Tiltakozás a Gyurcsány Ferenc elleni koncepciós eljárás miatt


Vendég

#7476 Re: CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-01-31 21:01

#7472: ROMÁKRÓL... - CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!! 

 Sajnos van elég ellenpélda. Nézd meg a szegénysoron cigányéknál mekkora a belterjes gazdálkodás. Egyszer egy borsodi cigány apát feljelentettek, hogy évek óta használja szexuáisan a kiskorú lányát, a feleségét veri, ha rá mer szólni. Nyilatkozott az apa, mit gondolsz, mit mondott? Én csináltam, azt csinálok vele, amit akarok. Mármint a gyerekével. Gyomorforgató volt. A gyereklány akkor volt kb. 12 éves, mikor a dolog kitudódott. Én nem védem őket, de nem a gárdával tetetnék rendet.


Vendég

#7477 Re: Re: Re: Re: ===SAJÁT LÁNYÁT ERŐSZAKOLTA A GÁRDISTA !!!===

2012-01-31 21:03

#7474: - Re: Re: Re: ===SAJÁT LÁNYÁT ERŐSZAKOLTA A GÁRDISTA !!!===

Próbálj meg olyan helyről keresni hasonlót, ahol a magyarság él kisebbségben! Elhiheted: menni fog, hajjaj! Akkor a magyar a saját lányát, anyját...? Francokat. Rosszindulat. Nem véletlen, hogy nem szeretem az etnikai vicceket (sem). Nem viccesek, csak rasszisták.


Vendég

#7478 Re: Re: CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-01-31 21:09

#7476: - Re: CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

Legalább 2 magyar származású hasonló apáról tudok (én személyesen), akik mégsem kaptak semmit, még az esetet is teljesen titokban tartották évekig. Amikor véletlenül kitudódott, senki nem fordult semmiféle hatósághoz, se sajtóhoz, egyáltalán sehova. Úgy tettek, mintha semmiről se tudnának. Rendet? Milyen rendet?

MÓDOSÍTOM: ...TUDTOMMAL...

#7479 Re: Re: CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-01-31 21:17

#7476: - Re: "NEM A GÁRDÁVAL TETETNÉK RENDET"

LEGALÁBBIS NEM AZZAL A GÁRDÁVAL, AMELYIK MAGA IS EZT TESZI !!!   BIZTOSAN VAN ELLENPÉLDA, CSAK A KÖRNYEZETEM ÉS ÉN NEM HALLOTTAM RÓLA.


Vendég

#7480 Re: Re: Re: CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-01-31 21:22

#7478: - Re: Re: CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!! 

 Mindenre van példa és ellenpélda. Olyat is hallottam,  nem is egyet, ahol az apa megerőszakolta a lányát, többször, az anya tűrte, mert félt. Idővel a lány besokallt, feljelentette az apját és a gyereket bélyegezték meg, amint kitudódott, hogy szegény apját feljelentette. Én biztos, ha az anyja lettem volna, vagy a feleség, az első alkalommal kicsináltam volna a férjemet. Hogy milyen szerencsém van, hogy nem keveredtem ilyen szituációba, biztosan leültem volna, amit a reakcióm kiváltott volna belőlem.

Az viszont biztos, hogy minél szegényebb rétegben nézünk körül, annál több hasonló helyzettel találkozunk, itt most nem kell cigányozni sem. A gazdagabb rétegben a családok elrendezik a 4 fal között, vigyáznak, hogy ne tudódjon ki. Egyik sem jobb a másiknál.

 

 

PINTÉRNEK TÖBB 100 MILLIÓS PÉNZMOZGÁS VOLT A SZÁMLÁJÁN...

#7481 BOCS , DE NEM TUDOM TI HOL ÉLTEK ??? ÉN CIGÓRÓL ILLENTET NE HALLOTTAM.

