Önkormányzati támogatást szeretnénk a mosható pelenkához

A mosható pelenkát használó családok több okból is választják ezt a lehetőséget: 

1. Gazdasági: hosszú távon olcsóbb, mint az eldobható pelenka, több gyereket is kiszolgál(hat) (hármat vagy akár többet is).

Indok 1: jobb lehet a családnak, a gyerekeknek, aki a jövő nemzedéke, aki hozzájárul majd az ország gazdaságához is. 

Indok 2: jobb lehet a helyi önkormányzatnak, mert segély helyett hosszú távú (gyerekenként két-három évnyi) tartós kiadástól menthet meg családokat. A családok a megmaradt anyagi erőforrást más javakra használhatják fel. 

 

2. Környezetvédelmi: környezettudatos, hiszen a több százév alatt lebomló hulladék helyett egy alternatív, hulladékot nem, vagy alig termelő megoldást lehet általa választani.

Optimista megközelítésben 200, míg pesszimista számítások szerint 500 év az eldobható pelenka lebomlási ideje. A heti szemétmennyiség sem elhanyagolható, hiszen a háztartási hulldék akár 10%-át is adhatja az eldobható pelenka. A szemét szállítása, kezelése az önkormányzatra is terhet ró.

 A moshatónál is van költség, hiszen több mosással kell számolnia a családnak. Egy mosás ára 70-100 ft (átlagos árú mosóporral, energia, víz és csatornadíj beszámításával). Ez havi szinten (nyolc-tíz pelenkamosással kalkulálva) 800-1000 ft, éves szinten kb. 10 000 forint. 

Egy gyermek születésétől szobatisztaságig (azaz két és fél - hároméves koráig): 

a, eldobható pelenkából napi 6 darabbal és 850 nappal, illetve 40 forintos darabárral számolva, megközelítóleg 200 000 forintos költséget jelent. Két gyerek 400 000, három gyerek 600 000 forint költséget jelent a pelenka területén - a gyerekek számával arányosa növekvő költség látható. 

b, mosható pelenkából egy készletet, ami körübelül 50 000- 60 000 forintba kerül (20 darab belsővel és 8 db - méretenként 2-2 darab külsővel, avagy 8-12 darab egyméretes zsebes pelenkával és 20-25 db betéttel kalkulálva), hozzáadva a mosás évi 10 000 forintos plusz költségét, egy gyerek 90 000, két gyerek 60 000, három gyerek 40 000 forintot jelent a pelenkát illetően- hiszen a mosás költsége marad, ellenben a pelenka már megvan. A költségek minden további gyerek esetében arányosan csökkennek. 

Plusz munkát jelent-e a mosható pelus? Kicserélni ugyanannyi idő, energia, mint az eldobhatót. Minimális többlet munka- hiszen mosni, teregetni kell, cserébe nem kell mindig a pelenka beszerzéssel bajlódni, árakat nézni, elmenni érte, és hazavinni, tehát itt egyenlőségjelet tehetünk a két pelenkatípus közé. 

3. Egészségügyi: sok baba bőre érzékeny az eldobható pelenka összetevőire. A mosható pelenka légáteresztő, főleg természetes anyagokból készül - természetesen a vízzáró réteg sok esetben itt is szintetikus, de van 100% gyapjú is, így  kizárólag természetes, bőrbarát anyagok is választhatóak. 

4. Esztétikus: a mosható pelusozók elkötelezettek, a pelusok közt sok a kézműves darab (WAHM), amelyek nagyon szépek, amellett, hogy praktikusak, sokféle fazonban, formában léteznek. Pl: All-in-one, külső+belső, csónakos, zsebes stb. Munkahelyet, megélhetőségi lehetőséget is ad otthon dolgozó anyáknak. 

5. Általában korábban bekövetkező szobatisztaság. A gyarorlat azt bizonyatja, hogy általában (nem feltétlenül, és nem mindig) a textilpelusos babák korábban lesznek szobatiszták. 

 

A textil pelenkában a babák mozgása ugyanolyan, mint az eldobhatóban, annak látszólag nagy(obb) mérete ellenére is. 

A csipő fejlődésnek kifejezetten jót tesz, hiszen kicsit terpesz-pelus jellegű. 

 

Akit pedig elrettentene a kakis része, kakifogó papírbetét használatával a szennyeződést nagy százalékban el lehet kerülni. A lebomló kakifogót egyszerűen a WC-be lehet dobni. A nem-lebomlót természetesen nem, azt megfelelő hulladék kezeléssel kell tárolni, eltávolítani a háztartásból, csakúgy mint az eldobható pelenkát. 

 

E petícióval az a célunk, hogy minél több önkormányzat támogassa a mosható pelenkát használó családokat. 

 

Kérjük a petíciót aláírókat adataik esetleges eltitkolása során a lakhelyüket tegyék láthatóvá, hiszen a petíciót így lehetséges számszerűsített adatokkal a megfelelő önkormányzatok elé terjeszteni. Tehát lakhely (település, Budapest esetében kerület is legyen feltűntetve). 

 

Köszönettel