Fákat a Pilisbe, ne bányát! - tiltakozás a Pilisvörösvár mészkő II. bánya újranyitása ellen

Követeljük, hogy az eljáró Bányaügyi Hatóság vegye tekintetbe a tervezett bánya környékének kiemelkedő természeti értékét, valamint az egyhangú lakossági és önkormányzati tiltakozást, és ne engedélyezze a 'Pilisvörösvár mészkő II.' elnevezésű bánya újranyitását.

A Pilis egy csoda. Ezt a legtöbb ember, aki itt él, aki visszajár ide, azonnal érzi.De vannak, akik számára ez is csak egy hasznot hozó üzlet.Nem erdőt látnak, hanem faanyagot, nem mezőt, csak építési telket és nem hegyet látnak, hanem bányát.

A C&C Property Holding Kft jelenleg azon fáradozik, hogy újranyisson egy régi bányát, itt a Pilis szívében, Natura 2000-es besorolású területek közepén.

Hogy ez miért baj? Mert az ilyen külszíni bányák ritkán szoktak diszkrétek, csendesek és környezetkímélők lenni.Rendszeres robbantások, nehézgépek és kőzúzók zaja, por és rengeteg kivágott fa. Több ezer idős fát ki akarnak vágni, hogy meg tudják kezdeni a fejtést ezen a három hektáros - vagyis 30 000 m2-es - területen. Minden itt fészkelő madarat és eddig békésen élő állatot el kell üldözni. Mindezt most, amikor lassan nincs nagyobb kincs, mint egy ép erdő!!

És akkor még a szállításról nem is beszéltünk! Hiszen a kitermelt anyagnak ki is kell kerülnie innen, amit csak Piisvörösvár felé, az erdőn keresztül tudnak megtenni közel 3 kilométeren át dübörögve és pöfögve a fák között. Vagy Pilisszántó felé, alig 100 méterre érintve a lovastanyákat és mindössze 350 méterre a lakóépületektől. Hogy aztán felhajtsanak az egyébként is borzalmasan túlterhelt 10-es útra, még jobban ellehetelenítve a Pilisvörösvári lakók életét.

De ne aggódjunk, van terv a rekultivációra is! Miután 7 év alatt elbontották az egész hegyoldalt, a keletkezett krátert szépen megtöltik építési hulladékkal, vagyis sittel és simítanak rá egy kis földet. Alig kell majd hozzá egy évszázad és minden olyan lesz, mint régen.

"Nem, ilyet nem lehet csinálni!" Gondolhatná az ember. De sajnos lehet. Legalábbis, ha hagyjuk! Ugyanis jogilag még komplex hatástanulmányt sem kell készíteniük. Hiába, hogy egyik település önkormányzata sem kér a beruházásból. Az eljáró hatóságok azt mondják, hogy mivel a bánya korábban csak szüneteltetve lett és nem bezárva, ezért a jogszabályok ezt nem írják elő. És különben sincs semmi kiemelten fontos a környékén. Csak egy erdő! Egy erdő, amely a bánya területét leszámítva Natura 2000-es besorlású és Pilisvörösvár egyetlen erdeje, ahová emberek ezrei járnak ki feltöltődni, túrázni, lovagolni, biciklizni, kimenekülni a városi szmogból, zajból, élvezni a természet  még megmaradt békéjét!

És mindezt miért?! Biztos valami ritka ásványért, amit a világon csak itt lehet megtalálni. Hát nem, zúzott kőért vagyis murváért. 7000 forint köbméterért. Azaz 7 forint kilóért! Ezek az emberek úgy gondolják, hogy ez az erdő, ezek a fák, a benne lévő élőlények, a környék nyugalma, az utak épsége a levegő tisztasága nem ér többet 7 forint/ kilónál.

Ez most tényleg rajtunk múlik. Ha mi emberek, akiknek fontos a természet és az, hogy a gyerekeinknek még legyen hol élniük, nem teszünk valamit, akkor nem lesz, ami megállítsa őket. Ezt nem szabad hagynunk.

Írd alá a petíciót, mutassuk meg, hogy nem fogjuk ölbetett kézzel nézni, hogy aprópénzre váltják a gyerekeink jövöjét!

Az aláírással felhatalmazom McMenemy Márk petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.