2012-01-31 21:25

DE AZT IGEN, HOGY A GÁRDA FEL AKAR LÉPNI A CIGÁNYBŰNÖZÉS ELLEN ÉS EGYIK TAGJÁRÓL -AMELYIKRŐL KIDERÜLT- MIT HALLOK, HOGY A LEVENTE NEVŰ GÁRDISTA A SZINTÉN GÁRDISTA ANYA SEGÉDLETÉVEL STB....

EGYIK SEM JOBB A MÁSIKNÁL ???

#7482 TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-01-31 21:35

#7480: - Re: Re: "A GAZDAGABB RÉTEG ELRENDEZI A 4 FAL KÖZÖTT"

AZÉRT, HA TE EZT ÍGY GONDOLOD, VAGY INKÁBB, HA TUDOD, - AKKOR TÉLLEG MEGKÉRDEZEM, HOGY TE HOL ÉLSZ ??  ÉN SEM VAGYOK MAI BÚTOR DB, DE..... - BÁR LEHET,  HOGY ÉPPEN AZÉRT,  MERT A 4 FAL KÖZÖTT MARADT ??


Vendég

#7483 Re: Re: Re: Re: CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-01-31 21:55

#7480: - Re: Re: Re: CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

Nem is tudom eléggé megköszönni a hozzászólásod. Igen, pontosan ezt akartam mondani: az ilyesmi sajnos előfordul és nem csak pontosan ez, hanem minden, amit általában erkölcstelennek, büntetendőnek tartunk. Az is majdnem teljesen pontos, hogy hol marad minden négy fal közt és igen(!), nem kell cigányozni sem. Egyik sem jobb a másiknál. Még egyszer: köszönöm.


Vendég

#7484 Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-01-31 22:28

#7482: EGYIK SEM JOBB A MÁSIKNÁL ??? - TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

A #7480-at nem én írtam, de ha megengeded, a magam nevében mégis válaszolok. Az anonimitásom eztán is megőrzöm, ezért nem közlöm, hogy hol élek. Amit Te írtál, hogy cigányról ilyet még nem hallottál, az rám is igaz. Egyetlen egyet sem ismerek cigányok közül, akiről hasonlót tudok, de már hallottam ilyet. Hogy mennyire igaz, azt még akkor sem tudom fenntartások nélkül fogadni, ha történetesen egy nyugalmazott rendőr volt az informátor. Mellesleg ugyanez a rendőr mondta, hogy a börtönbe kerülése után a fickó elmondta odabent és azzal védekezett, amivel a bíróságon, hogy "ez cigány hagyomány". Hát a cigány rabtársai nem hallottak erről a hagyományról, aminek az lett az eredménye, hogy a hivatalos jelentés szerint a börtönben öngyilkosságot követett el.

Sokkal több dolog marad titokban, családon belül, mint azt bárki elsőre gondolná.

filiszteus

#7485 Re: CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-01-31 22:42

#7472: ROMÁKRÓL... - CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

A GYEREKEIKÉRT PEDIG EGYENESEN "ÖLNEK". Látod ez szóról-szóra igaz. Lásd Szögi Lajos.

ROMÁKRÓL...

#7486 Re: Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-02-01 00:51

#7484: - Re: "SOKKAL TÖBB DOLOG MARAD TITOKBAN, CSALÁDON BELÜL"

