Önkormányzati támogatást szeretnénk a mosható pelenkához


Vendég

#1

2016-02-25 07:02

Azért kapod a gyest és a családi pótlékot, hogy olyan pelenkát vegyél belőle, amilyet szeretnél! 

Zöld

#2 Re:

2016-02-25 10:20

#1: -  

 Nem azért kapom, de mindegy! A környezet védelmét támogatná ezzel az önkormányzat, nem valami hóbortot. Persze, a családi pótlékból is maradhatna értelmes dolgokra, ha nem eldobható pelenkára menne el az egész. Azokban az országokban, ahol gondolnak a környezetre, azaz számít, hogy a gyerekeink hol élnek majd, támogatják ezt az ügyet is. Én támogatás nélkül is megveszem, de van akit ez motiválna.


Vendég

#3 Re: Re:

2016-02-25 11:33

#2: Zöld - Re:  

 A mosható textilpelenkával nem spórolni lehet? Akkor meg miért is kéne támogatni, mikor olcsóbb megoldás, mint az egyszer használatos? 

A gyes és családi pótlék arra van, hogy a gyereket neveld belőle és megvedd a szükséges dolgokat!


Vendég

#4 Re: Re: Re:

2016-02-25 14:15

#3: - Re: Re:  

 Dehogyem. Mégis például az angliai önkormányzatok azért támogatják, mert így kevesebb (30%-al) veszélyes hulladéknak minősülő szemét kerül a szeméttelepekre. Így ők is spórolnak, úgyhogy ez amolyan win-win helyzet. 


Vendég

#5

2016-02-25 14:19

Mert en is moshato pelust hasznalok, es mar sajnalok minden egyes forintot amit vacak eldobhatora koltottem :)

Vendég

#6 Re: Re: Re:

2016-02-25 16:51

#3: - Re: Re:  

 A spórolás mellett sokkal fontosabb ügy a környezet védelme, ezt szokták támogatni. Gondolom te a szemetet se gyűjtöd szelektíven, ha ilyen a hozzáálásod. Szerencsére van aki másképp gondolkizik.


Vendég

#7 Re: Re: Re:

2016-02-26 06:08

#3: - Re: Re:  

 A gyes a kieső jövedelem pótlása céljából jött létre, nem egy irányzott gyermektámogatás.

Másik dolog: arra senki nem gondol, hogy ha az önkormányzat támogatja a mosható pelenka vásárlását akár az itthoni gazdasági helyzet fellendítésére is jó lehet? Talán nem a nagy multiknak szórnánk a pénzt, talán szegényebb családok is gazdaságosabban tudnának élni, és nagyobb hajlandóságot mutatnának, hogy az itthoni vállalkozóktól egy olyan pelenkát vásároljanak ami nem csak környezetbarát hanem bőrbarát is. A pénz pedig a magyar gazdaságba kerülne, hiszen a vállalkozó adózik a jövedelméből...

Imádom mikor az emberek nem látnak tovább az orruktól... :/ 


Vendég

#8 Re: Re: Re: Re:

2016-02-26 09:35

#6: - Re: Re: Re:  

 Az egyszer használatos pelenka a barna kukába való (a komszol szerint) tehát komposztálják és jó pénzért eladják a komposztot. Erről ennyit!

 


Vendég

#9 Re: Re: Re: Re:

2016-02-26 09:36

#7: - Re: Re: Re:  

 Én pedig azt imádom, mikor a legtöbb sokkalta fontosabb közösségi célra nincs keret, de minden kis réteg a saját önös érdekében tartja a markát! 


Vendég

#10 Re: Re: Re: Re: Re:

2016-02-26 10:58

#9: - Re: Re: Re: Re:  

 Fontos közösség célokért is lehet petíciót indítani, és részt lehet venni társadalmi munkában, szabadidőben, önként. 

Lehet szemetet szedni, erdőt takarítani, javítani a közbiztonságot (polgárőrség), lehet szolgálni a haza védelmét (Önkéntes Műveleti Tartalékos rendszer) - ezeket mind csináltam/csinálom, de lehet védeni állatokat, lehet küzdeni rákos betegek ellátásáért stb. Meg lehet nézni a többi petíciót is - van köztük sok ilyen, és lehet újakat is írni. 

Ez egy alulról indult kezdeményezés, de az ökológiai lábnyomot kicsiben is lehet csökkenteni. Mindenki azokban vesz rész, ami valahogyan érinti, amivel azonusulni tud. Amivel nem tudsz, attól még támogathatod, mert ettől még közösségi cél. 

