Az Ápolási díj minimálbérre való emelését kérjük!


Anonymous

#1

2012-04-16 15:15

Teljesen igaz, és érthető, amit az ápolók kérnek!Minden jóérzésű és családcentrikus ember támogatja lelkileg, emberileg ezt a harcot, amit az otthoni ápolók mindennap átélnek. Hogy mennyire törékeny, mennyire fontos az Ő közbejárásuk a beteg emberekért. Mégis süket fülekre talált a hivatalos helyeken idáig a kérésük! Vajon miért? Talán azt hiszik ez magánügy? Nem ez nagyon is közügy! Mindenki kerülhet úgy kórházból ki, hogy még lábra sem tud állni! Nemhogy önmagát ellátni! Ekkor lép be a házi ápolás, amit, ha valaki ma megakar a nincsmiből fizetni, akkor mindenét a teljes vagyonát elkérik idegen betegápoló szolgálatok. Van ahol közel 700.000,-Ft/hó a 24 órás ápolás, de van ahol ennél is több! Ugyan miért ilyen magas, ha idegen segítséget kér a család? Ők talán annál többet nyújtanak is? Szó sincs róla. A család szereteténél, gondoskodásánál többet senki sem tud nyujtani. A gond az, hogy az idegen segítséget nem lehet alamizsnával kifizeni! Ők egy napi 1000,-Ft ért úgy mint a saját családtagok, nem hajlandók, max. csak 1 órát ápolni a beteget! Tehát ezek szerint ez ennyire nehéz és felelősségteljes munka, hogy ennyi pénzért senki sem hajlandó ma Magyarországon dolgozni. Csak a családtagoktól várja el ezt a kormány! Ugyan hogy képzelik mindezt? Kinek a bőrére takarékoskodnak rajtunk? A miénket már ne nyúzzák le mégjobban. A szeretet nagyon kevés a boltba, a gyógyszertárba a rezsoi, közüzemi számlák kifizetésénél. Senki sem hatódik meg azon, hogy önhibánkon kívül, mások életén akarunk javítani, mások életéért járunk közbe minden nap! Méltányolják már végre a munkánkat! Ne csak a kórházban dolgozókét!Mert Ők nekik még sztrájkolni is van idejük? Van, aki akkor is vigyázzon a betegekre helyettük! Nem úgy mint az otthoni betegápolók, akikre senki sem akarja rá nyitni az ajtót, hogy netán, miben is segíthetnénk? Csak az anyagiak emberhez méltó felemeléséhez! Ami ki is fejezi a munka nehézségét, és megbecsülését!
Üdv.: Várja az illetékes miniszter intézkedését az ápolási díj megemelésében!

Egy az érintett családtagok közül, aki tudja, hogy miről szól az otthoni ápolási munka
2012.04.16.
Az ápolókért!

#2 Az ápolási munka ember feletti munka, ilyen mostani díjazás mellett!