EZZEL A SORODDAL AKÁR EGYET IS ÉRTHETEK, BÁR NEM TUDOM.  MIUTÁN ÉN NEM IGAZÁN VÓK TITOKTARTÓ,  BIZTOSAN MAGAMBÓL INDULOK KI.  MINDEGY.     EGY TÖRTÉNET:  A SZOMSZÉDOMNAK A  RÓMAI PARTON VAN EGY  BÜFÉJE,  AHOVA BESZALADT EGY KISCIGÁNY,  AKIT Ő KIPENDERÍTETT ONNAN.  PÁR PERC MÚLVA OTT VOLT AZ EGÉSZ CSALÁDJA,  MÍG NEM AZ APA FELISMERTE A BÜFÉSBEN A CSILLAGHEGYI SZOMSZÉDJÁNAK A FIÁT, EZT KÖZÖLTE IS VELE:  SZERENCSÉD, HOGY A TONCSI BÁ FIA VAGY.  EZ A  BÜFÉS 190 CM-ES VIZIPÓLOS, MONDTAM IS NEKI, HOGY LEHET, INKÁBB EZ VOLT A SZERENCSÉD, VAGY INKÁBB AZ ÖVÉKÉ.   NEKEM EKKOR  A BÜFÉS MESÉLTE RÓLUK, HOGY ÖLNEK A GYEREKEIKÉRT.  PERSZE, Ő CSAK EZEKET A GAZDAG CSILLAGHEGYI CIGÁNYOKAT ISMERHETTE, MERT ODAVALÓSI VOLT.  JÓ ÉJT !

ROMÁKRÓL...

#7487 Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-02-01 01:09

#7485: filiszteus - Re:   "A GYEREKEIKÉRT ÖLNEK"

EGYETÉRTEK, EZT HALLOTTAM EGY ISMERŐSTŐL IS.  DE ARRÓL NINCS INFÓM, HOGY ERŐSZAKOLJÁK ŐKET, MINT A JOBBIKOS GÁRDISTA TETTE A KISLÁNYÁVAL,  ÉS... HÁT VÉGÜLIS NEM ŐK AKARJÁK FELSZÁMOLNI A CIGÁNYBŰNÖZÉST, HANEM AZOK,  AKIK MAGUK IS BŰNÖZNEK ??!! HMMM...??


Vendég

#7488 Re: Re: Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-02-01 01:56

#7486: ROMÁKRÓL... - Re: Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

Nagyon elkanyarodtunk a témától, ezért egy kicsit visszalépek, ha nem bánod.

Ha nekem lenne pl. 5 millió Ft-om, amit valamire tudnék fordítani, akkor egyetlen ötletem támadna: munkát adni annak, akinek kell. Még véletlenül se költeném propagandára, erőszakos csoportok kedvenc hobbijainak (mint pl. gyűlések, röpiratok, újságok, honlapok, testépítő termek, egyenruhák és igen: fegyverek) támogatására. Pedig biztos, hogy néhány nagyságrenddel több pénz megy a süllyesztőbe ilyen célokra 5 millió Ft-nál. Gondot jelent a szegénységből és kitaszítottságból eredő bűnözés? Arra milyen megoldás az, hogy fel kell bőszíteni a tömegeket? Nem célravezetőbb és sokkal, de sokkal kifizetődőbb az általam preferált módszer? Nem csak kormányok hibásak ebben, hanem az emberek gondolkodása is és talán ez utóbbi a komolyabb hiba. Nem kell várni senkire és semmire, hogy csodát tegyen. Nincsenek csodák. Cselekedni kell.

Vigilante

#7489 Re: Re: Re: Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-02-01 02:37

#7488: - Re: Re: Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

Nah akkor csak, hogy tisztán lássunk! Gyönygöspata Jobbikos a polgármester: videó tessék csak megnézni!


Vendég

#7490 Re: Re: Re: Re: Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-02-01 03:11

#7489: Vigilante - Re: Re: Re: Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

