Követelem Jeszenszky Géza lemondatását

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Ez a(z) Követelem Jeszenszky Géza lemondatását petíció automatikusan generált fórumtémája


Vendég

#1

2012-10-27 17:43

A szavam eláll, lélegzetem meg áll! :-(
BFat

#2 big.fat.gypsy@gmail.com

2012-10-27 18:18

Ha valóságshowban történik, és a tények igazolják akkor sem igaz ugye?

'My Big Fat Gypsy Wedding' stars believe in incest, not pre-marital sex

Read more: http://www.foxnews.com/entertainment/2012/06/15/my-big-fat-gypsy-wedding-stars-believe-in-incest-not-pre-marital-sex/#ixzz2AVrPVei3
olivia

#3

2012-10-27 19:43

J.G. abban az ertelemben mindenkepp rasszista, hogy egy meglevo kulturalis markert (azaz hogy a roma kulturaban igenis bevett(ebb) a rokonok kozti hazassag, mint a "magyar"-ban: de mert is bun ez?) a) eltuloz, b) levezet belole orvos-genetikai tenyeket. Pont.
Azonban a peticio kitalaloi ettol meg maradnak, amik: hipokrata megelhetesi megvaltok (a fovarosbol). Gratulalok!
Izomor Lánya

#4 "incest"

2012-10-27 22:16

Ne zavarjon, hogy a valóságshow esetében az "incest" unokatestvéreket jelent, ami a világ legtöbb részén, így Magyarországon sem számít vérfertőzésnek (az USA egyes államaiban viszont nem legális, miközben egyes helyi kultúrákban, pl. déli, Biblia-övezeti államokban hagyományos volt A XX. század közepén is, l. pl. Jerry Lee Lewis, beleértve a fiatalon házasodást, l. még Elvis). J.G. azonban testvérekről beszél, ráadásul házasságon kívüli szexuális kapcsolatról, ami pont a hagyományos roma kultúrában nagyon NEM megengedett (és ez általad idézett valóságshowból is kiderül). Vagyis amit J.G. ír, az konkrétan tudománytalan marhaság (is), tudatlan, aljas, és rasszista kocsmaszociológia.
Giordano Bruno

#5 A tények bizony makacs dolgok!

2012-10-27 22:30

Politikusoktól szokatlan dolgot művelt Jeszenszky Géza!Igazat mondott!
Ezért a "deviáns" magatartásért kéne lemondatni?Persze ilyen gondolatmenet mentén simán megáll Gyurcsány Ferenc istenítése az őszödi beszéd után évekkel is.
Attól,hogy Jeszenszkyt esetleg bocsánatkérésre,lemondásra :-) akarjátok kényszeríteni, a genetika még nem fog megváltozni és a 16 éves primitív is megmássza a 12 éves húgát, hisz ez volt otthon a modell.Rettenetes dolgok derülnének ám ki,ha minden szülésüket apasági vizsgálat követné! Akkor aztán nem győznétek lemondatni a sok orvosszakértőt és genetikust.
A ti fajtátok ítélte börtönbüntetésre azokat a szeizmológusokat is, akik nem jelezték előre az olaszországi földrengést.
Giordano Brunot is megégették 1600-ban,de a Föld attól még a Nap körül kering azóta is!
Óberlajtnant

#6 Jeszenszky más miatt monnyon le!

2012-10-28 14:26

Mondjon le amiatt, hogy amikor az ukránok tárgyaltak volna Kárpátalja sorsáról, nem foglalkozott vele. A cigányokkal kapcsolatos igazság kimondása miatt viszont kapjon kitüntetést! A petíciót indító bolsevikok meg menjenek a kurva anyjukba!
Vyergas

#7 Derék dolog

2012-10-28 18:30


Jeszenszky ha úri(ember)lenne, annyit az MTI-s közleményében azért odabökhetett volna, hogy "...fenntartom az állításom, mindamellett azoktól, akik sértőnek találták, elnézést kérek.." . Nem ezt írta.