2012-04-16 15:40

Aki az ápolási díj ilyen alacsony mértékét, ami ma Magyarországon maximum csak 34.515.-Ft/hó a legsúlyosabb betegápolás esetében, annak kellene a nap 24 órájában beteget ápolni! Hogy átérezze mit jelent ez a felelősségteljes és nagyon nehéz embert próbáló munka! Nem gondolták végig, hogy ilyen anyagi háttérből, hogy is képzelik el, hogy minden munkafeladatot egy ember lásson el! Úgy, hogy se szabadság, se pihenőnap, se igazi, a teljes kiadásokat fedező anyagi támogatást már nem nyújt hozzá az állam!
Gondolják már végig, hogy várhatják el, ráadásul nagyon szigorú követelményeket, feltételeket támasztanak hozzá az ápolóval szembe! Ahelyejett, hogy legelőször is elgondolkodnának azon, hogy a több százezer Ft-os havi kiadás, ami ezzel jár az ápoló mégis honnan teremtse elő? Ha az állam csak egy töredékével járul hozzá ennek az embert megpróbáli fizikai, szellemi, idegi munkához. Az eszközöket már nem biztosítja hozzá, sem az anyagi feltételeket! Csak az elvárásokat, amikhez semmi más segítséget nem nyújt, csak kb. 1000,-Ft/napi összeget a nap 24 órájára!
Ebből nem lesz nyugdíja az már biztos az ápolónak! Hiába a szolgálati idő, ha nem lesz belőle megfelelő nyugdíja. A munka nehézségét az is jól mutatja, hogy az idegen ápolóknak óránként legalább 1000.ft-ot kell fizetni. Ezzel szembe a családtag, csak naponta kap kb. 1000,-Ft-ot. Ha valakit megakar fizetni, hogy helyette ápolja a családtagját, mikor véletlenül pihenőnapot akar magának, akkor az egész havi ápolási díját oda kellene hogy adja, ha csak kb. 2 napra szeretne pihenő napot magának!
Hol itt az arányosság, hol itt a méltányosság? A két ápoló munkabére között kb. havi szinten nézve legalább, ha csak 8 órás munkát nézünk, ami persze nem igaz az otthoni ápolóra nézve, mert Ő 24 órában dogozni kényszerül. Mivel nincs aki leváltsa, ha van is, akkor azt meg kell fizetnie! Tehát egy kórházi szakábpoló bére 8 órára kb. 200.000,-Ft/bruttó. Az otthoni szakápolóé, még ha nincs is róla papirja, mégis ugyanazt a munkát, sőt még mosást, főzést, bevásárlást, mozgatást, kötözést, fürdetést stb. is Ő végzi folyamatosan. Neki csak max. 34.515.-Ft/hó a munkájáért járó díj. Neki legalább ugyanazt a díjazást meg kellene kapnia mint a kórházi dolgozónak. Sőt azzal még nem is lenne megfizetve csak minimálisan. Hiszen 16 órában a 8 órai munkán felül ugyanúgy helyt kell állnia. Az Ő műszakját 8 óra után nem váltja le senki! Ugyanúgy megy tovább! Vagy ha le is váltják, nem ingyen!Meg kell fizetnie! De mégis miből? A havi 34.515.-Ft-ból? Akkor neki már egy fillér sem marad az életben maradásához, az életfenntartásához!
Sürgős intézkedést várunk az ápolási díj minimum,de legalább a minimálbérre való felemeléséhez!!!
2012.04.16.

Vendég

#3 ANDRASSI43

2012-05-17 14:59

AKI BETEG GYEREKET NEVEL AZ NAPI SZINTEN VAN A GYEREKKEL ÉS AMELET NEM TUD ELMENNI DOLGOZNIMERT EGY BETEG GYEREKET NEM LEHET SENKIRE HAGYNI ÉS LEHETNÉNEK ERRE IS TEKINTETEL A KISFIAM KÉTSZER VOLT SZIVRE MŰTVE KŐZÉPSULYOS FOGYATÉKOS ÉS KAPOK ÁPOLÁSIT 26000FRT TOT NEKŰNK IS JOB LENNE HA A MINIMÁLBÉRT KAPNÁNK

Vendég

#4

2012-07-12 10:01

olvastam a petíciót, minden egyes szóval egyet értek, de szeretném tudni történt-e érdemben valami. köszönöm

Vendég

#5

2012-07-12 10:05

látom, két hónapja írták az utolsó bejegyzést!!! Tehát a magunk harca marad???? szomorú
ÉN

#6

2012-08-03 10:24

Én is 34515 ft-ot kapok.Mivel édesapám állandó felügyeletre szorul,hiszen 100%-os mozgáskorlátozott is,emiatt önmaga ellátására képtelen,és így nem tudok elmenni dolgozni.Én azt sem értem,hogy kik dolgozhatnak ápolási mellett napi 4 órában?Mivel az én határozatomba bele van írva,hogy a beteg önmaga ellátására képtelen...én úgy értelmezem,hogy emiatt nem vállalhatok napi 4 órás munkát.Pedig erre az időre megtudnám oldani azt,hogy valaki felügyeljen rá.Nekünk is jó lenne ha minimálbérre emelnék fel ezt az összeget!Sürgősen!