Na, akkor csak, hogy tisztán lássunk: állami forrás, nem termelő, hanem közmunka és főleg nem tartós megélhetés, ami pedig a legfontosabb. Elég komoly összeget áldozott fel (hogy valójában mi történt a teljes összeggel, azt most nem firtatom) a jobbikos a saját propagandájára. Csendesen megjegyzem: a kisfilmet nézve ennyit a legendáról, hogy a cigány nem akar dolgozni. Emellett még egyszer elmondom, hogy gyűlöletkeltésre, fegyverkezésre (hát igen, idáig fajultak már a dolgok, hogy szélsőségesek fegyverkeznek), a szegények (nem csak cigányok, bár ők az elsődleges célpontok) életének, sorsának ellehetetlenítésére nehezen megsaccolható összegeket költenek el. Ez egyrészt állami pénz, másrészt külföldi "támogatók" és harmadrészt hazai tehetős emberek pénze. Mind-mind megy egyenesen a szemétbe ahelyett, hogy oda kerülne, ahova kell. Nem feltétlenül kell ám az államra mutogatni, elég lenne kicsit megváltozni a magyar gondolkodásnak. Arra gondolok, hogy pl. "semmi szükségem egy új autóra, inkább befektetek egy kicsit, aztán egy kis haszonhoz is jutok amellett, hogy más is megél". Túl nagy változás? Tényleg arról van szó, hogy csak álmodozom? Szerintem nem és még csak azt se lehet mondani, hogy fel kell áldozni valamit, sőt ha kezdetben kis mértékű is, de megindulhat a gyarapodás.

Én előrelépésről beszélek, nem elodázásról és főleg nem propagandáról. Mit gondol? Tudunk egyetérteni ebben a szerintem ma legaktuálisabb kérdésben?


Vendég

#7491

2012-02-01 10:00

Jól elkanyarodtunk a fórum eredeti céljától. Mondanám szívesen, hogy a következő kormány megoldja, de biztos, hogy nem így lesz. A cigánykérdést a világon még senki nem tudta megoldani. Ha Feri megoldaná, ő lenne a világ legtökéletesebb politikusa. Ez még Orbánnak sem megy, pedig ő közelebb áll hozzájuk.
filiszteus

#7492 Re: Re: Re: Re: Re: Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

2012-02-01 10:48

#7490: - Re: Re: Re: Re: Re: TUDTOMMAL, CIGÁNY ILYENT MÉG NEM KÖVETETT EL !!!

"idáig fajultak már a dolgok, hogy szélsőségesek fegyverkeznek), a szegények (nem csak cigányok, bár ők az elsődleges célpontok) életének, sorsának ellehetetlenítésére"

Mennyiben lehetetleníti el az életét a Gárda egy olyan szegény cigánynak, aki nem kirívóan közösségellenes életet él?

Lehet persze úgy is nézni a jelenséget, hogy ha idáig abból éltem, hogy védtelen idős emberektől elraboltam, elloptam a terményeit, állatait, használati tárgyait, lebontottam a kerítését és egyszer csak megszűnik ez a lehetőség, mert állandóan járőröző emberekbe botlom, akkor ez valóban sértheti az érdekeimet és akár oda vezethet, hogy ezután éhezem, kis családommal együtt.

 


Vendég

#7493 Fontos kérdések és az én válaszaim:

2012-02-01 10:49

#7491: -

"A cigánykérdést a világon még senki nem tudta megoldani."

Mert senki nem akarta megoldani. Mindenhol megelégedtek azzal, hogy így vagy úgy szavazatokat szerezzenek. Diktatúrák "megoldását" pedig nem nevezném annak.

 

"Ha Feri megoldaná, ő lenne a világ legtökéletesebb politikusa."

Nincs kormánypozícióban. Ha ott lenne, véleményem szerint a legtökéletesebb partner lenne ebben, de figyelmesen olvasd az előző hozzászólásaim. Írtam, hogy nem kormányoktól kell csodát várni, hanem a magyarság gondolkodásának egy kicsit változni a leírtak szerint. Nem nagy változás, de szerintem az egyetlen elfogadható: pusztítás (rasszizmus) helyett termelés. Az állami segítség természetes, hogy jól jön, hiszen sok munkanélküliség sújtotta család (nem csak cigány) él ma Magyarországon, de nem elégséges és főleg nehezen nyomon követhető a pénz sorsa. Itt arra gondolok, amit már mindannyian jól ismerünk: a sok pénz vonzza a kapzsi embert. Megint nem kerül oda, ahol a legnagyobb szükség van rá, hanem új villák, nyaralások, vaskos bankszámlák mutatják az útját. A jelenlegi válságban ez fokozottan elfogadhatatlan. A saját befektetését viszont mindenki árgus szemekkel figyeli, hiszen nem akarja elveszíteni.

