Nem akarunk sorházakat a Kerekmezőn, hanem tágas iskolaudvart!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Siker! Köszönjük Önnek is!

2016-11-03 22:22:33

Kedves Aláíró!

Talán már Önhöz is eljutott a hír:

a városvezetés valóban figyelembe vette a jelentős lakossági akaratot, és az október 27-i ülésén olyan döntést hozott, amely meghagyta a Kerekmező jelenlegi besorolását és nem engedi láncházak építését.
(http://www.amikisvarosunk.hu/cikk/legfrissebb-hir-budakeszin-dontes-szuletett-az-uj-iskola-moge-epulo-sorhazak-sorsarol)

Minden érintett nevében köszönjük, hogy aláírásával kiállt emellett a jó ügy mellett!

Fontosnak tartjuk, hogy a lakossági részvétel, az aktív párbeszéd fennmaradjon a városvezetéssel, hogy mindannyiunk számára a lehető legjobb módon alakuljon a kerekmezei iskola sorsa. Ezért kérjük jöjjön el, vegyen részt jövő hét szerdán a lakossági fórumon, ahol Turi Attila tervező fogja bemutatni az épületet és szó lesz az önálló iskola lehetőségéről is:

Találkozzunk november 9-én szerdán 18 órakor az Erkel Ferenc Művelődési Házban!

Részletek és meghívó:

Hodász Gábor

beszámoló a hétfői lakossági fórumról

2016-10-26 20:30:39

Kedves Aláíró!

Legelső sorban is köszönjük az aláírását! A több, mint 400 ember közös akarata (számunkra is meglepő módon!) fontos folyamatokat indított el a városunkban!

Közösen felmutattuk azt az értéket, hogy a tágas és igényes iskolai környezet és az élhető lakókörnyezet fontos célok, ezt nem szabad elkótyavetyélni.

Amint talán tud róla, e hét hétfőn, október 24-én a városvezetés lakossági fórumot hívott össze a Kerekmezőn és környékén lakók részére, ahol a beépítés volt a téma. Összeállítottam egy beszámolót az alkalomról, hogy azok is tájékozódhassanak, akik nem voltak ott. Lent olvasható.

Fontos! További naprakész információkat a SZIA Szülői Szervezet facebook oldalán fogunk közzétenni, kérem lájkolják az oldalt, hogy elérhessenek mindenkihez a hírek:

Másik fontos információ: a következő lakossági fórum november 9-én szerdán lesz a Művházban. Ezen minden, az új iskolával, az épülettel, a környezetével és a helyi oktatás jövőjével kapcsolatos téma terítéken lesz! A városvezetés mellett a tervező építésztől is kérdezhetünk. Jöjjön el! Fontos, hogy ott legyünk, hiszen fontos dolgokról kell véleményt mondanunk!

Részletek:

Kedves Budakesziek!

Röviden beszámolnánk az e hét hétfőn (okt. 24-én) megtartott lakossági fórumról, ahol a Kerekmező beépítése volt a téma.

Az érdeklődés hatalmas volt, amit már előre is sejteni lehetett a petíciót aláíró több mint 400 emberből és a sok on-line hozzászólásból. A jelenlévőket kb 50-55 főre becsültük, sokan nem tudtak leülni a kis tornateremben. A városvezetést a polgármester asszony, a területi képviselő, a főépítész, a pénzügyi bizottság vezetője, az iskolaigazgató és az oktatási bizottság egy tagja (Schopper Éva, Hugi) képviselte. A közvetlenül érintett kerekmezeieken kívül még sok környékbeli lakos is fontosnak érezte ott lenni és nagyon sokan hozzá is szóltak. A teljes fórumot felvette a BKTV kamerája.

