Mondjunk nemet a koncepciós perekre! (újabb temerini ügy)

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

MPSZ: Támogatják a temerini fiúk ügyében kezdeményezett aláírásgyűjtést

2013-01-30 22:55:23

A Magyar Polgári Szövetség támogatja az „új temerini fiúk” ügyében kezdeményezett aláírásgyűjtést, jelentette be a párt mai zentai sajtótájékoztatóján Rácz Szabó László pártelnök, aki kifejtette, Temerinben állandósulni látszik a nemzeti konfliktus a szerbek és a magyarok között. Minden szerv arra hivatkozik, hogy megoldások születnek az ügyben, de a Magyar Polgári Szövetség illetékesei úgy látják, a szerb nemzetiségűek időről időre szervezetten támadják meg a magyar embereket Temerinben, hangsúlyozta az MPSZ elnöke, aki szerint a bűnüldöző szervek feladata lenne az, hogy szigorúbb szankciókat foganatosítsanak az ehhez hasonló esetek megelőzése érdekében.

VajdaságMA

Támogassuk a polgári kezdeményezést! - VMDP közlemény

2013-01-21 17:04:33

Támogassuk a polgári kezdeményezést!

A VMDP temerini körzeti elnökének nyilatkozata

A napokban értesültem a polgári kezdeményezésként indult aláírásgyűjtésről, melynek célja Zdenka Stakić bírónő kivételezése és kizárása a hét adai, óbecsei és temerini fiatal ellen indított büntetőeljárásból. A közvélemény előtt ismeretes, hogy említett személyhez köthető a „temerini fiúk” elleni, 2005-ben hozott drákói ítélet, sőt részben az a későbbi botrány is, amiért az akkori szerb igazságügy-miniszter a bírónő menesztését követelte. A petíció szövege joggal állapítja meg, hogy ilyen előzmények után Zdenka Stakić kinevezése a bírói tanács elnökévé megkérdőjelezi az eljárás tisztességét és pártatlanságát. Tegyük hozzá: mindez átgondolt politikai koncepciót sejtet, mely ismételten részévé válhat a magyarok elleni, már szokásos, pszichológiai hadviselésnek és propaganda-hadjáratnak.
Felszólítom a VMDP tagságát és szimpatizánsait, s velük együtt mindazokat a tisztességes polgárokat, akik számára fontos, hogy ne szenvedjenek sérelmet a jogállamiság alapértékei, hogy támogassák a polgári kezdeményezést és írják alá a követelést!
Temerin, 2013. január 21.
Csorba Béla,
a VMDP temerini körzeti szervezetének elnöke

MRM közlemény:

2013-01-21 14:44:08

Az MRM szerint botrányos, hogy ugyanaz a bíró ítélkezik a letartóztatásban lévő magyarok ügyében, mint aki a temerini fiúk esetében is

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) aggodalommal figyeli a folyamatban lévő bírósági eljárást az ,,új temerini fiúk” néven elhíresült magyar fiatalok ügyében. Nemrégiben derült ki, hogy ugyanazt a Zdenka Stakić bírónőt nevezték ki a tárgyaláshoz, aki 2005-ben öt temerini fiatalt összesen 61 évre ítélt egy súlyos fizikai bántalmazás kapcsán. Félő, hogy ismét egy koncepciós per van előkészülőben, ezért szükséges, hogy a szerb, a magyar és a nemzetközi nyilvánosság figyelme is most Újvidékre irányuljon.

A temerini fiúkat elítélő és most a hét magyar fiatal ügyét tárgyaló Zdenka Stakić bírónő és három társa ellen 2007-ben eljárás is indult, gondatlan munkavégzés vádjával. A vád szerint a bírák hagyták, hogy elévüljön egy ortodox szerzetes ügye, aki kiskorúakon elkövetett fajtalankodás vádjával került a bíróság elé. A bírák leváltását akkor maga Dušan Petrović igazságügyi miniszter is követelte, de ez mégsem következett be.

Ismeretes, hogy tavaly októberben hét magyar fiatalt börtönöztek be, egy zavaros hátterű temerini kocsmai csetepaté után, mivel a helyszínen összeszólalkoztak és összeverekedtek egy szerb társasággal. A szerb média a verekedés hírére ritkán tapasztalt gyűlöletkeltő szándékkal csapott le, és a verekedés magyar nemzetiségű résztvevőit fasiszta huligánoknak bélyegezte meg. Még annak ellenére is, hogy a rendőrséget a magyar fiúk riasztották, miután a szerb támadók autókkal próbálták elgázolni őket, valamint tehergépjárművek platójáról dobált sörösüvegeket zúdítottak a a vádlottakra, akik súlyos sérüléseket szenvedtek.

Rendkívül gyanús és szokatlan maga az a tény is, hogy a fiatalok már több mint két hónapja (!) előzetes letartóztatásban vannak egy verekedés miatt, és még az ünnepekre sem engedték őket szabadlábra. A délvidéki magyar közösség nem hagyhatja megismétlődni a nyolc évvel ezelőtti hasonló igazságtalanságot és tragédiát.

Az MRM Elnöksége nevében,

László Bálint, elnök

2013. január 14.

Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

• Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.