Jeszenszkynek ezzel az ökörségével meg úgy vagyok mint reggel a székletemmel: vetek rá egy pillantást, - elvégre belőlem jött ki - de nem kezdem el turkálni, meg matatni benne. Aki akarja és érez ehhez késztetést, az tegye. De a pasas pont annyit ér, amennyit lehúzok a Wc-n.
Romalesh

#8 Úri muri

2012-10-29 11:15

Az arisztokrata Jeszenszky nyilván az úri Mo. évszázados vagyonféltő szokásából indult ki: náluk "zárt össze" a család ily módon. És persze, előfordul minden kirekesztett, szellemileg és morálisan is lepusztult közegben, függetlenül melyik népcsoportról beszélünk. Ezért rasszista a jegyzet, mert a cigányokkal azonosít egy arisztokratáknál és a "kaszton kívüli" kizártaknál előforduló devianciát. Mégsem fogják Jeszenszkyt meneszteni, megróni sem. Tanszabadság van, ami fontosabb elv, mint egy hülyét seggbe rúgni. Orbánék sem fogják leváltani a nagyköveti posztról, mert olyat mondott, amivel a rasszista szavazók nagy része egyetért. Ezért érdemesebb megszégyeníteni: el kell küldeni a jegyzetét angolul a nagykövetségekre.

Ezt a hozzászólást a szerzője eltávolította (Részletek)

2012-10-29 11:16


Bazolt

#10 Mindenkinek!

2012-10-29 12:44

Gratulálok, így kell félrevezetni egymást!!!! A petíció hamis premisszákra épít! Tiltakozom tisztességes emberek lejáratása miatt! Jeszenszky semmilyen rasszizmus és nácizmust nem terjeszt. Nem csak a romáknál fordul elő vérfertőzés, hanem a királyi családoknál is. Aminek mentális következményei lettek! Ez ellen kell tenni valamit, nem azt támadni, aki erre fölhívja a figyelmet. Csakhát tudom, ez a kényelmesebb!
irodalomkutató

#11 roma vagy Lom-neuropátia

2012-10-30 19:49

Ideggyógyászati Szemle 2007;60(1-2): 51-55.
ESETISMERTETÉSEK
Herediter motoros és szenzoros Lom-neuropathia. Első magyarországi közlés

Szabó Antal, Siska Éva, Molnár Mária Judit
Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Neurológiai Klinika, Debrecen
Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, Molekuláris Neurológiai Osztály, Budapest

A herediter motoros és szenzoros neuropathia-Lom autoszomális recesszív, kizárólag az európai roma népességben előforduló, perifériás idegrendszert érintő betegség. Fő tünetei az első életévtizedben lassan progrediáló járászavar, amelyhez a második és harmadik évtizedekben a felső végtagi distalis izmok sorvadása, gyengesége, ízületi deformitások, később hypacusis is társul. A betegséget a 8q24 régióban elhelyezkedő NDRG1 gén homozigóta missense mutációja okozza. Egyes vizsgálatok eredményei szerint az NDRG1 gén mutációja a megváltozott lipidanyagcserén keresztül okozza a Schwann-sejtek működészavarát. Lom-neuropathia-fenotípust mutató romák esetében a genetikai vizsgálatok megelőzhetik a hagyományos invazív diagnosztikai módszereket, ezáltal gyorsítva és leegyszerűsítve a diagnózisalkotást, valamint a genetikai tanácsadást. Az örökletes neuromuscularis betegségek szűrése a közeljövőben fontos népegészségügyi feladattá válhat ebben a genetikailag még mindig izolált közösségben.


A roma népcsoport közös eredettel és még mindig nagyfokú társadalmi izolációval jellemezhető populáció, ahol a szűkebb közösségen belüli házasság nem ritka jelenség. Populációgenetikai szempontból a cigányság földrajzilag szétszórt, de genetikailag izolált, viszonylag zárt közösségekben élő népcsoport. A nagyfokú genetikai izoláció miatt az autoszomális recesszív módon öröklődő betegségek gyakrabban fordulnak elő. Becslések szerint minden tizedik európai roma valamelyik örökletes neuromuscularis kórkép hordozója1. A többi európai népcsoporthoz képest az alábbi neuromuscularis kórképek fordulnak elő gyakrabban a romák körében: végtagövi típusú izomdystrophia 2C típusa (gamma-sarcoglycanopathia) mellett a congenitalis myasthenia szindróma 1A típusa, spinalis izom- atrophia, és háromféle herediter perifériás neuropathia, a herediter motoros és szenzoros neuropathia Lom és Russe formája, illetve a congenitalis cataracta facialis dysmorphia neuropathia szindróma (CCFDN)2.