Vendég

#7 Re:

2013-02-28 09:24

#1: -

telejesen egyet ertek onnel. en is eppen igy vagyok hiaba konyorgunk a kormanynak esze agaban sincs rank is figyelni. en is szeretnek csatlakozni, a hozza szolasahoz. vajon mikor ismerik el a mi munkankat is? leszbelole valaha is valami? egy elkeseredett polgar.


Vendég

#8

2013-02-28 09:30

igen nincs nekunk fizetve se szabadsag se premium,se,fizetes emeles,se szabadsag,semmi amiert masok jutalekot kapnak. hat nem borzaszto ez? napi 24-oras munkara havi 26550-ft kapni? mire eleg ez? egy polgar a sok hozza hasonlokert. csatlakozzon mindenki akit erint ez a dolog.

Vendég

#9

2013-06-25 18:47

Sajnos nem vesznek minket sorstársaim komolyan,de küzdeni kell már nagyon sok hely aláírtam, véleményt nyilvánítottam ,három éve megtanultam nettezni,böngészek ,így találtam ide is.Az én lányom 31-éves középsúlyos fogyatékos,még iskolai foglalkoztatóba járt "talán könnyebb volt " az ellátása ,dolgoztam ,de a suli végével ,ápolási díjra jöttem ,mindig több gondozást igényel,autista is, szóval :öntörvényű ,megélhetésünk nagyon nehéz,a férjemnek ütőérszűkülete van műtétre vár nagyon komoly.A mai gazdasági helyzet számunkra kilátástalan! Üdv.mindenkinek :bízzunk?!

Vendég

#10 Hajni

2013-09-29 20:24

#1: -

A kislányomat 14 éve neveljük itthon, de képzési kötelezett. Epilepsziás, dyscinetikus agyi bénulása van. Járni nem tud önállóan, és incontinencia problémája is van. Van másik gyerek is, aki 4 éves. A beteg gyermeket a férjem rendezi, én járok dolgozni. Nagyon nehéz megoldani ha a másik gyerek beteg. Nem panaszkodni akarok, de a szüleim meghaltak, a férjemnem is csak az anyukája él 15 kilóméterrel arrébb. Ha valahova el kell hírtelen mennünk akkor senkinem vállalja a beteg gyereket. De felhábíorító hogy ezt a munkát semmibe nézik. Ha viszont intézetbe adnám szerintem a minimálbérnél is többe kerülne az államnak. Nekem egyenlőre van munkám. De aki magába nevel ilyen gyermeket az hogyan tud megélni ebből a huszon vagy harminc valahány ezer forintból, hisz önhibáján kívűl került ilyen helyzetbe. Gondolkodik az az ember aki ilyen összegeket állapít meg? Ja és a közlekedési támogatást is megvonták, azt az évi egyszeri összeget...:(( Nem akarok politizálni de magyar emberek sorsával is foglalkozni kellene a tisztelt törvényhozóknak! Azokkal az emberekkel is akik nem tehetnek arról hogy betegnek vagy sérültnek születtek!!! És minden tiszteletem azoké az embereké akik nem adják intézetbe az ilyen gyermeküket! Vajon ezt az állam értékeli? Röhej ez az összeg!


Vendég

#11 Re: Hajni

2013-10-24 11:55

#10: - Hajni

SZIA MIÉRT NEM IRTOK A ÁPOLÁSI DÍJRÓL TÖBBET 20 265-1673 KÉRHETNÉK EGY VISSZA HÍVÁST SZERKESZTŐ ASSZONY KÖSZÖNÖM


Vendég

#12

2013-10-30 12:04

Sajnos ez igy van .Nnekűnk sérűlt gyerekek szűleinek csak a harc marad egész életűnkbe és ha most harcolni kell hát megtesszűk nem csak a mi gyerekeinkért hanem a világ ősszes sérűlt gyerekeért.
Mert ennyi pénzből nemhogy ápolni és nevelni az orvosi ellátás többe kerűl.Köszönöm hogy hozzá szólhattam.
Tisztelettel.Munkácsi Gáborné
obifon

#13 financiálisan?

