Petíció a budakalászi Téglási András és Kántor utcák forgalmi átalakításáért

Petíció a budakalászi Téglási András és Kántor utcák forgalmi átalakításáért / Közlemények / A budakalászi önkormányzat is csatlakozott a petíció aláíróihoz / Hozzászólások


Vendég

#1

2018-11-15 12:59

Tisztelt Gergely Cecília!

Előszöris köszönöm, hogy név szerint köszönt az aláírók között, bár ha a megjegyzésemet értőn végigolvassa láthatja, hogy nem támogatom a petíciót sem magánemberként, sem a Hivatal dolgozójaként.
Másodsorban jelezni szeretném Önnek és minden ezen bejegyzést olvasónak, hogy a mai napon az "Alsó-Klenity" lakóközössége nevében levelet kaptam a lakóközösség képviselőjétől, aki minden ott lakó nevében elhatárolódik a kezdeményezésétől, egyben örömét fejezi ki a forgalomcsillapítás ügyében eddig tett intézkedéseinkkel kapcsolatban és a további eredményes együttműködésünkben -joggal- bízva köszöni meg a tegnapi bejegyzésemet.
Harmadrészt jelezni szeretném, hogy értetlenül fogadtam és visszautasítom azt a feltételezést, hogy más nevében tennék bejegyzést, vagy írnék alá bármilyen kezdeményezést, petíciót,...
Kérem, hogy ezen állításait (melyeket minden bizonnyal -legalábbis remélem-elhamarkodottságból és át nem gondoltságból fogalmazott meg) vonja vissza és ennek megfelelően távolítsa el a bejegyzésből, ellenkező esetben arra kell gyanakodnom, hogy szándékosan, rosszindulattól vezérelve próbál engem rossz színben feltüntetni azzal, hogy hamis néven írnék alá bármit.
(Ami miatt persze nem lesznek álmatlan éjszakáim, csak tudni fogom, ezek után hogy álljak Önhöz a későbbiekben.)

Üdvözlettel:
Hegyvári János


Vendég

#2 Re:

2018-11-15 18:44

#1: -  

Tisztelt Hegyvári János!

 

Tegnap napon kétszer jegyzett be egy Batthyány Attila az önével kísértetiesen megegyező tartalmú hozzászólást. Nem hinném, hogy túl sok ember van Budakalászon vagy környékén, aki éppen ezt a petíciót bújja éjjel-nappal, így észrevehette, hogy törölve lett az aláírása, ráadásul 2x is egy napon (tekintve, hogy erősen trollkodás benyomását keltette). Ön viszont igen árulkodó módon ezt bocsátotta előre, hogy már megint törölve lesz... Eléggé sokatmondó és beszédes.

Továbbá a petíciókat természetüknél fogva a támogatóik szokták aláírni. Tehát, ha neve az aláírók listáját "gazdagítja", akkor mindez egyetértéséről tanúskodik. Nem én, ön lehet fogalomzavarban azzal kapcsolatban, hogy van-e keresnivalója ebben a petícióban.

Ugyanakkor emlékeztetném, hogy a jelenlegi testület már 2014-ben elkerülő utat ígért a József A. u. és a Szentendrei út összekötésére ezen a nyomvonalon, amit tavaly szeptemberi hivatalos nyilatkozataikkal (városi honlapon) is megerősítettek. Ezzel párhuzamosan, 2016-ban Rogán László azzal húzta be a csőbe a területen telket vásárlókat, hogy személyesen ígérte nekik, nem lesz ott semmiféle menekülőút.  Amikor pedig ezek a családok ideköltöztek, próbáltak az ígéretükhöz híven a kedvükre tenni, ezért kialakították a jelenlegi használhatatlan és fenntarthatatlan állapotokat (útakadályok formája, burkolat szélessége).

A közmeghallgatáson Krepárt Tamás is elmondta, hogy 15-20 éve benne van a HÉSZ-ben ez az elkerülő/összekötő út, akik oda költöztek, azok, ha tájékozódnak, ezzel tisztában kellett lenniük.

Ez nemes egyszerűséggel a település különböző részein lakóknak az egymás elleni kijátszása, amit most is folytatnak, amikor az egyik csoportnak teszik a szépet (leveleznek velük barátilag), a másik városrész lakóit pedig dilettánsnak és alkalmatlannak titulálnak egy jogosan megfogalmazott petíció kapcsán.

 

 

Gergely Cecília

Hegyvári János

#3 Re: Re:

2018-11-16 08:49

#2: - Re:  

Tisztelt Gergely Cecília!

Bár nem kívántam volna többet foglalkozni a témával, különösen nem annak szakmai vonalával nem összefüggő részével, de mivel látom, hogy Önnek irányomban ez a Batthyány Attila-féle bejegyzés a vesszőparipája utoljára  leírom, hogy születésem óta Hegyvári János a nevem, melyet büszkén viselek és soha nem voltam -s nem is leszek- Batthyány Attila, sem más.

