Cenzúrázatlan drogjelentést!

Cenzúrázatlan drogjelentést!


Az addiktológia területén működő, a drogprevenció, az ártalomcsökkentés, a kezelés és a rehabilitáció területén dolgozó szakembereket képviselő négy ernyőszervezet (a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Drogterápiás és Rehabilitációs Intézetek Szövetsége, és az Ártalomcsökkentők Közhasznú Szakmai Egyesülete) csatlakozik a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány valamint az INDIT Drogterápiás Intézet Közalapítvány által november 9-én közzétett tiltakozó nyilatkozathoz.

Mint azt a Társaság a Szabadságjogokért november 6-án nyilvánosságra hozta, a drogterület szakemberei által írt és lektorált jelentésből az EMMI Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága több oldalnyi szöveget kihúzott, így a nyilvánosságra hozott, és a Kábítószer- és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) számára is megküldött végleges Országjelentés a magyarországi kábítószerhelyzetről rendelkezésre álló kutatási és egészségstatisztikai adatokat nem teljes körűen tartalmazza. Főként olyan szövegrészeket töröltek, amelyek kedvezőtlen folyamatokról, adatokról számolnak be.

A szakmai szervezetek elfogadhatatlannak tartják, hogy a Kormány túl azon, hogy intézkedéseivel lehetetlen helyzetbe hozza a területen dolgozó szakembereket, most az éves kábítószer-jelentésben megjelenő kutatási adatok szelektív bemutatásával további károkat okoz a területnek. A szakmai ernyőszervezetek úgy vélik, hogy a magyarországi kábítószer-helyzet minél teljesebb ismerete lehet egyedül az alapja a felelős drogpolitikai beavatkozásoknak. A kutatási adatok elfogulatlan megismertetése az egész hazai kutatói közösség elemi érdeke is; az ezekből származó információk megfelelőségét, érvényességét csak szakmai diskurzusok, viták során lehet megítélni.

A tiltakozáshoz csatlakozó szervezetek várják az egyetértő szakemberek, kutatók és terepmunkások, szolgáltatók és önkéntesek támogatását!

  • Tiltakozunk a TASZ november 6-i kozmetikázott drogjelentés c. blogbejegyzése kapcsán született államtitkársági közlemény tartalma és cinizmusa ellen.
  • Tiltakozunk az ellen, hogy miközben a dizájner drogok terjedésének gátat vető C-lista kezdeményezés miatt saját vállát veregeti a kormány, a végtelen variációjú és ismeretlen összetételű dizájner drogok okozta, tömegesen kritikus helyzetbe kerülő, ám lehetőségek híján az egészségügyi ellátórendszerbe jelenleg semmilyen módon nem integrálható, kezelésbe nem vonható, de segítségre szoruló, dizájner drogot használókról nem vesz tudomást.
  • Tiltakozunk az ellen, hogy miközben a kormány "a célzott prevenciós munka, illetve a teljes felépülés-központú kezelés" fontosságát hangsúlyozza, amely, mint írja: "egyedüliként adhat reményt a droghasználóknak", az e célokat szolgáló és a civil szakmai szervezeteknek már megítélt támogatásokat sem biztosítja, vagy jellemzően fél-háromnegyed éves csúszással.
  • Tiltakozunk az ellen az álságos és cinikus döntéshozói kommunikáció ellen, amely miközben azt üzeni, hogy "a stratégia lényeges eleme a drogpolitikának, de az eredményeket az emberek, a terepen dolgozó elkötelezett szakemberek, az önkéntesek érik el", a valóságban a kormány, aláírt szerződései, ergo kötelezettségvállalásai ellenére sem biztosítja a civil szervezeteknek járó pénzügyi forrásokat, a változásokról nem tájékoztatja őket, az őket ért anyagi kár miatt felelősséget nem érez, a jogosan felmerülő kárpótlási igény kielégítése fel sem merül benne.
  • Tiltakozunk az ellen, hogy a kormány – a kutatási adatokkal ellentétes tendenciákat állítva – még mindig elmúltnyolcévezik, és ezzel politikai síkra tereli a szakmapolitikai vitát.
  • Tiltakozunk az ellen, hogy a kábítószerügyi koordináció semmilyen szakmai érvvel nem indokolja, hogy miért volt szükség – egyebek mellett - az „elkötelezett szakemberek és önkéntesek” körében szerzett információk kikozmetikázására az ország jelentésből?

 

Közzéteszi:

Ártalomcsökkentők Közhasznú Szakmai Egyesülete,

Magyar Addiktológiai Társaság,

Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége,

Magyar Drogterápiás és Rehabilitációs Intézetek Szövetsége.

ÁSZ, MAT, MADÁSZSZ, MADRISZ    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével
Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )