Védjük meg a szólásszabadságot a facebook és társaik önkényes cenzúrája ellen!

Magyarország Alaptörvénye IX. cikk

„(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.

(2) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

Magyarország Kormánya szerezzen érvényt a jognak és szabjon gátat annak a gyakorlatnak, hogy az online felületek monopol vagy kvázi monopolhelyzetben lévő szereplői (többek között a twitter, a facebook, a youtube) szisztematikusan és következetesen tesznek erőszakot a magyar állampolgárok legalapvetőbb demokratikus jogán, a véleménynyilvánítás szabadságán. Ezek a szereplők éppen a piaci súlyuknál fogva és az alternatívák hiánya miatt nem tehetnek, úgy mintha egy magán klub lennének, akik tagjaik részére bármilyen szabályzatot (közösségi alapelvek) kialakíthatnak.

Ezek az oldalak a közösségi alapelvekre hivatkozó, a felhasználók sokaságát sújtó szankcióikkal durván megsértik a Magyarország Alaptörvénye IX. cikkének első bekezdésében garantált szólásszabadságot: „Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához”

Piaci súlyuknál fogva és abból adódóan, hogy a társadalom jelentős része, különösen a fiatalabb generáció semmilyen, vagy szinte semmilyen más forrást nem használ a tájékozódásra, ez a cenzúra-szerű tevékenységük nagymértékben akadályozza a második bekezdésben foglaltakat, ami „a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás-t” illeti.

Szükségessé vált a magyar kormány beavatkozása, hogy Magyarország Alaptörvénye IX. cikkének, első és második bekezdésében foglaltak érvényesülését garantálja, ha szükséges, jogalkotói folyamat révén kikényszerítse.

Magyarországon a szólásszabadság nem korlátlan. Korlátozzák azt többek között, az emberi méltóságot, a különböző közösségek védelmét biztosító, nem mellékesen a nemzetközi egyezményekkel összhangban lévő törvények (például Alaptörvény IX. cikk 4, 5, bekezdés). Ez a korlátozás pedig kizárólag az állam privilégiuma és egyetlen magáncégnek sincsen felhatalmazása, joga ahhoz, hogy ebbe önkényesen beavatkozzon!

Kérem Magyarország Kormányát, hogy a törvény erejével tiltsa, és visszatartó erővel szankcionálja azokat az eseteket, amikor egy jelentős súlyú piaci szereplő, olyan magyarországi vélemény-, videó-, vagy hírmegosztást tilt le, vagy terjesztését bármilyen módon akadályozza, amelyek semmilyen magyar jogszabályba nem ütköznek, vagy amikor olyan felhasználó profilját, csatornáját függesztik fel, vagy törlik végérvényesen, akinek a tevékenysége semmilyen magyar jogszabályt nem sért!

A szólásszabadság az a jogunk, amivel az összes többi jogunkat képesek vagyunk megvédeni. Ha az elveszik, nem marad törvényes eszköz arra, hogy megvédjük magunkat.

A szólásszabadság, világnézeti, ideológiai meggyőződéstől, politikai irányultságtól független közös kincsünk, abból jottányit sem engedhetünk! Akik ma örülnek, mert azt remélik, hogy az övékéhez hasonló vélemény egyeduralkodó lesz, holnap könnyen a vesztesek oldalán találhatják magukat, mert nincs az a homogén közeg, ahol ne jönnének létre újabb és újabb törésvonalak. Ezért minden józan gondolkodású magyar ember támogatására számítok.

 

A petíció megosztására nincs lehetőségem, mivel (éppen az azokon tapasztalható súlyos ideológiai részrehajlás miatt) bojkottálom a közösségi oldalakat, de nagyon hálás lennék, ha Ön megtenné. Köszönöm

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Bódi Zoltán petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...