A városvezetés részéről ki-ki a maga szakterületének megfelelően ismertette a terveket és a dilemmákat. A tájékoztatás szerint az iskola jelenlegi tervei megfelelnek a vonatkozó előírásoknak és szabványoknak, a négyzetméterek megfelelőek, vagy még többek is, mint amennyi elő van írva. Sokféle közfunkcióra van még szükség a városban (pl. uszoda, egészségház, további iskola, sportközpont stb,) de ezek közül egyiket sem ide a Kerekmezőre tervezik. Így az iskola körüli telkek értékesítéséből kb. 130-200 millió forint bevételre számít a városi költségvetés. Ha minden fejlesztési igényt összeadnánk a városban (pl. Darányi közvilágítás, Makkosi utak, orvosi rendelő, stb), akkor milliárdos nagyságrendű forrásigénye lenne. A város éves fejlesztésre felhasználható büdzséje kb 100-200 millió közötti összeg szokott lenni. Elhangzott, hogy az új iskola nagyon komoly lobbitevékenység, sok munka és tárgyalás eredménye, ami a városvezetés és a város komoly sikere. A 1,475 milliárd (+370 millió Ft második ütem) állami támogatás mellé a város 230 millió forintot tesz saját erőből, +50 milliót az infrastruktúra fejlesztésére. A pontos tervek, a végleges négyzetméterek e hét szerdán (azaz ma) fognak megérkezni a városházára, utána teszik közzé azokat. Többször elhangzott a városvezetés részéről, hogy minden ötletre nyitottak, fontos nekik a párbeszéd és a városlakók véleménye, és a múltban is több olyan döntés volt, amelyet a lakossági véleményeknek és/vagy ellenállásnak megfelelően módosítottak.

A lakossági hozzászólók nagyon sokan és sokfélék voltak: a kisgyerekes anyukáktól a nyugdíjas város-tisztségviselőkig, frissen ideköltözöttektől a tősgyökeresekig kb 10-15 hozzászólás érkezett. Mindannyian(!) azt az álláspontot képviselték, hogy a Kerekmezőt meg kell őrizni zöldnek és közösséginek. A láncházas beépítést minden hozzászóló(!) elutasította. Az összes hozzászólás végén a közönség tapssal jelezte egyetértését. Sok hozzászóló méltatta az iskola terveit, hangsúlyozták annak fontosságát és szükségességét. Egy (szakértő) hozzászóló jelezte, hogy neki nem jön ki a matek, és a megfelelő nagyságú iskola és udvar sokkal nagyobb teret igényel, mint a jelenleg ismert terv. Többen elmondták, hogy a konkrét négyzetméterek helyett elvekről és élhető lakókörnyezetről beszélünk, amivel szemben a várható bevétel meglehetősen kicsi (figyelembe véve a beépítéssel járó sok kiadást is meg pláne kevés). Néhányan jelezték, hogy örülnek a lakossági meghallgatásnak és párbeszédnek, de úgy tűnik, hogy ez nagyon későn van, elfogadott tervek, aláírt szerződések és képviselő testületi határozatok vannak már mögöttünk (erre a polgármester asszony válaszában jelezte, hogy a KT döntéseket vissza lehet vonni, akár már most csütörtökön).

A pénzügyi számokhoz hozzászólva néhányan jelezték, hogy nem értenek egyet a városvezetés adó-csökkentési ötletével, szívesen fizetnek adót, ha látják, hogy megfelelő helyre kerül és élhetőbb lesz a lakókörnyezetük. Felvetés volt, hogy ha a város keleti felében (a Fő út másik oldalán) nincs iskola, akkor miért nem oda építik? A régi szennyvíztelep akár megfelelő hely is lehetne, ha időben elkezdődik a rekultiváció (egy hozzászóló viszont jelezte, hogy a szennyvíztelep eladásából egy nagyságrenddel nagyobb, milliárdos bevétele lehetne a városnak).

Többen többféleképpen jelezték, hogy nem elfogadható, ha ezt "az ékszerdobozt", "a város legszerethetőbb terét", "a családi ezüstöt" elkótyavetyéljük és a környezetbe nem illeszkedő láncházakkal tönkretesszük.

A gyűlés lezárásaként a képviselő asszony szavazást kért, hogy azok véleménye is megjelenhessen, akik nem szóltak hozzá: "Aki szeretné, hogy a Kerekmező-n az iskolán kívüli többi terület megmaradjon zöldnek, az tegye fel a kezét!". Az összes kéz a magasba lendült. Az ellenpróbán egyetlen kéz sem emelkedett fel, a szavazás egyhangú volt.

A kerekmezeiek nevében köszönjük a városvezetésnek a nyitott és párbeszédre kész hozzáállást, a fórum összehívását, és végig korrekt levezetését. Így most több száz ember véleménye jelent meg petíció, hozzászólások és szavazás formájában is. Kérjük a városvezetést, hogy ennek megfelelően vonja vissza az eddigi döntését és az itt lakók véleményének megfelelően alakítsa tovább a közös lakókörnyezetünket.

A beszámolót összeállította: Hodász Gábor (Kerekmező)

Találkozzunk 2016.november 9-i lakossági fórumon az Erkel Ferenc Művelődési házban!

Hodász Gábor

Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

• Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.