2013-10-30 16:59

Az ellátó intézmények normatívát kapnak a fogyatékos gyerekeink után. Mennyit? Kiszámolta már valaki, hogy nem lenne kifizetődőbb az államnak ösztönözni a családokat, hogy NE adják (akár kis koruktól) intézetbe a gyerekiket, mert úgy többe kerülnek? Lehet,ez hatékonyabb érv lenne, mint ebben a gazdasági helyzetben érzésekre hivatkozni - feltéve, hogy igazam van.

Vendég

#14

2013-10-30 19:52

Egyetértek, jó lenne, főleg , ha beszámítják a nyugdíjba, akkor miért nem adnak valódi fizetést hozzá ?Szerintem több anyuka maradna otthon, nem aggódnának családok az anyagiak miatt(legalábbis nem annyira)és éreznénk, hogy állami szinten is megbecsülik a munkánkat.Kéretik nem elfelejteni, hogy ezt a helyzetet nem mi kértük!Kaptuk, belekerültünk, és szeretnénk a gyermekünket emberhez méltó módon felnevelni!Mi több, mint 6 éve ápoljuk súlyosan fogyatékos kislányunkat, a másik három testvére mellett, imádjuk, és nem is gondolkoztunk soha azon, hogy otthonba adjuk.

Vendég

#15

2013-11-25 15:07

Hát igen eddig ugyse foglalkozott velünk senki milyen kevés pénzből kel eltartani a tartósan beteg emberkéket mióta a szüleim elmentek addig csak jó volt hogy felügyelet alatt volt a Timkém tudtam dolgozni Otthonba nem akarnám adni mert lenyugtatozzák őket hogy ne legyen gond velük mert foglalkozni kéne minden emberrel szomorú ami nálunk megy sokan nem is tudják hogy mitörténik a fogyatékos emberkékkel ,,inkább jobb nekik a családban szeretetben nyugodt körülményeket biztósítva nem törődnek hogyan tartod el pénz nélkül ,nagyon sokat lehetne írni de köszönöm hogy hozzá szólhattam tisztelettel Ebergényi Györgyné még rosszabúl élünk mint 10 évvel ezelőt minden rettenetes drága az alap élelmiszerek ,,enni meg kel hogy élhessünk ..akkor hol a többi ...,szomorú és síralmas aki tartósan beteg emberkét tart el ...,borzalmasan türelem kel hozzájuk erre nem mindenki képes én már csak tudom ,,köszönöm ..
sorstárs

#16 ápolási díj?

2013-11-25 18:20

Tessék, megszavazták! Azt hiszik, hogy ezzel ki vagyunk segítve? Én eddig is 130%-ot kaptam ápolási díj címszó alatt, de a 180%-al sem igazán leszünk kisegítve. Hol van ez az összeg a minibálbérhez képest? Miből gondolják, hogy ezzel be lehet fogni emberek száját és hallgatni fognak? Vagy talán arra gondoltak, hogy itt a választás a nyakunkon és szorul a hurok a T. vezető párt nyaka körül? Bár így lenne, nem értek a politikához, csak sajnos a bőrömön tapasztalom, hogy mennyire el vagyunk lehetetlenítve!!! Mennyire ki vagyunk szolgáltatva, holott ezt nem így akartuk, csak ezt dobta a gép.

Vendég

#17

2013-11-25 19:04

Ez nem reklám, hanem LÉTFONTOSSÁGÚ kérelem!

Vendég

#18

2013-11-29 15:15

Helyes az elképzelés!

