A Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola szülői közösségének kérelme a betegség miatti igazolásokkal kapcsolatban

Tisztelt Iskolavezetés!
 
A 2022. december 6-án Krétában kiküldött levelükre reagálva szeretnénk kérni, hogy vizsgálják felül álláspontjukat, figyelembe véve mindenki érdekeit. 
 
Álláspontunk szerint a gyermekorvosok nem kívánják a szülőkre hárítani a betegségek igazolását, ez jelenleg is a szülők dolga, az orvos gyakorlatilag a szülő szavát hitelesíti pecsétjével. Gyermekorvosaink azt szeretnék elérni, hogy a szülőnek joga legyen ahhoz, hogy igazolja gyermeke hiányzását.
 
Gyermekorvosok elmondása szerint a gyermekorvosi rendelést személyesen, telefonon, online felkeresők 60-70%-a kizárólag igazolást kér, orvosi ellátásra nincs szüksége. Álláspontjuk szerint a jelenlegi helyzetben, amikor egyre kevesebb a gyermekorvos, nem tartható az az állapot, hogy a rendelési idő messze legnagyobb része az igazolások kiadásáról szóljon.

A szülői igazolással mindenkinek sokkal egyszerűbb lenne az élete, szülőknek, orvosoknak és a pedagógusoknak is. A szülő visszakapná a jogot, hogy úgy, ahogy gyermekével kapcsolatban az élet bármely területén, a hiányzásáról is ő nyilatkozzon. Nem kellene folyamatosan igazolásért telefonálni, üzeneteket írni, adott esetben a papírért a rendelőbe szaladgálni és ezzel egy újabb megbetegedést kockáztatni.
 
Van olyan gyermekorvos, aki már évek óta olyan igazolást ad ki, amelyre mi szülők írjuk rá a hiányzás időtartamát, hiszen hitelt érdemlően csak mi tudunk erről nyilatkozni, és ezt töltjük fel a Krétába. Tehát az orvos az esetek jelentős többségében nem csinál mást, mint a szülő szavát hitelesíti. Mást nem is tehet, hiszen ő csak néhány percig látja a gyermeket (ha egyáltalán sor kerül vizsgálatra), a szülő van vele otthon, ő tudja  megítélni a gyermek állapotát.
 
Tisztelettel kérjük az iskola vezetését, tekintse partnernek a szülőket ebben a helyzetben, mint ahogy a gyermekorvos is annak tekint bennünket, hiszen hitelt ad a szavunknak telefonon is. Ha az orvos nem állít ki igazolást, a 10 napos igazolás 1-2 hosszabb megbetegedés esetén nem lesz elegendő egy teljes tanévre, és ehhez még egyéb pl. családi ok miatti hiányzás is hozzáadódhat. 
 
Értjük az iskolának azt a félelmét, hogy így tömeges hiányzások lehetnek esetleg például egy-egy dolgozatnál vagy témazárónál, vagy lesznek olyan gyerekek, akik így többet fognak hiányozni. Úgy gondoljuk, hogy a felelős szülő fel tudja mérni ennek a következményeit, és tisztában vele, hogy gyermekének sem érdeke az indokolatlan hiányzás az iskolából. Az a szülő, aki ehhez mégis hozzájárul, az eddig is tudott "bemondásra" igazolást szerezni gyermekorvosától. A tankerületben több olyan iskola van, ahol elfogadják a szülőktől a betegségek igazolását, a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem volt több visszaélés, mint korábban, mikor orvosi igazolást kértek.
 
Tisztelettel:
Az aláíró szülők

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Szilágyi Zita petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...