A fájdalmas menstruáció NEM normális!

A fájdalmas menstruáció NEM normális!

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány petíciót indít, annak érdekében, hogy orvos szakértők bevonásával megdöntsük azt a TÉVHITET, amely szerint a fájdalommal járó menstruáció normális és elfogadható élettani jelenség.

A PETÍCIÓT KÉRJÜK, HOGY ORVOSOK és SZAKMAI SZERVEZETEK ÍRJÁK ALÁ!

A havi rendszerességgel, időpontra jelentkező, csupán kellemetlen közérzettel járó vérzés nem kiváltság, hanem a női termékenység csodája, amely sok nőnek megadatik! Ami ettől eltér, AZT NEM KELL ELFOGADNI, HANEM JAVASOLT KIVIZSGÁLTATNI, MERT AZ ERŐS FÁJDALOMMAL JÁRÓ MENSTRUÁCIÓ NEM NORMÁLIS!  A FÁJDALMAS MENSTRUÁCIÓVAL KÜZDŐ NŐK KÖZÜL MINDEN MÁSODIKNAK ENDOMETRIÓZISA VAN, AMELY MA MAGYARORSZÁGON TÖBB, MINT KÉTSZÁZEZER NŐT ÉRINT.*

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normális esetben kizárólag a méh üregében található méhnyálkahártyához hasonló - endometrium-szövet - kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a nemi ciklus változásait, ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalt, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is. Kialakulásának oka ismeretlen.

Az endometriózis főbb tünetei:

• fájdalommal kísért menstruáció (Az érintett nők egyharmada a fájdalom tekintetében azonban tünetmentes is lehet!)

• szabálytalan menstruáció

• meddőség

• alhasi fájdalom

• krónikus kismedencei fájdalom

• fájdalmas nemi élet

• szorulás vagy hasmenés

• fájdalmas széklet/vizeletürítés

• véres széklet/vizelet

Az endometriózis könnyen összetéveszthető más, kismedencére kiterjedő betegséggel, például medence- vagy bélgyulladással, ezért a tünetek megjelenése esetében mindenképpen ajánlott a szakorvosok felkeresése.

GYAKORISÁG

Az endometriózis döntően a fiatal, 25 és 35 év közötti nőket érinti. Hangsúlyozzuk, hogy döntően, hiszen a betegséget már egészen fiatal lányoknál (már 10-12 éves kortól), illetve 35-40 év feletti nőknél is diagnosztizálták. A betegség a termékeny életkorban lévő, 15-45 év közötti nők 10 százalékát érinti ma Magyarországon, több, mint 200.000 érintettről beszélhetünk.

Világszerte 70 millió, Magyarországon közel 200.000 nőt érint az endometriózis! A fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak endometriózisa van!

RIZIKÓFAKTOROK

Az endometriózis kialakulása mögött több rizikófaktort is azonosítottak, amelyek fennállta esetén nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a betegség, ezek a következők:

- családi halmozódás (az elsőfokú rokonok között tízszeres kockázatot találtak)

- korai első menstruáció

- első várandósság kései vállalása

- nagymértékű és tartós stressznek való kitettség

- aktív, rendszeres testmozgás hiánya

- egészségtelen táplálkozás

- éjszakai műszakban való munkavégzés

- fogamzásgátló tabletták tartós szedése

- tartós dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás

* Forrás:, https://www.eshre.eu/, European Society of Human Reproduction and Embryology

 

* Kérjük, hogy töltse le az adatvédelmi nyilatkozatot és juttassa el hozzánk postai úton is. Kérjük, hogy sima levélben, NE tértivevénnyel és ajánlva küldje.

Levelezési címünk: "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány, 1022 Budapest, Felvinci út 25. 2/2


"Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...