Közleményünkben az 1990-es években, a Bulgáriában található Lom város mellett élő roma közösségben leírt herediter polyneuropathia klinikai és molekuláris genetikai jellemzőit mutatjuk be saját eseteink kapcsán. A Lom-típusú neuropathiát csak roma közösségekben sikerült azonosítani Európa számos országában is.
irodalomkutató

#12 neuromuscularis betegségek a roma populációkban

2012-10-30 19:53

EGÉSZSÉGTUDOMÁNY, LV. ÉVFOLYAM, 2011. 3. SZÁM 2011/3
Speciális neuromuscularis betegségek a roma populációkban
Karcagi Veronika, Pikó Henriett, Dudás Beáta, Schuler Eszter, Rudnai Péter,
Tímár László, Herczegfalvi Ágnes
Országos Környezetegészégügyi Intézet, Molekuláris Genetikai és Diagnosztikai Osztály
Országos Környezetegészégügyi Intézet, Környezet-epidemiológiai Osztály
Országos Gyermekegészségügyi Intézet, Genetikai Tanácsadás
Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza

Számos genetikai betegség esetében bizonyítást nyert, hogy azok bizonyos népcsoportokban gyakrabban fordulnak elő, ill. specifikus mutációk jellemzőek az adott népcsoportra (izolált alapító populációk). A romák a legérdekesebb, ámbár legkevésbé vizsgált alapító populációt alkotják Európában. Indiai származásúak, mára egész Európa területén migrálódtak, jelenlegi népesség számuk 10 millióra tehető. Egyedülálló genetikai örökségük csak nemrégen került az érdeklődés középpontjába és számos új betegség, valamint alapító mutáció gyors felfedezéséhez vezetett. A prof. L. Kalaydjieva által vezetett bulgáriai úttörő kutatások számos új neurológiai kórkép azonosításához és jellemzéséhez vezettek.
Osztályunkon az elmúlt 12 esztendőben elsősorban a congenitalis myasthenia syndroma vizsgálatában szereztünk tapasztalatokat. Eddig összesen 55 roma etnikumú család 78 betegét és 93 tünetmentes hozzátartozóját vizsgáltuk meg. A roma betegek közül 76 esetben homozigóta formában detektáltuk a 1267delG alapító mutációt az acetylcholin receptor epsilon alegységét kódoló génben (CHRNE), míg két beteg összetett heterozigótának bizonyult az alapító- valamint egy másik mutációra. A hozzátartozók közül 81 családtag hordozza heterozigóta formában a jellegzetes mutációt. A további neuromuscularis betegségek közül hét család nyolc betegében, ill. négy családtagjában mutattuk ki a patogén mutációt a perifériás neuropathiák Lom típusában (R148X mutáció az NDGR1 génben), ill. egy betegben a perifériás neuropathiák Russe típusában (hexokinase 1 génben). Két beteg azonosítása történt meg a Congenitalis Cataracta Facialis Dysmorphismus Neuropathia syndroma betegségben (IVS6+389C→T alapító mutáció az CTDP1 génben). Az Limb-Girdle Muscularis Dystrophia 2C típusú betegségben (SGCG génben C283Y alapító mutáció) eddig öt családból 7 betegben igazoltuk a mutációt. Legújabban a comparatív genomiális hibridizáció (CGH) array technikával az Limb-Girdle Muscularis Dystrophia 2F típusú betegségben (SGCD gén) egy eddig ismeretlen mutációt azonosítottunk három család öt betegében, valamint nyolc családtagjában.
Hazánk lakosságának mintegy 8%-a roma származású, ezért a körükben gyakoribb monogénes és poligénes genetikai betegségek ismerete és genetikai diagnosztizálása népegészségügyi szempontból kiemelt fontosságú. A veszélyeztetett népcsoportra jellemző betegség-spektrum, előfordulási gyakoriság és mutáció hordozósági frekvencia ismerete olyannyira fontos, hogy országos újszülöttkori kötelező szűrések bevezetése is ezen múlhat. Ez, bizonyos betegségek esetében megteremti a korán megkezdett gyógyszeres terápia lehetőségét. A genetikai szűrővizsgálatok bevezetése a tünetmentes heterozigóták azonosítására megteremtheti továbbá a genetikai tanácsadás és a prevenció lehetőségét is a veszélyeztetett populációban.
irodalomkutató

