opportunistákat illeti, nagyobb a felelőségük a morális értékválságban, mint a nyomuló apródfrizurásoknak (feketétől fintáig, fintától meloccóig) Ugyanis ez utóbbiak már rég nem okoznak csalódást, szemben az ingázó jolly jokerekkel.
Des Esseintes

#15

2012-11-24 09:56

Amellett, hogy mélységesen felháborító a kultúrpolitika újabb őrültségi rohama, nehogy az legyen, hogy a Műcsarnok jelenlegi vezetője ebből hős áldozatként jöjjön ki. Akit ugyanez a kultúrpolitika tett oda, teljesen érdemtelenül, és aki azóta ott végzett szakmai és financiális pusztításairól lett ismert.

Vendég

#16 Re:

2012-11-24 10:33

#15: Des Esseintes -

Ez így igaz. Gulyás mocskos módon került a székébe.

Teljesítményét értékelni nem itt kéne, de nem sokkal áll a nulla fölött.


Vendég

#17 Re: Re:

2012-11-24 10:58

#16: - Re:

Tényleg nem itt kellene, és ez ennek a nyilatkozatnak egy gyenge pontja, hogy voltaképp a Műcsarnokról szól, pedig ez ennél sokkal tágabb és nagyobb horderejű probléma: az egész kulturális intézményrendszer (pl. múzeumok) és kulturális teljesítmények finanszírozásának magánkézbe jutattásáról. (Mégpedig milyen kézbe!)

trafohaz

#18 Re:

2012-11-24 11:24

#15: Des Esseintes -  

 

Valóban, és ezt a petició nem tartalmazza. Megtudhatnám miért nem?

Vendég

#19

2012-11-24 11:51

Feudalizmus back
Keszi Tamás

#20

2012-11-24 13:31

"Ezzel a döntéssel az állam ideológiai szabályozásra nyújt felhatalmazást egy olyan szervezetnek, amelyet nem ellenőrizhet. A döntéssel a kormány visszaforgatja az idő kerekét: olyan struktúrákat támaszt fel, amelyek a magyar képzőművészet történetében a legmaradibb elképzelésekhez kapcsolódtak."
Nem vagyok tájékozott a művészek dolgaiban. Mi a gond azzal, ha az állam egy tőle független szervezetet bíz meg egy terület irányításával? Nem ez a demokrácia? A kormánynak kellene irányítania a művészeti életet? Azt hittem, hogy ez utóbbi az aczéli művészetpolitika lényege volt, amit gyűlöltek a művészek.
Elképzelhetetlennek tartom, hogy tudósok azért tiltakozzanak, mert az MTA az államtól függetlenül dönthet tudományos kérdésekben, vagy a sportszervezetek, mert a MOB maga szervezi a sportéletet.
Des Esseintes

#21 Re:

2012-11-24 14:34

#20: Keszi Tamás -

Nem azzal van a gond, hogy "az állam egy tőle független szervezetet bíz meg", mert ha az "állam" vagy ez a "szervezet" ezt állítja, akkor hazudik. Ez messze nem egy független szervezet, hanem ez maga az állami ideológia propaganda intézménye, amely most már nem csak véleményez dolgokat, hanem üzemeltet, pénzek felett rendelkezik, és ami abszurd, állami intézmények (múzeumok) felett akar kontrollt gyakorolni. Nem egy pártatlan szakmai testület, hanem véresen politikai.


Vendég

#22 Re:

2012-11-24 14:35

#20: Keszi Tamás -

Érdekes felvetés.

A Műcsarnok két részből áll: egy védett épületből, amelynek átruházása is kérdéses, és egy működtetőből, amely a Műcsarnok Kft.

Az utóbbi működését az igazgató irányítása alatt végzi. A pénzügyi forrásait pedig - mivel állami fenntartású a cég - a költségvetés biztosítja.

A független szervezet most, anélkül, hgy erre bármilyen kapcsolatból származó joga lenn, beleszólást nyer a kft munkájába - vagyis magába a szaktevékenységbe.