 

Az utolsóra nem reagálnék, mert szerintem nem érdemes vele foglalkozni.

filiszteus

#7494 Re: Fontos kérdések és az én válaszaim:

2012-02-01 11:06

#7493: - Fontos kérdések és az én válaszaim:

nem lehet csodálkozni rajta, hogy sokan inkább alapokba fektetik be, vagy felélik a pénzüket, ahelyett, hogy munkahelyek teremtésére fordítanák. Annyi teher sújtja Magyarországon a vállalkozókat és annyira kiszámíthatatlan a jövő ebből a szempontból és ez kormányfüggetlen jelenség. Napok alatt tönkre mehet egy vállalkozás egy új jogszabály hatására.


Vendég

#7495 Re: Re: Fontos kérdések és az én válaszaim:

2012-02-01 11:24

#7494: filiszteus - Re: Fontos kérdések és az én válaszaim:

Terheket viszont csak úgy lehet csökkenteni, ha befolyik a szükséges pénz. Senki nem figyelt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre, mikor erről beszélt. Azt kérdezte, hogyha az ellenzék adócsökkentést akar, akkor mutassa meg, hogy honnan lehet elvonni. Talán az egészségügyből vagy az okatatásból?

Nem állíthatom, hogy az általam előnyben részesített változás zökkenőmentes és főleg nem gyors. Sosem az. Kis lépésekre vagyunk csak képesek, de ezeket kell megtennünk és nem mindegy, hogy milyen irányba.

Az én álmom az újra emelt fővel járó magyar állampolgár, akinek munkája, megélhetése van. Most én kérem azt, hogy tedd a szívedre a kezed és mondd: nem ez a Te álmod is?

 

U.i.: #7492-re hadd ne most válaszoljak, mert ez a fontos. Később, ha szeretnéd, arra is választ adok. Nem bonyolult, csak egy kis együttérzés kell embertársaink iránt.

 

Megkérlek, hogy válaszolj erre!

filiszteus

#7496 Re: Re: Re: Fontos kérdések és az én válaszaim:

2012-02-01 11:54

#7495: - Re: Re: Fontos kérdések és az én válaszaim:

Bolond lennék, ha nem ezt szeretném én is. Sajnos úgy tűnik az egész világ nem efelé tendál. Egyre inkább nőnek a vagyoni különbségek, még az ú.n.  jóléti kapitalizmus országaiban is. Nálunk meg különösen. És ez a jelenség megint csak oldalfüggetlen.

Már rég nem országok döntenek fontos gazdasági és politikai kérdésekben, hanem nemzetek feletti társaságok.

Az Orbán-kormány megpróbált ezzel szembe menni (nem állítom, hogy mindenben okosan) és most egész Európa helyettünk akarja megmondani, mit tehetünk és mit nem.


Vendég

#7497 Re: Re: Re: Re: Fontos kérdések és az én válaszaim:

2012-02-01 12:06

#7496: filiszteus - Re: Re: Re: Fontos kérdések és az én válaszaim:

"az egész világ nem efelé tendál"

Nekünk viszont csak az a reményünk, hogy megfékezzük az összeomlásunkat.

 

"Az Orbán-kormány megpróbált ezzel szembe menni (nem állítom, hogy mindenben okosan) és most egész Európa helyettünk akarja megmondani, mit tehetünk és mit nem."

Mert teljesen rossz irányt vett. A bajok, amik sújtanak azt jelzik, hogy kivitelezhetőbb, ésszerűbb és főleg morálisan elfogadhatóbb utat kell választanunk.

