Az egyház a híveké és nem a politikusok játszótere: Balog Zoltánnak mennie kell.

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Nyílt levél a miniszterelnöknek

2024-07-04 12:25:52

Kedves Aláíróink Közössége!

 

Az alábbi nyílt levelet juttatuk el Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

 

Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Arra kérjük Önt, hogy fosszák meg Balog Zoltán dunamelléki püspököt rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti megbízatásától, mert méltatlanná vált az ország képviseletére. 

Mi, református magyarok két és fél hónapja keresetlevelünkben egyházunknál indítványoztuk Balog püspöki elmozdítását. Azóta csendben voltunk, nehogy ügyünk és a politikai kampány érintkezzenek egymással.A mai napig homály fedi, miért járta ki Balog a bicskei pedofil bűnsegéd kegyelmi kérvényét a köztársasági elnöknél.

Ugyanakkor az elmúlt hónapok alapján világos, hogy a kegyelmi botrány csak a jéghegy csúcsa az ő pályafutásában. Neki eddig olyan határtalanul széles mozgástere volt, mint az átlag magyarnak soha. Ő lehetett államtitkár, többszörös miniszter, pártalapítvány vezető, püspök, akinek a kedvéért átírták a püspökké válás feltételeit, egyházfő, a köztársasági elnöki palota szürke eminenciása, valamint: Magyarország világutazó nagykövete.

A június 18-ai, Bódis András által írt Válasz Online cikkből pontosan tudjuk, Balog Zoltán és Novák Katalin hónapokat töltöttek közösen külföldön, gyakran kettesben, családjaik nélkül. Ez a gyakorlat folytatódott később is, teljesen függetlenül a kettejük aktuális kormánymegbízatásától. A magánéleti szálat nem tárgyaljuk. Ugyanakkor egzotikus útjaikat a legnagyobb jóindulattal sem lehet azzal kimagyarázni, hogy azok hivatalos részében a magyar családpolitikáról és konzervatív értékekről adtak elő. Ami lényeges, hiszen a kolumbiai és ciprusi utazgatásaik –valamennyi útjaik- árát mi, az adófizetők álltuk. Ők az országot képviselték. Innentől ez közügy.

A kegyelmi botrány minden szereplője lemondott, csak az ügy okozója, Balog nem. Június 11-ei (777.hu) mosolygós interjújában magát érdekesebb embernek tartja, mint a zsinat új lelkészi elnökét, miközben saját magáról állítja, hogy nagyon megtört. Amikor személyes bűneivel kell elszámolnia, pajzsként közberántja egyházát, az őt kritizálókat azonnal egyháza támadásával vádolja meg. Hol kritizálta bárki is a kegyelmi ügy előtt a református egyházat? Egy morális közösség vezetőjeként könnyedén feláldozza közösségét, csakhogy mentse a bőrét. Torz gondolkodása, a személyes felelősség elhárítása, önzése keresztényietlen és mindez „lelki vezetőként” elviselhetetlen mintákat szül.

Balog Zoltán interjújában vallási vezetőként a magyar társadalmat pártpolitikai alapon osztályozza, a kormánnyal való szövetséget tartja létfontosságúnak. Neki Ön, Önök a legfőbb támaszai.

Ön továbbra is fenntartja Balog Zoltán támogatását? Balog Zoltán hitelesen képviselheti Magyarországot külföldön? Az ő általa megjelenített értékek híven tükrözik az Ön, Önök értékeit?

Amennyiben nem, kérjük azonnal vonják vissza Balog Zoltán diplomáciai megbízatását.

Tisztelettel

2024.VII.3

Vargha Anikó, Tököli Egyházközség.

Kónya Levente József, Bocskaikerti Egyházközség.

Dr. Lőrincz Piroska, Debrecen, Nagyerdei Egyházközség

Lupa János, Szigethalmi Egyházközség.

Gábriel Tamás, Tatai Egyházközség.


Vargha Anikó

zsinat

2024-04-23 22:01:46

Kedves Megújuláspárti Testvéreim!

 

Hamarosan eldől, a református egyház zsinata megértette-e üzenetünket és képes-e cselekedni. Többekkel átbeszélve arra jutottunk, nem megyünk Szárszóra. Megvárjuk az elkövetkező napok eseményeit, s az alapján döntünk, szükség van-e a nyomásgyakorlás fokozására.

Az eddigi helyzet összefoglalását adta a ma esti Egyenes Beszédben velem készült interjú.

https://www.atv.hu/videok/20240423/egyre-tobben-szeretnek-latni-balog-zoltan-tavozasat-am-o-hajthatatlannak-tunik

Köszönjük az eddigi támogatásotokat, továbbra is várunk Titeket a Semper Reformanda! FB csoportunkba.

https://www.facebook.com/groups/1239583440342764

Hamarosan jelentkezünk!


Vargha Anikó

Nyílt levél, mobilizálási felhívás

2024-04-22 20:08:29

Köszönjük a lassan 1100 aláírónak a támogatását! Ezekre az aláírásokra hivatkozunk mindenhol, mint a társadalmi támogatottság biznyítékára, ahogyan tettük a Szemlélek folyóiratban közölt nyílt levelünkben. Ebben megkértünk minden zsinati tagot, vegye le rólunk a szégyent Balog püspökkel. Ez a levél végig ment a magyar sajtó nagy részén a mai nap.

https://szemlelek.net/semper/

Facebook csoportunkban felhívunk mindenkit, hogy hívjukés írjunk minden református tisztségviselőnek: Balognak mennie kell. Tanulja meg minden lelkész, esperes, gondnok, püspök: ha most nem a helyes utat járják, nem lesz kényelmes az életük.

https://www.facebook.com/share/p/LNDHNF8GCMpnq9MG/

Szerda délelőtt 9-kor kezdődik az SDG szállóban, Balatonszárszón a zsinat. Többen kérdezték privátban, tervezünk-e kiállást ott a helyszínen. Ebben még nem született döntés.

Köszönjük támogatásotokat! 


Vargha Anikó

Semper reformanda! kérjük, csatlakozzanak FB csoportunkhoz

2024-04-22 00:53:23

Kedves Aláíróink! Köszönjük Mindannyiuknak a támogatásukat! A több, mint 1000 aláírás jelentette felhatalmazás arra sarkalt minket, hogy menjünk tovább a megkezdett úton. Pénteken benyújtottuk feljelentésünket a református egyház Zsinati Bíróságánál, Balog Zoltán püspök eltávolítását kérve.

https://24.hu/belfold/2024/04/18/balog-zoltan-zsinat-birosag-feljelentes-puspokseg/

Sokunk élménye, hogy megszűnt a belső nyilvánosság. Nincs módunk arra, hogy megvitassuk az egyházzal kapcsolatos közös ügyeinket. Számosan vannak, akik megszólalnának, akiknek jobbító ötleteik vannak, de nem találták a helyet, ahol ezt megtehetnék Ezért létrehoztuk Facebook csoportunkat: Semper Reformanda! Mindig megújulni/megújítani!

 
Itt lesz lehetőségünk megvitatni a hogyan továbbot, lesz lehetőségünk  értékeink és céljaink mentén egy közösséget kovácsolni. 
Fókuszban: hogyan tovább a szerdai zsinat ügyében, a Balog-kérdésben.
Hogyan tudunk hozzájárulni az egyház megújulásáért? Reméljük, ennek megválaszolásában komolyan hozzájárulhatunk csoportunkban.
 
Várunk mindenkit szeretettel!
 

Vargha Anikó



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.



Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...