Adókedvezményt az inzulinrezisztenciával küzdő betegeknek!

Kérjük aláírásoddal támogasd te is, hogy az inzulinrezisztencia bekerüljön az adókedvezményre jogosító, súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek körébe!

A inzulinrezisztencia egy szénhidrát-anyagcsere zavar, amelynek jellemzője, hogy a szervezet csak fokozott inzulintermeléssel tudja biztosítani, hogy a glükóz a sejtekbe jusson. A közhiedelemmel ellentétben az inzulinrezisztencia nem csak a sok szénhidrátot fogyasztó, elhízott embereknél jelenik meg. Bár az életmódnak is meghatározó szerepe van ennek az állapotnak a kialakulásában, az elsődleges ok a sejtek inzulin-receptorainak csökkent működése. Az ún. elsődleges inzulinrezisztencia kialakulásában a genetikai hajlam is szerepet játszik.

Nőknél a fokozott inzulintermelés igen gyakran policisztás ovárium szindrómát okoz, ami az elsődleges meddőség egyik leggyakoribb hormonális eredetű oka. A magas inzulinszint hatására kialakuló eltérés a nemi hormonokban nem ritkán olyan tünetekkel is jár, mint hajhullás, szőrösödés, akne, elhízás és alvászavarok. A magas inzulinszint káros hatásai azonban nem csak a nőket érintik, hanem a férfiak körében is hozzájárulnak a nemzőképesség csökkenéséhez. Ezenkívül az inzulinrezisztens állapot elhanyagolása 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, ill. magas vérnyomással, érrendszeri károsodással járó metabolikus szindrómához vezet.

Az inzulinrezisztencia gyógyíthatatlan, de a szénhidrát bevitel szigorú szabályozásával, rendszeres sporttal, illetve Metformin készítménnyel kezelve az állapot javítható, a meddőség is bizonyos mértékig visszafordítható.syringe-1884784_1280.jpg

Annak ellenére, hogy ez az anyagcserezavar jelentősen rontja a betegek életszínvonalát és komoly életmódbeli lemondásokkal jár, az orvostársadalom többsége nem betegségként, hanem állapotként tekint rá. Ennek alapján nem tartozik bele 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján azon súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek körébe sem, amelyek adókedvezményre jogosítanak. Összehasonlításképpen: súlyos fogyatékosságnak minősül a laktóz-intolerancia, amely igen kellemetlen anyagcserezavar, ám nem okoz hormonális elváltozásokat, meddőséget, krónikus megbetegedéseket.

Ezúton szeretnénk kérni a döntéshozókat, hogy az inzulinrezisztenciával küzdő nők és férfiak iránti méltányosságból, a szénhidrát-anyagcsere zavar ezen formáját nyilvánítsák súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségnek.

Az aláírással felhatalmazom F. Éva petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.