 

"Bolond lennék, ha nem ezt szeretném én is"

Innentől kezdve (bocsánat a populáris kifejezésért - én sem szeretem) azon kell lennünk, hogy megtegyük ezeket a lépéseket. A "de" szóval kezdődő mondatok nincsenek magyarul, talán sokkal bölcsebbek voltak eleink, mint azt gondolnánk. Nem szélsőséges magatartásra, hanem igazi összefogásra van szükség. Tudom, hogy a magyarnak ez sosem ment és nem is azt értem ezalatt, hogy akkor most össznépi ölelkezéseket kell tartani. A piacgazdaságban bölcsnek kell lenni és sosem szabad elfelejteni a legfontosabbat: kis lépés.

egy dolgozó

#7498 A NAGY IGAZSÁG AZ, HOGY NEM LEHET SZ@RBÓL VÁRAT ÉPÍTENI !!!

2012-02-01 12:16

Ezt meg is értem, csak azt nem, hogy Orbán mi a fenéért támogatja a gazdagokat mindenáron. (Ez csak gyanút ébreszt és találgatásokra ad okot.) Intézkedéseik a még talpon lévő átlagembert is szegénységbe süllyesztik. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy bárkit is gazdagítsunk, örüljön mindenki, ha tisztességesen meg tud élni. Az álmaink oly messze vannak a valóságtól, hogy tán még az unokáink sem fogják megérni, mi pedig járhatunk-kelhetünk egyre lehajtottabb fővel továbbra is, szerintem életünk végéig. Amit Orbán ígért, végülis mindenbe belekapott, de hogyan és így minek ?? Minden kisebb jövedelmű rosszul járt a gazdaságpolitikájukkal és a gazdagok pedig jól. No,ez nekem már magas. Nem beszélve a 11 féle adóról, amit bevezettek pofffátlanul, holott adócsökkentést ordítoztak, mint a fába szorult féreg. Ebből a 16 %-os adókulcs valósult meg, aminek a káros hatásához már kétség nem fér, mert a 300.000 Ft alatti jövedelműeket sújtja. Ennek éppen fordítva kéne lennie, mert a gazdag csak tömi külhonba a pénzét, esze ágában sincs itthon költenie, hiszen neki már megvan mindene. Mellesleg, az én életemben még olyan nem fordult elő, hogy ugyanazon munkáért, ugyanazon munkahelyen kevesebb bért kapjak  -a kollégákkal együtt-  a mi esetünkben 20 %-kal. Örülünk is nekijjjeee !!!!!  Hajrá alcsúti-felcsúti !!!


Vendég

#7499 Re: A NAGY IGAZSÁG AZ, HOGY NEM LEHET SZ@RBÓL VÁRAT ÉPÍTENI !!!

2012-02-01 12:26

#7498: egy dolgozó - A NAGY IGAZSÁG AZ, HOGY NEM LEHET SZ@RBÓL VÁRAT ÉPÍTENI !!!

Nem is Orbánról beszéltem. A bajból ő sem tud kiutat, mint ahogy az országunk 2/3-ada elhitte neki. Naná, hogy tudom, hogy gyorsan kellene nagy változás, de azt bárki könnyen beláthatja, hogy ez lehetetlen. Csak úgy billenthetjük a mérlegünket pozitív irányba, ha a még meglévő kis súlyainkat rakjuk rá, különben aztokat is elveszítjük.

filiszteus

#7500 Re: A NAGY IGAZSÁG AZ, HOGY NEM LEHET SZ@RBÓL VÁRAT ÉPÍTENI !!!

2012-02-01 12:48

#7498: egy dolgozó - A NAGY IGAZSÁG AZ, HOGY NEM LEHET SZ@RBÓL VÁRAT ÉPÍTENI !!!

Európa sok országában van lineáris adózás. Nálunk főleg azért van létjogosultsága, mert össznépi sport már régóta az adóelkerülés. Ezért, ha az adó méltányos és megfizethető, talán sokaknak megéri, hogy befizessék, különböző adóelkerülő trükkök helyett, hogy nyugodtan alhassanak.

nem állítom, hogy tökéletesen bevált az elképzelés.