Vendég

#19

2014-02-15 14:54

S mi van ha mi is betegek leszünk? Lehet nekünk ilyet tenni? Kapunk betegállományt? Fizetett szabadságot? Mi mikor pihenhetünk?S mennyi lesz a nyugdíjunk, mert ugye járulékot azt fizetünk? Mi miért nem kapunk juttatásokat? Mi nem dolgozunk?Nekünk mikor telik le a munkaidőnk?

Vendég

#20

2014-07-22 18:24

én is a fiamat ápolom itthon,az egészséges ikertesójával,egyedül,ápolásiból és családiból.havi 87 ezer forint :( szeptemberben kilakoltatnak,mert elmaradtam a közüzemi számlákkal,pedig sokszor még a nagyobbik fiam iskoláztatása is teljesen kimeríti a lehetőségeimet :( ennyi pénzből lehetetlen élni,és rezsit is fizetni,fiam fejlesztéséről már nem is beszélve,hiszen betöltötte a 17 éves kort,már 1 éve nem jár utazó tanár neki.szóval tényleg jó lenne egy kicsit nyomósabban megfizetni a 24 órás műszakot,amit az év 365 napján folytatunk,szabadság,betegállomány,munkaszüneti nap nélkül!!!
Anonym

#21

2014-08-16 13:27

Sajnos nem írhatom addig alá a petíciót,még a betegek közt különbséget tesz és kategorizálja őket. Egy pl. agorafobiában+depresszióban szenvedő beteg, ugyan olyan 24 órás felügyeletet igényel,mint egy strokot szenvedett egyén,aki nem tud felöltözni,nehezen beszél és segítséggel megy. Ott kell lenni vele és mindent megcsinálni helyette.


Vendég

#22

2014-08-23 20:07

VÉGRE VALAKI GONDOL AZOKRA IS AKIK NEM LÖKIK EL IDŐS SZÜLEIKET HANEMTISZTESSÉGGEL GONDOZZÁK AMIKOR RAJTUK A SOR . MERT MANAPSÁG KEVÉS AKI MEGBECSÜLI A SZÜLEIT. CSAK ADDIG JÓK AZ ÖREGEK MÍG ADNI TUDNAK!
Goldner Ibolya

#23 ápolási díj

2014-08-23 20:49

sajnálatos, hogy ebben az ügyben elindult egy ilyen hebeburgya petició.

A petició is és a hozzászólások is hemzsegnek a tévedésektől, nem jó követelésektől.

És persze a magyar átok - az össze nem fogás. Minden újabb egyénieskedő - az előzményeket figyelmen kívül hagyó - akció csak rontja az eddigi eredményeket.

Aki komolyan szeretne hozzájárulni az ügy sikeréhez, az írjon:

Értelmi sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete elnökének.

Goldner Ibolya ecsje freemail

Az első és legfontosabb lépés, hogy össze kell hozni azt a közös legkisebb követelést, amit támogatunk, amit követelünk.

Jelenleg kb. - a mi 10 éves lobbink követelésén kívül - még kb. 10 féle (szerintem téves) követelésről tudok.

A legbelátóbb kormány sem tudna mindnek eleget tenni.

És persze 209 támogató semmire sem elég.


Vendég

#24

2014-08-24 18:19

a
Ilday

#25 Re: :(

2014-09-14 20:09

#4: -  

 Látom, ez a petíció 2012-ben  készült. 2014. 01.01-től emelkedett az ápolási díj, tehát a  petíció szövege már nem helytálló! Ez nem jelenti azt, hogy egyet értek az ápolási díj jelenlegi mértékével, igenis emeljék fel a  mindenkori minimálbér összegére, hiszen sok esetben ápolt-és ápoló ketten egy család, és kettőjüknek kell megélni ebből a  pénzből! Nem beszélve arról, hogy ezután az összeg után mennyi nyzűugdíjra számíthat az ápoló, aki azért nem tud a munkaerőpiacon dolgozni, mert beteg hozzátartozóját, gyermekét ápolja éveke, évtizedeken át!