#13 Gypsy population

2012-10-30 19:57

Clin Genet. 2012 Sep 14. doi: 10.1111/cge.12015. [Epub ahead of print]
Genetics of the Charcot-Marie-Tooth disease in the Spanish Gypsy population: the hereditary motor and sensory neuropathy-Russe in depth.
Sevilla T, Martínez-Rubio D, Márquez C, Paradas C, Colomer J, Jaijo T, Millán J, Palau F, Espinós C.
Abstract
Four private mutations responsible for three forms demyelinating of Charcot-Marie-Tooth (CMT) or hereditary motor and sensory neuropathy (HMSN) have been associated with the Gypsy population: the NDRG1 p.R148X in CMT type 4D (CMT4D/HMSN-Lom); p.C737_P738delinsX and p.R1109X mutations in the SH3TC2 gene (CMT4C); and a G>C change in a novel alternative untranslated exon in the HK1 gene causative of CMT4G (CMT4G/HMSN-Russe). Here we address the findings of a genetic study of 29 Gypsy Spanish families with autosomal recessive demyelinating CMT. The most frequent form is CMT4C (57.14%), followed by HMSN-Russe (25%) and HMSN-Lom (17.86%). The relevant frequency of HMSN-Russe has allowed us to investigate in depth the genetics and the associated clinical symptoms of this CMT form. HMSN-Russe probands share the same haplotype confirming that the HK1 g.9712G>C is a founder mutation, which arrived in Spain around the end of the 18th century. The clinical picture of HMSN-Russe is a progressive CMT disorder leading to severe weakness of the lower limbs and prominent distal sensory loss. Motor nerve conduction velocity was in the demyelinating or intermediate range.
irodalomkutató

#14

2012-10-30 20:00

Acta Myol. 2003 May;22(1):11-4.
Neuromuscular disorders in the Gypsy ethnic group. A short review.
Navarro C, Teijeira S.
Dept. of Pathology and Neuropathology, Hospital Meixoeiro, Vigo 36 200 (Po), Spain
Abstract
The Roma (Gypsies) are a transnational minority with an estimated population of 10 to 14 million, 8 of which reside in Europe, scattered between the Balkans and Western countries. Similar to other genetically isolated founder populations, the Roma harbour a number of unique or rare autosomal recessive disorders, caused by "private" founder mutations. These genetically homogeneous populations are a unique resource for research into disease phenotypes, genotype/phenotype correlations and possible factors modifying clinical severity. Regarding neuromuscular diseases, the following have been identified: limb girdle muscular dystrophy type 2C also called gamma-sarcoglycanopathy, congenital myasthenic syndrome type 1a, spinal muscular atrophy, and three novel hereditary sensorimotor neuropathies, namely -Lom, -Russe and the congenital cataracts facial dysmorphism neuropathy syndrome. In 1996, a novel demyelinating neuropathy in the Roma was described and the gene was mapped in 8q24. Almost simultaneously, a founder mutation in the gamma-sarcoglycan gene in a group of 24 Romani patients from France, Spain and Italy was discovered by a different group of researchers. The cooperation between these two groups and people from several European countries was fruitful, and in 2001 the 91st Workshop of the European Neuromuscular Center was organized to discuss the above-mentioned diseases in the Roma. Full papers on each of the topics were subsequently published in the 20th Anniversary volume of Acta Myologica, in December 2001. Here, we present a short review of neuromuscular disorders in Gypsies and we discuss the perspectives and future for further studying and research.
irodalomkutató