 

 


Vendég

#11 Re: Re: Re: Re: Re:

2016-02-26 20:58

#8: - Re: Re: Re: Re:  

 Az egyszer hasznàlatos pelenka veszélyes hulladéknak minösül,ugyan úgy,mint az intimbetét vagy a tampon.


Vendég

#12

2016-02-27 10:33

Unokám használja a mosi pelust és látom mennyire gazdaságos és a baba bőrének is jó

Vendég

#13 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2016-02-29 08:09

#10: - Re: Re: Re: Re: Re:  

 Inkább azért indítanál petíciót, hogy ne dőljenek a betegekre a kórházak, vagy ott jusson a magatehetetlen betegnek pelenkára. Ez megint egy önzős, saját magadat fényező, jogtalanul pénzt lejmoló kezdeményezés!

 


Vendég

#14 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2016-02-29 08:13

#11: - Re: Re: Re: Re: Re:  

 Idézném a komszol tájékoztatóját!

 

"Az igazgató arról, hogy mi helyezhető el a biogyűjtőbe, elmondta:

– A kerti hulladékot: lenyírt füvet, nyesedéket, faleveleket, a termény szárát, zöldségek lepucolt részeit, gyümölcshéjat, csutkát, a kihűlt hamut, a lebomló konyhai hulladékot s a számos kérdésben szereplő eldobható pelenkát is beletehetjük. Ugyanis annak esetleges, nem lebomló nejlontartalmát a technológia éppúgy elkülöníti, mint a szemeteszacskót"

 

Ennyit a tájékozottságról és igazmondásról...

Ez az akció semmi több, mint pénzlejmolás az adófizetők kárára! Ha nem lesz pelenkás a gyerek, majd kitalálsz más...

 

 


Vendég

#15

2016-02-29 11:19

Én is szeretnék sok mindenre rámogatást!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Vendég

#16

2016-02-29 12:07

Unokám használja babájának a mosható pelenkát , nagyon hasznosnak és főleg környezetbarátnak tartom .

Vendég

#17

2016-02-29 12:49

Pálinkára szeretnék önkormányzati támogatást. Egészségesebb, mint a tablettás.


Vendég

#18 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2016-03-02 11:37

#14: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 Kedves "14"  a petíció nem tartalmazza, csak azt, hogy az eldobható pelenkával hulladék keletkezik, nem jelzi, hogy az hová kerül, sem azt, hogy ki hová dobja. Annyi a tény, hogy hulladék keletkezik, míg a mosható pelenkával nem, vagy alig keletkezik hulladék. Természetesen van lebomló eldobható pelenka is, de ennek ára általában több, mint a kb. "200" év (ezt is becslés, ahogy az a petícióban jelölve is van), így azt kevesebben választják. 


Anonymous

#19

2016-03-02 11:45

Természetesen a kórházak állapota, ahogy a közbiztonság, az erdők tisztasága, az állatok védelme, minden fontos, és amiben tudok, részt veszek, segítem az ügyet, hazámat szolgálom, a kerületem közbiztonságát elősegítem, erdőt takarítok stb. Nyilván mindenki mindenben nem tud részt venni. Aláírom szívesen a kórházak állapot-javítására vonatkozó petíciót, vagy bármit, amivel egyetértek és azonosulni tudok. A mosható pelenkával, ha nem értesz egyet, ne írd alá. Akik használják, ezzel bizonyos célokat támogatnak. Indíthatnék én is petíciót, hogy tiltsák be a dohányzást minden közterületen, mert én és a gyerekeim passzív szenvedői vagyunk a zebrán, amikor átkelünk, vagy a nagyobb intézmények előtt, ahol kupacokban ontják rám a füstöt kéretlenül. Hogy a kutyatulajdonosok (tisztelet azoknak, akik összeszedik) kutyájuk piszkát a közterületeken hagyják, amibe én és a gyerekeim, de közülünk bárki belegyalogolhat, egyéb esetben fizessenek helyszíni bírságot. Itt minden arról szól, hogy hosszú távon az együttélés, a világ, az erőforrások, a környezetünk jobb legyen. 

A mosható pelenkával talán, hogy ne állítás legyen, csökkenthető az ökológiai lábnyom. Hiszek benne, én csökkenteni próbálom azzal, hogy ezt használom. 

