Fiatalok vagyunk, a jövőnkért kiáltunk!

Ha egyetértesz, hogy szükségünk van erős hazai természetvédelemre, írd alá Te is!

Kiáltvány mindazokhoz, akik itt lélegeznek, esznek és isznak Magyarországon
Mi vagyunk az a nemzedék, akiknek nem a majdani unokáik távoli jövőjéért kell kiállniuk, hanem a sajátjukért. Mi vagyunk, akik igazán érezni fogják a mostani elhibázott döntések következményeit. Rövidujjúban vagyunk novemberben. Nagyszüleink tyúkóljaiból a szemünk előtt tűntek el a fecskék. Ahol mi nőttünk fel, most betontengerek nőnek. Fáj nézni, de még fájóbb tudni, hogy most éljük fel a jövőnket. Kellenek emberek, akik tesznek ez ellen!
 
Felfoghatatlan, mi minden veszik oda a természetvédelem leépítésével. Azzal, hogy a nemzeti parkok maradék mozgásterét is elveszik. Azzal, hogy olyan helyzetbe hozzák őket, amiben csak a legelszántabbak tudnak megmaradni.
 
Elveszik a jövőnk, a saját szemünk előtt. Mi, biológus és természetvédelmi mérnök hallgatók, többszörösen értintettek vagyunk, hiszen ez a hivatásunk. Nekünk itt nem lesz választásunk, nem lesznek lehetőségeink az életre. De nem csak a mi jövőnk veszik oda. Azoké is, akik nálunk idősebbek. És leginkább azoké, akik még fiatalabbak.
 
Mindenkié, aki itt vesz levegőt, itt iszik vizet és itt eszik. Ehhez mind szükségünk van egészséges élőhelyekre, kiterjedt erdőkre. Szükségünk van élő talajra, beporzó rovarokra, rovarevő madarakra és kétéltűekre, tiszta vizet hozó folyókra. Hogy lehet a természetvédelem elfeledett ügy, amikor az életünk alapja? A természetre nincs alternatíva!
 
Mi még itt leszünk 30, 40, talán 50 év múlva is. Akkor, amikor a mostani döntések következményei igazán súlyosak lesznek.
 
Fiatalok vagyunk, és látjuk, hogy nem csak az érték, ami pénzben mérhető. Nem akarjuk elveszíteni a reményt arra, hogy élhető világban élhessünk. Azt akarjuk, hogy a gyerekeink is járhassanak gyönyörű tájakon, amiket mi még ismertünk. Hogy ne kelljen létbizonytalanságban felnőniük.
 
Látszatmegoldások helyett valódiakra van szükségünk. A társadalmi és egészségügyi problémák megoldhatatlanok a természet védelme nélkül. A gazdaságunk alapját is a természetes rendszer adja. A gyógyszerektől kezdve a kőolajalapú műanyagig minden ezen alapul, ami ma a hétköznapjaink része. Az egész jelenlegi világunk működése múlik azon, hogy az ökoszisztémáink milyen állapotban vannak. Ebben összetartozik mindenki – hatalomtól és anyagi helyzettől függetlenül.
 
Ezért kell a nemzeti parkjainknak működőképesnek maradniuk, ezért muszáj, hogy a természetvédelemnek maradjon szava Magyarországon!
 
Szeretnénk most kiállni azok mellett, akik az életüket tették fel a természet védelmére, és most menniük kellett, vagy bármikor elküldhetik őket. Kiállunk a nemzeti parkok dolgozói mellett. Közülük sokan évtizedeket áldoztak már az életükből arra, hogy élőhelyeink maradék töredékeit őrizzék, a legnehezebb körülmények között is.
 
Nélkülük nem védhetjük meg azt, ami mindannyiunk életéhez nélkülözhetetlen. Ne tekintsük a fejlődés gátjának azt, ami az életünk alapja! A jövőnk alapja. És a jövő reménye nélkül nagyon nehéz élni!
 
Mintha valami elvakítaná a pilótákat. Mintha egy zuhanó repülőn koppanásig előretolnák a botkormányt, egy zötyögős, de túlélhető kényszerleszállás helyett.
Sokáig csendes utasként néztük, ami történik. De a mi életünkről, jövőnkről van szó! Nem maradhatunk tovább tétlenek!
 
„MI VAGYUNK AZ ELSŐ GENERÁCIÓ, AKIK TISZTÁN LÁTJÁK A TERMÉSZET ÓRIÁSI ÉRTÉKÉT, ÉS AZT, HOGY MILYEN HATALMAS NYOMÁST GYAKORLUNK RÁ. TALÁN MI VAGYUNK AZ UTOLSÓ GENERÁCIÓ IS, AKIK MÉG TEHETNEK ÉRTE, ÉS VISSZAFORDÍTHATJÁK A TERMÉSZET PUSZTULÁSÁT. A MOSTANTÓL 2020 VÉGÉIG TARTÓ IDŐSZAK SORSDÖNTŐ AZ EMBERISÉG TÖRTÉNETÉBEN.” – Élő Bolygó Jelentés 2018.
 
 
A jövőjükért aggódó fiatalok:
Hartmann Johanna és Pribéli Levente biológushallgatók, továbbá - az aláírók

-----------------------------------------------------------------------------------------------
/A fiatalok nevében írtuk ezt a kiáltványt, de minden egyetértő aláírását szívesen fogadjuk. Ez nem egy követelés, hanem figyelemfelhívás a környezet- és természetvédelem fontosságára, és kiállás a nehéz helyzetben lévő nemzeti parkjaink mellett./


Hartmann Johanna és Pribéli Levente    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével