Kizárólag az énekelni/zenélni tudó személyek énekelhessenek/zenélhessenek fizetségért!


Vendég

#51

2016-10-17 19:49

Szükségét látom,hogy végre le tűnjenek a porondról a képzettlen műkedvelők és ne kapjanak képzettség nélkül muzsikálási lehetőséget csak a képzett zenészek.


Vendég

#52

2016-10-17 19:58

Vizsgával rendelkező zenész vagyok. Az állam találta ki ezt a vizsgát. Én jogkövető állampolgár eleget tettem nekik. Zenészként szeretném a családomat eltartani.

Vendég

#53

2016-10-18 01:00

Ma már mindenhez vizsga kell és bizonyítvány. Ismerjük el, hogy az igazi "muzsikus" is egy igazi szakmát képvisel.
Támogatom!
(De, nagyon körültekintően kell eljárni, hogy a mutyi és a korrupció kizárható legyen.)

Vendég

#54

2016-10-18 05:28

"Szintén zenész"! El sem szabadott volna törölni!

Vendég

#55 Re:

2016-10-18 07:59

#53: -  

 Igen, ez a "félelem" sokakban felmerült. A korrupció lehetőségèt egyértelműen el kell zárni.


Vendég

#56

2016-10-18 07:59

mert minden szava igaz, és a saját bőrömön érzem, hogy csak a sztárocskák kapnak fellépési lehetőséget, a semmi tudásukkal
laczkolaci

#57

2016-10-18 08:13

1976-ban szereztem meg a kategória vizsgát, a rendszerváltásig viszonylag normális volt a lehetőség élő zenére, sok helyen volt! Utána , amikor olyanok vették meg a vendéglátó helyeket, akiknek csak pénzük volt, de nem tudták,. hogy mi a vendéglátós szakma, vagy a haverjaikat vitték oda, vagy nagyon olcsón bárkit. A szerzői jogdíj az élőzene után aránytalanul sok, ezért inkább csak bekapcsolnak egy rádiót, vagy TV-t! Ezen is kellene változtatni. Ha mégis megpróbálnak újdonságként élőzenét, attól azonnal hatalmas forgalom növekedést várnak! Sajnos még a régi beidegződés él, ha megy egy étterem, akkor jó a konyha, ha nem, akkor rossz a zene! A diszkósok is tönkretették a szakmát, mert már az esküvőkre is őket hívják, és a karaoke is betett, mert mindenkiben van egy kis magamutogatás!

Adrián Fülöp
A petíció szerzője

#58 Re:

2016-10-18 08:24

#57: laczkolaci -  

 Pontosan! Ezen már ideje változtatni, természetesen a "hibákból" is tanulva.

laczkolaci

#59 Re:

2016-10-18 08:24

#38: -  

 976-ban szereztem meg a kategória vizsgát, a rendszerváltásig viszonylag normális volt a lehetőség élő zenére, sok helyen volt! Utána , amikor olyanok vették meg a vendéglátó helyeket, akiknek csak pénzük volt, de nem tudták,. hogy mi a vendéglátós szakma, vagy a haverjaikat vitték oda, vagy nagyon olcsón bárkit. A szerzői jogdíj az élőzene után aránytalanul sok, ezért inkább csak bekapcsolnak egy rádiót, vagy TV-t! Ezen is kellene változtatni. Ha mégis megpróbálnak újdonságként élőzenét, attól azonnal hatalmas forgalom növekedést várnak! Sajnos még a régi beidegződés él, ha megy egy étterem, akkor jó a konyha, ha nem, akkor rossz a zene! A diszkósok is tönkretették a szakmát, mert már az esküvőkre is őket hívják, és a karaoke is betett, mert mindenkiben van egy kis magamutogatás!

laczkolaci

#60 Re: Re:

2016-10-18 08:26

#58: Adrián Fülöp - Re:  

 Lagzi Lajcsi is tönkre tette a szakmát, és Zámbó Jimmyt is érdemtetlenül magasztalták!


