Az Ápolási díj minimálbérre való emelését kérjük!

A megalázóan alacsony ápolási díj maximális összege ma Magyarországon 34.515.-Ft/hó csak! Van, aki ennél is kevesebbet kap, a minimális díj: 29.500,-Ft/hó. Ez a beteg állapotának súlyosságától függ!

Ebből még a bérletet, a rezsiket, az ápoláshoz szükséges kötözőszert, gyógyszereket, pelenkákat, gyógyhatású készítményeket, enni- inni valót sem lehet megvenni. Sem tisztálkodási eszközöket, sem lepedőket, sem a mozgatást elősegítő ágyat, sem az ápoló megélhetéséhez szükséges kiadásokat nem lehet fedezni.

Napi átlagban 1000,-Ft-ból kell minden eszközt előteremtenie az ápolónak ahhoz, hogy amit elvállalt munkát abból valahogy megéljen. Tarthatatlan, türhetetlen ez a helyzet! Nem számol a tényleges kiadásokkal, ami egy ápolási munkához kell. Nem számol azzal, hogy ebből a díjból csak éhen hallni lehet, nem megélni! Akik ezt a rendszert kitalálták, azok egy napig sem ápoltak beteget! Mert fogalmuk sincs arról, hogy egy fekvő beteg ellátása, folyamatos ápolása mennyibe is kerül! Arról már nem beszélve, hogy anyagi segítséget sehonnan sem kap az ápolási munkához. Nincs aki ingyen leváltsa, nincs aki az ápoló pihenőidejét biztosítsa! Hogy lehet, ilyen méltánytalan helyzetben hagyni évek óta az otthoni ápolókat és családtagjaikat? A teljes felelősséget áthárítja a kormány a családtagokra! De anyagi hozzájárulást már nem ad kellőképpen!

Ezért, aki egyetért azzal, hogy sürgősen emeljék meg az ápolási munkáért járó díjat, az írja alá ezt a peticiót és a legtöbb helyre juttassa el a követelésünket! A pontosítás kedvéért: A mostani petició tartalmát nézve: A viszonyítási alapok tükrében: kb.2 parlamenti képviselő éves bére ma Magyarországon, amiben  kb. 55 fő ápoló részesül egy évben. Egyébként kb. 55.000 fő ápolási díjon lévő ember van! Akik merték felvállalni a betegápolást, azoknak van a legkevesebb keresetük ma Magyarországon! Pont annak a rétegnek, aki a legkiszolgáltatottabb, legnehezebb helyzetbe került! Csak azért, mert a szerettein segíteni akar, nem akarja sorsára hagyni. Azt a pénzt amit a kórházakban elköltenek, ill. szociális intézményekben az ápolásukra, azt a családoknak illene adni, akik tényleg a nap 24 órájában, egyedül, segítség nélkül küszködnek az ápoltak életbentartásáért! Mindezt teszik fillérekből, a saját életük, életvitelük háttérbe szorításával! Ne éljen vissza a kormány ezeknek az embereknek az önzetlen szeretetével, türelmével! Sürgősen várjuk az intézkedésüket! Mert mi van akkor, ha az ápolók is ápolt betegekké vállnak, a sok nélkülözés, fárasztó fizikai, szellemi leterhelés miatt? Az anyagiak hiánya miatt saját maguk élethelyzete is tragikussá válik! Nem segélyekre, hanem igazi anyagi segítségre van szükség! Méltó elismerésre anyagilag is! Amiből meg is lehet élni és nem csak egyik napról a másikra a létfenntartásért küzdeni! A saját munkájukat nem tudják végezni a betegápolás ideje alatt, mivel nem lehet az ápoltat magára hagyni! A fekvőbetegeknél már így is tragikus a helyzet! Mert Ők a legkiszolgáltatottabbak és az Őket ápoló családtagok. Minden családtagot, aki az ápolási munkában részt vesz, méltányolni kellene. Hiszen a kórházakban is váltják egymást az ápolók 8 óránként. Az otthoni ápolásban meg elvárja a kormány, hogy egy ilyen alamizsnából, amit az ápolóknak szán egy hónapra, mindent önerőből előteremtsenek. Mégis miből????

Ápoló családtagok kb. 55 ezer fő!

2012.04.16.