Elnököt a köztársaságnak! Dr. Majtényi Lászlót államfőnek!

Kérjük, csatlakozz, hogy ne pártkatona elnöke legyen az országnak. Az "Elnököt a köztársaságnak" csoport felhívása és az első csatlakozók névsora.

A demokratikus jogállam nem működik fékek és ellensúlyok nélkül. Ma azonban fékevesztett a hatalom, mert nincs ellensúlya. Az érdemi vita nélkül elfogadott, személyre szabott törvények ma már nem csak ritka kivételt jelentenek. Mi, alulírott magyar állampolgárok, ezért mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy legalább a köztársasági elnök ellensúlyt jelentsen. A jelenlegi köztársasági elnök nem tudott felnőni ehhez a feladathoz, a pártjához maradt hűséges, nem az alkotmányossághoz. A jelenlegi elnök nem követte Göncz Árpád mindenkire nyitott, emberséges stílusát, sem Sólyom László ellensúlyra törekvését. A tavasszal megválasztandó elnöknek őszintén kell beszélnie az ország problémáiról és képviselnie az állampolgár egyenlőség, a társadalmi szolidaritás, a szabadság és a jogállam értékeit.

A köztársasági elnöki feladatra a tapasztalata és jogállami elkötelezettsége miatt is dr. Majtényi Lászlót látjuk a legalkalmasabbnak. Az akadémiai doktor, egyetemi tanár Majtényi László évtizedes tudományos munkássága mellett a közéletben is számtalan tapasztalatot szerzett. Jelenleg is az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, korábban az Alkotmánybíróság tanácsosa, főtanácsosa (1990-1995), 1995-2001 között a Magyar Köztársaság első adatvédelmi biztosa, majd 20 hónapig az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke volt. Az ORTT éléről való 2009-es lemondásával pedig bizonyította, a jogállami értékeket fontosabbnak tartja a pozíciónál.

Mi, alulírott magyar állampolgárok sokfélék vagyunk és sok kérdésben nem értünk egyet, de egységesen azt gondoljuk, dr. Majtényi László minden magyar állampolgárt képviselni tudna és a lehető legjobb ellensúlyt jelentené a hatalommal szemben. Hivatalosan felkérjük tehát, hogy vállalja el a jelöltséget a köztársasági elnökségre. Felkérjük az állampolgárokat, civil és politikai szerveződéseket, hogy ismerjék meg és támogassák jelöltségét. (Ezt az egyének és civil szervezetek a petíciós oldalon valamint a dr. Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek Facebook-oldalon is megtehetik.) Felkérjük továbbá a pártok parlamenti képviselőit és a független képviselőket, hogy hivatalosan jelöljék őt. A titkos parlamenti szavazás során pedig reméljük olyan képviselők is megszavazzák lelkiismereti alapon, akik nem mernek nyíltan ellentmondani a hatalomnak.   Az „Elnököt a köztársaságnak” csoport szervezői és az alábbi aláírók:  

Bayer Judit - médiajogász
Bíró András - újságíró, alternatív Nobel-díjas emberjogi aktivista
Bitó László - orvoskutató, író
Bogdán László - Cserdi polgármestere
Bojár Gábor - közgazdász, üzletember
Boris János - műfordító
Bródy János - zenész
Bruszt László - szociológus
Csák Gergely - ligetvédő aktivista
Dávid János - szociológus
Ferge Zsuzsa - szociológus
Földiák András - szakszervezeti vezető
Göncz Kinga - volt külügyminiszter
Gulyás Balázs - civil-szervező
Heller Ágnes - filozófus
Inotai Andras - közgazdász
Iványi Gábor - lelkész
Kéri László - politológus
Kiss László -  ápoló
Krasztev Péter - kultúrantropológus
Krémer Balázs - szociológus
Lakatos Béla - Ács polgármestere
Magyar György - jogász
Máté Gábor - színművész, rendező
Mellár Tamás - közgazdász
Mendrey László - tanár
Parti-Nagy Lajos - író
Perecz László - filozófus
Petschnig Mária Zita - közgazdász
Rauschenberger Péter - filozófus
Sándor Judit - jogtudós 
Sándor Mária - ápolónő
Setét Jenő - polgárjogi aktivista
Surányi András - rendező
Székely Sándor - független fővárosi képviselő
Tóth Krisztina - kötő, író
Vojnich Erzsébet - képzőművész
Wildmann János - teológus


Elnököt a köztársaságnak    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével