A mogyoródi posta silány működésének reformját kérjük!

A mogyoródi posta (2146 Mogyoród, Fóti út 10.) működése rengeteg bosszúságot, kényelmetlenséget, problémát okoz a helyi lakosoknak.

Az elmúlt évek alatt a pozitív változások helyett egyre csak romlik a szolgáltatás minősége, mely mára gazdasági károkat is okozhat sok esetben. Mivel a sorozatos, éveken keresztül zajló problémák nem kerültek megoldásra, ezért egy online lakossági felhívásra pár napon belül a mogyoródi választani tudó lakosság jelentős része kifejezte szolidalitását, és közösen megfogalmazásra kerültek a főbb problémák, az alábbiak szerint.

Az alábbiakban megfogalmazott problémákra hathatós választ várunk el a Posta részéről, a helyi szolgáltatási színvonalon haladéktalanul változtatások eszközlését várjuk el!

1)      a levelek kézbesítésének sorozatos, sokszor előforduló elmulasztása (ezáltal szolgáltatói felszólítások, késedelmi díj felszámítások történnek folyamatosan, akár szerződésbontási helyzet is kialakulhat).

2)      az ajánlott levelek kézbesítésének sorozatos elmulasztása (az ajánlott szelvényeket sokszor előre kitöltve dobják be a postások annak ellenére, hogy a címzett otthon tartózkodik, meg sem próbálják a küldeményeket kézbesíteni). A kézbesítő az esetek túlnyomó részében nem csönget, egyből a postaládába dobja az értesítőt. Többször előfordult olyan eset is, hogy a címzett otthon tartózkodott, látta, hogy a postás valamit bedob a postaládába (csöngetés nélkül). A bedobott papír egy hivatalos értesítő volt, vissza dátumozva! Több esetben is sikerült a postást ilyen esetekben utolérni, akinél nem is volt megtalálható a levél!

3)      az 1 és 2 pontokban felsoroltakról a címzettek sokszor véletlenül, vagy csak jelentős késedelemmel értesülnek, mely anyagi, és eszmei hátrányokat / károkat okoz folyamatosan. Lényegében a lakosság extra késedelmi díjakat fizet a postai szolgáltatás silány minősége miatt, illetve fontos levelek kézbesítési hiánya miatt komolyabb jogi- és anyagilag hátrányos helyeztek is kialakulhatnak.

4)      számtalanszor előfordul, hogy az ajánlott levél ragszámát lekövetve a levelet a címzett megkapta, holott csak napokkal, vagy hetekkel később, visszadátumozott értesítőt dobott be a kézbesítő!

5)      sokszor előfordul, hogy a kézbesítetlen leveleket a posta a feladónak „nem kereste” címszóval visszaküldte úgy, hogy a címzett nem is tudott a levél érkezéséről. Sokszor előfordul, hogy a leveleket a feladóknak többször kell elküldeniük, mert nem érkeznek meg Mogyoródra.

6)      a levelek késve, akár a feladást követően 3-4 héttel kerülnek kézbesítésre dömping szerűen, azaz rengeteg, hetek alatt felgyülemlett levelet (az eredeti számlákat, és a késedelmes fizetési felszólításokat is egyben kézbesítve) egyszerre kézbesítenek a postai alkalmazottak.

7)      rengeteg esetben előfordul, hogy rossz címre kerülnek a levelek kézbesítésre, vagy egy címre több címzett levelét dobják be (olyan személyét is, aki nem is ott lakik).

8)      számtalanszor előfordul, hogy a levelek félig kerülnek be a postaládába, így az időjárás viszontagságainak ki vannak téve, például eláznak.

9)      a posta nyitvatartási ideje nem ügyfélbarát, egyedül a hétfői nyitva tartás (8:00 – 18:00) esetén van sok lakosnak lehetősége munka után személyese bejutni, azonban akinek ez a nap nem megfelelő másik munkanap lehetetlen a munkaidőn kívüli ügyintézés. Az emberek többsége dolgozik így a 8:00-16:00, illetve 8:00-15:00 óra közötti nyitvatartási időben kivitelezhetetlen eljutni a postára. Egy ajánlott-, illetve határidős levél vagy csomag átvétele esetében ez komoly problémát jelent.

10)   a nyitvatartási időben 12:00 – 13:00 óra között ebédszünet van, a 21. században elfogadhatatlan, hogy napközben bezár egy szolgáltató intézmény.

11)   amennyiben sikerül eljutni a nyitvatartási időben, és ebédidőn kívül a postára, akkor is csak általában egy ablaknál van ügyfélfogadás, teljesen mindegy hogy mennyien állunk sorba annak ellenére, hogy 3-4 ügyfél fogadó is a rendelkezésre áll.

12)   amennyiben egyszerre több ügyfél abalak is nyitva van, ablakonként csak limitált ügyintézésre van mód (nem lehet egyszerre csekket befizetni, levelet feladni, csomagot feladni, stb.).

13)   a mogyoródi posta telefonon szinte elérhetetlen.

14)   a 200e forintot meghaladó készpénzes kifizetést 2-3 munkanappal előre kell jelezni, felfoghatatlan a 21. században ez a várakozási idő.

A problémák halmaza rendkívűli méreteket ölt, sokszor bosszúságot, és anyagi károkat okoz a lakosságnak.

Elvárjuk, hogy a Posta vizsgálja ki a jelzett problémákat, vizsgálja felül a helyi postahivatal működésének hatékonyabbá tételét, és haladéktalan változások megtételét várjuk a jelzett problémákon felül minden, 21. században elvárható postai szolgáltatásra vonatkozóan!

A petíciót elolvastam, a tartalmával egyetértek.

Az aláírással felhatalmazom Somogyi Gábor petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.