Én már megvettem a pelenkát, és nem fogok rá támogatást kapni, sőt már a második gyerekem használja, én ebből pénzt nem fogok látni, szóval nem lejmolok. GYES-ből meg, akik fentebb írta, próbáljon meg jövedelempótlásként megélni 2-3 gyerekkel, még ha nem is használom a technika vívmányait, akkor sem elég még kenyérre és vízre sem. Itt szokott jönni, a menj vissza dolgozni, visszamentem, pont azért mert GYES-ből csak éhenhalni lehet, most GYED-en vagyok (köztudottan ez azoknak jár, akik dolgoztak, tehát nem alanyi jogon, ebből adót és járulékokat vonnak). 

Ugyanakkor mondhatnám, az én adóforintjaimból takarítják a kutyagumit, amit fel lehetne szedni, meg a szétszórt cigarettacsikkeket a közterületeken... 


Vendég

#20 Re:

2016-03-04 10:22

#19: -  

 A kutyagumit kötelező felszedni a gazdának. 

Gyereket szülni sem kötelező nyakra-főre, értelmes ember annyit vállal, amennyit képes tisztességesen eltartani. 

Az általánosan használtnál olcsóbb megoldásra támogatást kunyerálni esetre tökéletesen ráillik a lejmolás is, de teljesen mindegy minek nevezzük. 

Mi lesz a követező?! Játékra? Wc papírra? Mire?!

 


Vendég

#21 Re: Re:

2016-03-08 13:59

#20: - Re:  Mi lesz a követező?! Játékra? Wc papírra? Mire?!

 Ez nagyon jó! :) :) :)

Elnézve a hölgyeket, még az is lehetséges! :)


Vendég

#22

2016-03-11 14:13

Nem értem a gúnyolódókat. Más országokban ez teljesen elfogadott dolog, és támogatják, mert valószínűleg nem Földtől elrugaszkodott ötlet, hanem reális alapja van a moshatózás támogatásának. Nyilván a  WC papírnak nincs, és ezért kár is ilyesmikkel összevetni a petíciót. 


Vendég

#23

2016-03-28 19:28

Remélem megvalósul nagyszerű kezdeményezés!

Vendég

#24

2016-04-29 12:57

Nos a támogatásra azért van szükség, mert a mosható pelenka az első alkalommal bizony sokba kerül. Egyszerre kell megvásárolni a következő 3 év összes pelenkáját. Igaz, hogy feléből kijön, mint az eldobható, de akkor is egyszeri nagy összegű kiadás. A támogatás nem csak úgy lehetséges, hogy pénzt adnak. Lehetséges úgyis hogy kamatmentes hitelt bitosítanak az anyukának, hogy megvehesse, és spórolni tudjon, és a spórolt pénzből visszafizetheti a kölcsönt.

Észre lehetne venni, hogy a közösség is profitál abból, ha minél kevesebb szemetet gyártunk. Nem lesz szükség annyi kommunális hulladék lerakóra, amit pl a közösség finanszíroz. 

Egyetlen kisgyermek heti egy teljes kuka (40 l) koszos pelenkát hoz létre. ha van egy 10 000-es kis városka és ott él 100-200 pelenkás gyermek, akkor ez 21-56 köbméter kommunális hulladék egy héten. Ennek a kezelése komoly kiadás az önkormányzatok számára, még komolyabb környezeti terhelés a közösség számára. 

Nem beszélve a számos illegálisan az erdőkbe vagy külterületekre szétszórt hulladékról. Ha nincs koszos eldobható pelenka, akkor nem is fogja senki úton útfélen eldobni. Láttam már parkoló melett az erdő szélen szétdobált koszos pelenkát. Vajon mi lesz a sorsa? 

A másik gazdasági haszna a mosható pelenkának az, hogy egészségesebb. Egy egészségesebb gyermek pedig kevesebb kiadás az egészségbiztosítónak. Kevesebb támogatott babápolószerre van szükség. Pl popsikrém egyáltalán nem kell. Kevesebbet jár orvoshoz a kismama, mert nincsenek kiütések. Sokkal kisebb a mosható pelenkások között a csípőprobléma, így szakorvosi ellátás is kevesebb kell. A nemzőképességre is hatása van kisfiú babák esetén. Így felnőtt korban majd megspórolható a lombik program és hasonlók. 


Vendég

#25

2016-04-29 12:59

Finnországban az állam ad minden újszülöttnek mosható pelenkát ajándékba. Ők talán már megértették miért fontos ez. Úgy látom idehaza még fel kell nőnie a társadalomnak, hogy megértse, nem lehet a végtelenségig kiszipolyozni a természetet. nem szabad a faágat magunk alatt fűrészelni. Igaz ez egy kis lépés, és nem állítja meg a környezet pusztítását, de sok kicsi sokra megy.