A petícióra kollégáim hívták fel a figyelmemet, s mivel érinti a Hivatalban betöltött munkakörömet, megnéztem. Láttam Batthyány úr bejegyzését, s örültem neki, hogy valaki tisztán látja a dolgokat a kérdésben. Annak dacára, hogy a bejegyzés egyes részeinek stílusa lehetett volna bárdoltabb, összességében egyet értettem vele. Másnap ismét megnéztem, vajon mennyien írták alá azóta a petíciót (igen, érdekel a téma, hiszen én voltam az, aki a támadott projektet összefogta, irányította). Láttam, hogy az említett bejegyzést törölték. Ekkor gondoltam úgy, hogy megfogalmazok egy szakmai alapokon nyugvó véleményt a kérdésben, melyet az aláírók főoldalán teszek láthatóvá, hogy minden érdeklődő olvashassa.

Tisztában vagyok vele, hogy miért szoktak aláírni egy ilyen kezdeményezést, nem gondolom, hogy fogalomzavarban lennék ezzel kapcsolatban. Azonban mivel az oldal készítői -nagyon helyesen- lehetőséget biztosítottak az aláírók megjegyzéseinek nyilvános közlésére is, megragadtam az alkalmat a leendő aláírók tájékoztatására az Önkormányzat részéről is. Ilyen formán továbbra is úgy gondolom, hogy van keresnivalóm az aláírók között. Az külön örömömre szolgál, ha aláírásommal enyhíthetem abbéli frusztráltságát, hogy a kezdeményezés ennyire kevés embert mozgat meg, s késztet aláírásra.

Az ügy lényegéről: A területről, az útról, az ügy előzményeiről szólva az Önkormányzat valóban egyenként tájékoztatta az ott ingatlant vásárolni kívánó érdeklődőket arról, hogy a Téglási András utca, valamint a Kántor utca (csakúgy, mint a Sekrestyés és Kanonok utcák is) a közeljövőben megépülnek, mellyel egyrészt az ingatlanaik kultúrált megközelítését, belterületi lakókörnyezethez méltó közterület kialakítását vállalja az Önkormányzat, másrészt eleget tesz azon vállalásának, hogy minden belterületi, összközműves, zömében beépült közterületet szilárd burkolattal lát el. Mivel az Önkormányzatnak, mint az egész településért felelős vezetésnek Budakalász egészét szem előtt tartva kell meghoznia döntéseit, elvégezni fejlesztéseit, valóban bővíteni kellett a közúthálózatának azt a részét, mellyel elkerülhetők a csúcsidőben a főutakon tapasztalt forgalmi dugók, s így a Szentistvántelep lakói hamarabb érhetnek haza, nem kell végig állniuk a József Attila utcai sort a  faluházi körforgalomig. Így vélhteően csökkenteni tudtuk a főúton tapasztalható autósort, mellyel mérsékelhettük pl. a Tanító utca, Hargita utca, Mező utca és Csapás utca átmenő forgalmát, amivel a leleményes és szabálytalan gépjárművezetők próbálják megkerülni a sort.

Soha nem rejtettük véka alá, hogy a Kántor utcának, valamint a Téglási András utcának ilyen szerepe is lesz. A tervek is ennek megfelelően készültek el, az engedélyt így kaptuk meg a Közlekedési Hatóságtól. A forgalomlassításra azért volt szükség, mert rossz tapasztalat, hogy a jó minőségű úton egyes autósok nagy sebességgel próbálnak áthajtani, mely igen balesetveszélyes. Az ingatlanokban lakók többségének kis gyermekei vannak, nem szerettünk volna tragédiát. Előzőek okán az út nagy részére 20 km/h-s sebességkorlátozást vezettünk be, de mivel a tábla magában nem kényszeríti ki a megengedett legnagyobb sebesség betartását, erre fizikai akadályokkal is rá kellett erősítenünk. Azért esett a megvalósított sikánokra a választás, mert a jelen szabványok szerit építhető "lencse formájú" fekvőrendőröket  egy sima személyautóval akár nagy sebességgel is simán le lehet küzdeni, a kútgyűrűk azonban konkrét akadályai a nagy sebességnek. A sikánok kialakításánál a vonatkozó szabványokban foglalt előírásokat maradéktalanul betartottuk, így is az egyik legnagyobb szabad űrszelvényt (2,10-2,20 cm) hagytunk a gyűrűk belső élei között. A közvetlenül érintett lakosság többször jelezte, hogy köszönik a lassítást, de még így sem teljesül maradéktalanul a sebességkorlátozás, így közös megbeszélés eredményeképpen javaslatot tettek további forgalomlassító műtárgyak elhelyezésére, melyeknek megvalósíthatóságát jelenleg vizsgáljuk.

Összefoglalva: A Kántor utca és a Téglási András utca szilárd burkolattal való ellátása, illetve a forgalomcsillapító műtárgyakkal, sebességkorlátozással való ellátása a József Attila utcától északra fekvő budakalászi területek egészének érdekében és javára készült. Az Önkormányzatnak nem szándéka az egyes településrészek lakóit egymás ellen hangolni, mi legjobb tudásunkkal Budakalász egészéért dolgozunk nap mint nap.

 

Tisztelettel:
Hegyvári János