#15 Hereditary motor and sensory neuropathies

2012-10-30 20:09

Am J Hum Genet. 2000 Sep;67(3):664-671.
A novel locus for autosomal recessive peripheral neuropathy in the EGR2 region on 10q23.
Rogers T, Chandler D, Angelicheva D, Thomas PK, Youl B, Tournev I, Gergelcheva V, Kalaydjieva L.
Centre for Human Genetics, Edith Cowan University Joondalup Campus, Perth, WA 6027, Australia.
Abstract
During our studies of Romany (Gypsy) families with hereditary motor and sensory neuropathy-Lom, we have identified a large kindred with two independently segregating autosomal recessive neuropathies. The novel disorder, named "hereditary motor and sensory neuropathy-Russe" (HMSNR), presented as a severe disabling form of Charcot-Marie-Tooth disease with prominent sensory loss, moderately reduced motor nerve conduction velocity, and a high threshold for electrical nerve stimulation. A genome scan in two branches of the large kindred detected linkage to the 10q22-q23 region containing the early growth response 2 gene (EGR2), a transcription factor with a key role in peripheral nerve myelination. The results of sequence analysis and the detection of an intragenic polymorphism allowed us to exclude EGR2 as the HMSNR gene. Further analysis done using linkage and recombination mapping refined the position of the HMSNR gene to a small interval on 10q23.2, flanked by markers D10S581 and D10S1742, telomeric to EGR2. In this interval, a conserved seven-marker haplotype is shared by all disease chromosomes, suggesting a single founder mutation. The homozygosity region is contained in bacterial-artificial-chromosome contig 1570 of the Sanger Centre physical map and has an estimated physical size of approximately 500 kb.
......
The affected individuals in this study presented with identical phenotypes and belong to a single kindred from a closely knit Romany group with a high frequency of consanguineous marriage.
tárgyilagos hatos

#16 Re: Derék dolog

2012-10-30 20:28

#7: Vyergas - Derék dolog 

 100%-ig igazad van.

tárgyilagos hatos

#17 Re: Mindenkinek!

2012-10-30 20:30

#10: Bazolt - Mindenkinek! 

 Lehet, hogy ha az arisztokráciára is kiterjeszti mondanivlóját, másképp ítélik meg az írását - megjegyzem akkor lehet, hogy az arisztokrácia is a fejét követelné.

irodalomkutató

#18 a rokonházasság---'consanguineous marriage'---további veszélyei

2012-10-31 07:56

J Med Genet. 1999 Apr;36(4):290-294.
Identification of a single ancestral CYP1B1 mutation in Slovak Gypsies (Roms) affected with primary congenital glaucoma.
Plásilová M, Stoilov I, Sarfarazi M, Kádasi L, Feráková E, Ferák V.
Department of Molecular Biology, Comenius University, Bratislava, Slovakia.
Abstract
Primary congenital glaucoma (PCG) is an autosomal recessive eye disease that occurs at an unusually high frequency in the ethnic isolate of Roms (Gypsies) in Slovakia. Recently, we linked the disease in this population to the GLC3A locus on 2p21. At this locus, mutations in the cytochrome P4501B1 (CYP1B1) gene have been identified as a molecular basis for this condition. Here, we report the results of CYP1B1 mutation screening of 43 PCG patients from 26 Slovak Rom families. A homozygous G-->A transition at nucleotide 1505 in the highly conserved region of exon 3 was detected in all families. This mutation results in the E387K substitution, which affects the conserved K helix region of the cytochrome P450 molecule. Determination of the CYP1B1 polymorphic background showed a common DNA haplotype in all patients, thus indicating that the E387K mutation in Roms has originated from a single ancestral mutational event. The Slovak Roms represent the first population in which PCG is found to result from a single mutation in the CYP1B1 gene, so that a founder effect is the most plausible explanation of its increased incidence. An ARMS-PCR assay has been developed for fast detection of this mutation, thus allowing direct DNA based prenatal diagnosis as well as gene carrier detection in this particular population. Screening of 158 healthy Roms identified 17 (10.8%) mutation carriers, indicating that the frequency of PCG in this population may be even higher than originally estimated.
-------------
The majority of Roms still preserve their language, traditions, and lifestyle, and their communities remain almost totally genetically isolated not only from the surrounding population but also from one another. Endogamy is a strict rule, consanguineous marriages are frequent (15-45%), and the inbreeding coefficient ranges among the highest world wide. This typical Gypsy founder demography, history, and population structure is likely to be responsible also for the increased incidence of other autosomal recessive diseases in different European Rom communities.
tudatlan

#19 Re: "incest"

2012-10-31 09:16

#4: Izomor Lánya - "incest"

"Tisztelt Cívishír!