A másik kérdése: mi a baj azzal, hogy a terület irányítását átadja? Az, kedves Tamás, hogy ez a kultúra nem outsourcing-olható, azon állami kötelezettségek vannak.

Nem a kormánynak kell irányítania a teületet - ahogyan olyn plasztikusan - megfogalmazta, de neki kell biztosítania a feltételeket - mindenki számára. Ez a kötelezettség most csorbul, lehet, hogy végleg elvész.

A MOB nem szervezi a sportéletet, az MTA pedig saját kutatóhálózattal rendelkezik, de mellette a felsőoktatási intézmények is. S nincsen egyen-írányítás, aminek bevezetésére itt kisérlet történik.


Vendég

#23 Re: Re:

2012-11-25 02:25

#22: - Re:  

 

"A Műcsarnok két részből áll: egy védett épületből, amelynek átruházása is kérdéses, és egy működtetőből, amely a Műcsarnok Kft. Az utóbbi működését az igazgató irányítása alatt végzi. A pénzügyi forrásait pedig - mivel állami fenntartású a cég - a költségvetés biztosítja."

Ha a Műcsarnok forrásait az állam biztosítja, akkor az állam képviselői jogosultak arról dönteni, hogyan működjön és ki legyen az igazgatója. Ez nem a demokrácia sárba tiprása.

"A független szervezet most, anélkül, hgy erre bármilyen kapcsolatból származó joga lenn, beleszólást nyer a kft munkájába - vagyis magába a szaktevékenységbe."

Az államnak joga van arra, hogy a tulajdonában alló épület kezelését másra bízza. Nem arra adott megbízást, hogy a Műcsarnokot elbontsák, hanem arra, hogy egy - a nyilatkozat megfogalmazói szerint - független testület kezelje azt. Nem külsőburkolók ülnek a szervezetben, hanem művészek.

"A másik kérdése: mi a baj azzal, hogy a terület irányítását átadja? Az, kedves Tamás, hogy ez a kultúra nem outsourcing-olható, azon állami kötelezettségek vannak."

Az állam annyira tisztában van a kötelezettségeivel, hogy 2,5 milliárd forintot biztosított a szervezet működésére - már ha helyes az az adat, amit egy Önnel azonos állásponton lévő, a művészet kérdéseiben nálam jártasabb hozzászóló adott nekem. Nem külső forrásról van szó, hanem adóforintokról. Ezt én nem nevezném outsourcingnak.

"Nem a kormánynak kell irányítania a teületet - ahogyan olyn plasztikusan - megfogalmazta, de neki kell biztosítania a feltételeket - mindenki számára. Ez a kötelezettség most csorbul, lehet, hogy végleg elvész."

A kormány nem irányítja a testületet. Ha jól értem, ezt kifogásolja az Ön által támogatott nyilatkozat - legyen kedves újra olvasni. Ha Ön nem bízik pl. Czakó Gábor, Finta József, Grendel Lajos, Gyulai Líviusz, Jankovics Marcell, Karátson Gábor, Kányádi Sándor, Novák Ferenc, Szakonyi Károly, Temesi Ferenc és társainak elfogulatlanságában elfogadom. De mindaddig előítéletnek tartom, amíg nem bizonyították azt, hogy ők ócska pártkatonák.

"A MOB nem szervezi a sportéletet,..."

Nem vagyok a sport szakértője, ezirányú műveltségem a Telesportból és a Népszabadság sportrovatából származik. Az ott hallottak alapján nekem az ellenkezője derült ki.

"...az MTA pedig saját kutatóhálózattal rendelkezik, de mellette a felsőoktatási intézmények is. S nincsen egyen-írányítás, aminek bevezetésére itt kisérlet történik."

