Apa és dúla együttes jelenléte a szülésnél a szekszárdi szülészeten

Tisztelt Kis Zoltán Főigazgató Úr!

Tisztelt Dr. Varga József Osztályvezető Főorvos Úr!

 

Azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy engedélyezzék a Tolna Vármegyei Balassa János kórházban apa és dúla együttes jelenlétét a szüléseknél!

Ez az ügy egyaránt fontos nekünk nőknek, anyáknak, kismamáknak és apáknak!

Minden szülés egyedi, megismételhetetlen és véleményünk szerint egyformán fontos. Mindannyian azt szeretnénk, hogy a gyermekünk születésének napja a szülés természetéből fakadó nehézségek ellenére is az eseményhez méltó és összességében jó emlék legyen. Mind az anya, mind a baba lelki egészségére hosszú távon hatással lehet a szülés - születés élménye.

2021 év elején a kormány úgy rendelkezett, hogy nem engedélyezik a továbbiakban az állami kórházakban történő szülésekhez választott orvos vagy szülésznő felkérését, csak az aktuálisan ügyeletben lévő szakemberek kísérhetik végig a szülést. Ennek következtében a legtöbb várandós jó eséllyel csak a vajúdás megindulását követően, a kórházba érkezéskor találkozik életében először a szülészorvossal és a szülésznővel. Tehát sem az ügyeletes orvossal, sem az ügyeletes szülésznővel nincs korábbi kapcsolata.

Számos kutatás igazolta, hogy a szülésnél milyen fontos a vajúdó anya szubjektív biztonságérzete, mert csak így tudnak a szülési folyamatot segítő hormonok megfelelő mértékben felszabadulni, a folyamatokat gátló stresszhormonok pedig alacsony szinten maradni. A szülésznő – és orvosválasztás helyett van még egy opció, ami a kismamák biztonságérzetét sikeresen növelni tudja, ez pedig a dúla jelenléte.

Nagy örömünkre szolgál, hogy már számos kórházban nyitott szívekre és fülekre talált az édesanyák kérése, és lehetővé teszik a két kísérő jelenlétét szüléskor. Reméljük, hogy a szekszárdi Balassa János kórházban is lehetőséget kapunk a kérésünk mérlegelésére és végül pozitív elbírálására!

A jelenlegi helyzet nehéz döntés elé állítja azokat a kismamákat, akiknek mindkét személy jelenléte egyaránt fontos lenne és nem szeretnének közülük választani. Önmagában az apa - vagy más hozzátartozó - jelenléte is hatalmas támogatást jelenthet az anyának, de mivel feltehetően nem rendelkezik szüléskísérésben szerzett tapasztalattal és érzelmileg elkerülhetetlenül bevonódik gyermekének születésébe, nem tudja azt a fajta támogatást nyújtani, amit egy dúla jelenléte adhat. Véleményünk szerint az apa, az anya és a születendő gyermekük egy egységet képeznek, ezért az apa nem csak a vajúdó édesanya kísérőjeként van jelen, hanem saját gyermeke születésénél “saját jogán” is. Többek között ezt a családi egységet hivatott a dúla is támogatni.

A dúlák folyamatos jelenlétükkel hatalmas lelki és fizikai támogatást nyújtanak, emellett ismernek minket a szülést megelőzően már hónapok, vagy akár évek óta. A dúla sok esetben az a személy, akivel együtt készültünk fel a szülésre, akivel előre megbeszéltük, hogy mik azok a dolgok (pl. pozíció, természetes fájdalomcsillapítás, stb.), amiket szeretnénk a vajúdásunk alatt kipróbálni, vagy akinek segítségével feldolgoztuk korábbi szülésünk esetleges traumáit.

A dúla-hatás pozitív mivoltát alátámasztandó szeretnénk idézni az Emberi Erőforrások Minisztériumával való együttműködés részeként 2021-ben készített Dúlatanulmányból: “Tizenegy különböző vizsgálat eredményeinek metaanalízis technikával egybefoglalt összegzése azt mutatta, hogy a dúla jelenléte:

- az összes császármetszés arányát durván 45 százalékkal csökkenti

- a vajúdás hosszát 25 százalékkal csökkenti

- az oxitocin használatát 50 százalékkal csökkenti

- a fájdalomcsillapító gyógyszerek iránti igényt 31 százalékkal csökkenti

- a fogó használatának szükségességét 34 százalékkal csökkenti

- az epidurális érzéstelenítés iránti kérések számát 10-60 százalékkal csökkenti

Mindezen kutatási eredmények fényében megállapíthatjuk, hogy a dúlai támogatás jótékony hatása elősegíti az anyák, apák és babáik jóllétét, a vajúdás és a szülés során az orvosi beavatkozások szükségességének csökkenéséhez vezet, amely pénzt spórol a kórházak számára (Klaus és mtsai, 2002).”

A dúlák tudják - és mi is maximálisan ezt az álláspontot képviseljük - az alábbiakat:

1.  A dúla nem egészségügyi szakember, így nem feladata és nem is felelőssége a várandósság, a szülés és a gyermekágy szakmai szempontból történő figyelemmel kísérése.

2.  A dúla nem végez vizsgálatokat, nem lát el klinikai feladatokat.

3.  A dúla nem helyettesíti az orvost, a szülésznőt, a bábát vagy a védőnőt, az ő szerepe elsősorban az anya (a pár) érzelmi támogatásában, a róla való szerető gondoskodásban rejlik.

4.  A dúla nem hoz az anya helyett döntéseket.

(Részlet a Magyarországi Dúlák Egyesületének Etikai kódexéből)

A dúlák rengeteg tapasztalattal, evidencia alapú ismerettel rendelkeznek, ismernek vajúdást könnyítő pozíciókat, légzőgyakorlatokat, masszázstechnikákat, amivel a szülő anyának személyre szabottan segíthetnek. Mindemellett a dúla a szülésznők munkáját is segítheti. Folyamatosan csak egy vajúdót támogat, akiről hasznos információkat oszthat meg a szülésznővel, aki nem tud folyamatosan a vajúdó mellett lenni.

Kérjük Önöket, mérlegeljék a két kísérő egyidőben történő jelenlétének engedélyezését a vajúdás és a szülés alatt, hiszen ez mind a kórházi személyzetnek, mind a kismamáknak nagy segítséget jelentene!

Úgy tudjuk, hogy a szakmai irányelv (Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelv a családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátásról) nem határoz meg felső korlátot a kísérők számát illetően: “Az anya által választott kísérő, vagy kísérők jelenléte az anya biztonságérzetét fokozza, ezzel a szülés menetét jótékonyan befolyásolja. Éppen ezért a szülészeti ellátást biztosító szolgáltató a lehetőségeinek megfelelően támogassa, hogy legalább egy, az anya által fontosnak tartott személy a vajúdás és szülés során jelen lehessen.”

Mi őszintén bízunk abban, hogy a haladó szemléletű Balassa János kórház biztosítani tudja ezt a változást azoknak a családoknak, akik igényüket fejezik ki erre a szülésre készülő anyák és itt születő babáik érdekében!

Válaszukat tisztelettel várva, köszönettel az aláírók nevében is,

Doszpodné Biró Lídia.

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Doszpodné Biró Lídia láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Felhatalmazom Doszpodné Biró Lídia, hogy az ezen az űrlapon megadott információkat átadja az alábbi feleknek:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...