Jeszenszky Gézának abszolút igaza van. Én sok-sok éves tapasztalattal állítom, hogy a nyomorban élő cigányok egyszerre szellemi nyomorban is élnek. Ez nem faji, hanem társadalmi, mondhatni civilizációs probléma. Volt olyan negyedik osztály, ahol a cigány gyerekek hetven százaléka rokona egymásnak, de a rokonsági fok megállapítására képtelenek. Sokaknál a testvér és az unokatestvér fogalma is gyakran keveredik, nem is beszélve a második vagy harmadik unokatestvérét. Hajdúhadházon a cigányiskolának nevezett, a szegregáció ellenesek által felszámoltatott intézményben nem faji alapon kerültek a gyerekek, hanem intelligenciaszint alapján. Írhatnám azt is, hogy oda a nem enyhén elmaradott vagy - kimondom - debil kategóriába sorolható gyerekek jártak, akiknek egyetlen képességük vagy készségük sem érte el a kívánt szintet. Sokaknál egészen nyilvánvalóan a vérfertőzés miatt, az osztályfőnökök igenis pontosan tudják, hiszen ők kötelesek házhoz járni. Kikérem magamnak, hogy budapesti tanárok és egyetemisták kiáltsanak rasszizmust egy nyilvánvaló probléma megállapításakor. Olyanok, akik csak a tévében láttak cigány embert, ne ítélkezzenek, hanem látogassanak el például a hadházi cigánysorra. Rendőri kíséret erősen ajánlott!

Üdvözlettel, egy hadházi tanárnő"

Realista
Vendég

#20 Köztük élő

2012-10-31 09:22

Azt nem tudom, hogy Jeszenszky Úr igazat írt-e,-nem vagyok kutató-, de itt a környezetemben a cigányok egy része tényleg állat módjára él. Lehet, hogy ez egy törpe minoritás. Sok közöttük az agyalágyult. Nyomnak, mint a nyulak. Anyja a fiával, testvér a testvérrel. Hihetetlenül agresszívek. A legalapvetőbb emberi normákat sem tartják be. Csordában mennek az utcán, mint az ökrök. Sajnos az udvariasság fogalmát nem ismerik. Nagyon sok bosszúságot okoznak nekünk "parasztoknak". Kutatni kellene ezt a témát, nem a szőnyeg alá seperni!

Vyergas

#21 Csak megfontoltan

2012-10-31 09:49


Jeszenszky úr mini Canossájából mindenki saját szája íze szerinti következtetést vonhat le. Én csak arra figyelmeztetek, hogy már hosszú évek óta zajlik a romák kriminalizációja (a romák lopnak), dehumanizációja (a segélyért vállalnak gyermeket) démonizációja (vérfertőzés). Mivel alsóhangon is félmillió roma él Magyarországon én minden magyar helyében nagyon meggondolnám, hogyan "címkézek fel" egy ekkora közösséget. Mert ez igenis visszahat a többségre is, és nem pozitív módon,- torzítja az elmét, a lelket. Mindenki vigyázzon magára milyen tanokat szív magába.


Vendég

#22 Okosan, mert baj lesz

2012-10-31 10:00

Könnyű a valóságos állapotokat elmetorzulásnak nevezni. Az okoz károkat ennek az ügynek, aki félremagyarázza a jelenlegi állapotokat. Kutatók tárják fel a valóságot. Tudományos válaszokat kell adni, segíteni kell ezeket az embereket, hogy meg tudjanak változni. Oktatás, oktatás, oktatás. Tanulni, tanulni, tanulni. Hihetelen, hogy Európában tömegek a legalapvetőbb biológiai, természettudományos, közgazdasági ismeretekkel sem rendelkeznek.


Vendég

#23 Re: Okosan, mert baj lesz

2012-10-31 10:09

#22: - Okosan, mert baj lesz

Ebben a tekintetben a szocializmus szép sikereket ért el.

Azóta sokat romlott a helyzet.

Hell István

#24 Jeszenszky tanár úr szíves figyelmébe

2012-10-31 10:15

Jeszenszky tanár úr szíves figyelmébe: az archaikus roma közösségekben a törzseken belül endogámia van (volt), például lovár csak lovárral, másár csak másárral, csurár csak csurárral, bugár csak bugárral (stb., stb.) házasodhat(ott). Viszont a nemzetségek tekintetében szigorú exogámia: a csokestyi nemzetséghez tartozó fiú nem vehet(ett) el csokestyi lányt, dudumestyi dudumestyit stb. (Egyébként az unokatestvérek házasságát a hagyományos roma kultúra tiltja, de a magyar törvények megengedik: csak a testvérek és a felmenők házassága tilos a hatályos törvények szerint.)

Vendég

#25

2012-10-31 10:22

Ha degenerált valaki, s nem ismeri az aranyszabályt, akkor kitörölhetjük a s...t a joggal.