Tökéletes példa. Az állam pénzt ad az MTA-nak, az pedig dönt arról, hogyan használja fel az adófizetők pénzét. Ahogyan az állam nem szól bele az atommaghasításba, úgy ezentúl - reméljük - nem szól bele abba sem, hogy érdemes-e műsz@rt kiállítani. A művészekre bízza a dolog eldöntését. 


Vendég

#24 Re: Re:

2012-11-25 02:40

#21: Des Esseintes - Re:  

 

"Nem azzal van a gond, hogy "az állam egy tőle független szervezetet bíz meg", mert ha az "állam" vagy ez a "szervezet" ezt állítja, akkor hazudik."

Legyen kedves elolvasni azt a nyilatkozatot, amellyel egyetért: "Ezzel a döntéssel az állam ideológiai szabályozásra nyújt felhatalmazást egy olyan szervezetnek, amelyet nem ellenőrizhet." Ön azt nevezi hazugságnak, amit az Ön által támogatott nyilatkozat állít. Persze csak akkor, ha a "független" és a 'nem ellenőrizhető' kifejezés ebben az esetben rokonértelmű.

"Ez messze nem egy független szervezet, hanem ez maga az állami ideológia propaganda intézménye, amely most már nem csak véleményez dolgokat, hanem üzemeltet, pénzek felett rendelkezik, és ami abszurd, állami intézmények (múzeumok) felett akar kontrollt gyakorolni. Nem egy pártatlan szakmai testület, hanem véresen politikai."

Ismerem például Jankovics Marcell tevékenységét művészként, kultupolitikusként, de nem látom, mi a gond vele. Nem érzem úgy, hogy az ő tevékenysége pártosabb lenne, mint az Öné, vagy az Ön által támogatott valakiké.

Azt viszont látom, hogy baromi sok pénzről van szó, és bizonyos csoportok félnek tőle, hogy nekik nem jut belőle. Nem kell rettegni. 2014-ben választások lesznek, utána majd biztos olyanok jönnek, akik másra bízzák a pénz elosztását. Türelem.

Az előző hozzászólás is tőlem származik.

Keszi Tamás

hara(n)göntő

#25 Re: Re: Re:

2012-11-25 03:52

#23: - Re: Re:

Nem külsőburkolók ülnek a szervezetben, hanem művészek. - de milyen művészek? a többségét alig ismerik, nem számoltam, de jelentős százalékban elég volt, hogy a határon túl éljenek, és néhány vallásos érzelmű mű felsorolása sem ártott. Ez az önjelölt "testület" nem fedi le a kultúra egészét, csak egy nagyon kicsi, ultra-konzervatív szeletét, nem képviseli a kortárs művészetet. Tagjai közt zenészek, irodalmárok... nagyobb számban vannak, mint képzőművészek - akkor milyen alapon dönt, irányít, vezet egy kortárs intézményt, amelynek eddig az volt a célja, hogy egyenrangú partnere legyen az európai művészetnek, s az általa képviselt magyar művészeket is partnerré tegye. Ez az ókonzervatív 80 éves vezető irányította szervezet, amelynek tagjai szintén elmúltak már 70, sőt 80 évesek, hogyan képesirányt szabni a kortárs kultúra közvetítésének?

Sok évig vegetált a Műcsarnok is az állami források fokozatos elvonása miatt - az, hogy nem sikerült az állami forintok mellé külső forrásokat találni, és miért nem, egy újabb kérdés -, és most hirtelen az állam ennek a nagyon sok szempontból kétes MMA-nak ilyen hatalmat és pénzt biztosít, az az inkompetencia felháborító túlértékelése a kultúrpolitika részéről, pazarlás, dilettantizmus és megint csak a kegyencek érdemtelen megjutalmazása - nem volt elég, hogy az eddigi gyakorlatot semmibe véve pályázat nélkül 2011-ben kineveztek egy politikai jelöltet, aki semmilyen pályázati feltételnek nem felelt meg (szakirányú végzettség, idegen nyelvek tárgyalási szintű tudása...), most még alább adják. Egyszerűen hihetetlen, hogy mindig van lejjebb!