Vendég

#61 Re:

2016-10-18 11:05

#39: -  

 Kedves Adrián! Valószínűleg elkerülte figyelmed a mondandóm lényege. A zenében valóban nincsenek pártok ezt jól látod. Viszont pártok irányítják az ország gazdasági helyzetét. A kategória vizsga lényege abban rejlett, hogy a múlt rendszerben állami cégek ( hotelek éttermek bárok presszók stb ) alkalmaztak 3-4-5 tagú profi kategóriás zenészeket akik minden műfajt megtanulva és professzionális módon játszva szórakoztatták 1 éves aláírt szerződéssel a nagyérdemű közönséget. Ami a lényeg a rendszerváltás óta nincs lehetőség biztos megélhetésre egy kategóriás zenésznek. Mi az esély arra, hogy a petíció által, magántulajdonban lévő ( hotelek éttermek bárok stb ) tulajdonosai foglalkoztatni fogják a kategóriás zenészeket 1 éves aláírt szerződéssel ( szerintem semmi ). Természetesen egyet értek abban, hogy az alkalmi fellépésekből is ki kell szorítani a nem vizsgázott zenészeket. Kóka jános volt gazdasági miniszter ezt mondta 2002-ben mindenki oda megy zenélni ahová akar és azt fogad fel a megrendelő akit akar. Tehát mi a lényeg? a megrendelőnek nem a színvonal, a gazdasági szempont a fontos. De azt senki nem tudja a megrendelőkre értendő, hogy szórakoztató zenét profi módon ( minden műfajt ) csak Kategóriás ( Hivatásos ) zenészek tudnak játszani akik a vendéglátóban hosszú éveket töltöttek:) 


Vendég

#62

2016-10-19 06:48

Mindenen lehet háborogni, ugyan miért ne?

De azért van itt egy óriási DE is. 

Ahogy nézem itt a hozzászólók vizsgáinak a dátumát, mindenki az idősebb korosztályhoz tartozik. A szórakozóhelyek közönsége pedig lássuk be, nem a nyugdíjas korosztályból kerül ki. 

Nem lehet, hogy inkább az a probléma, hogy más lett az igény? Más korosztályú zenekarokra lett igény?

Önök szerint hány 30-40 éves szeretne egy szórakozóhelyen 60 éves zenészeket nézegetni?

Ami pedig a zenetanulást illeti, ma már az általános iskolás gyermekek nagy része tanul valamilyen hangszeren, vagy jár énektanárhoz, vannak tinik, akik profi előadók. 

Ha egy helynél nem jön be az előadó, akkor azt észre fogják venni, ha viszont bejön, akkor nem az számít, hogy milyen vizsgája van, vagy milyen nincs.

1975

#63 Re:

2016-10-19 07:00

#62: -  Ahogy nézem itt a hozzászólók vizsgáinak a dátumát, mindenki az idősebb korosztályhoz tartozik. A szórakozóhelyek közönsége pedig lássuk be, nem a nyugdíjas korosztályból kerül ki. 

 Pontosan!

Én sem hinném, hogy a fiatal hölgyek szívesebben nézegetnek egy olyan zenészt, aki korábban tette le a szakvizsgát, mint amikor ők születtek.

A többség inkább nézeget egy hamiskás huszonéves jóképű énekest, mint egy max. sármos hatvanast. 

Legalább is mi történetesen azért szoktunk az egyik étteremben tartani céges bulit és nem a másikban, mert egyikben fiatal zenekar játszik, a másikban meg egy nagypapi. Az utóbbi sosem fog olyan hangulatot csinálni, mint az előbbi fiatal énekes. Még az sem nyom annyit a latban, hogy drágább és rosszabb a konyhájuk, de legalább vacsora után lehet táncolni és szórakozni. 


Vendég

#64

2016-10-19 08:41

1972 -ben magam is sikeres vizsgát tettem az OSZK -nál, három évig jártam a Szófia utcai Studióba, és mint vendéglátó zenész úgy látom, hogy rengeteg tanulatlan, oda nem való muzsikus nyüzsög a szakmában. Nagyon időszerű lenne a vizsga újbóli bevezetése. Nem biztos, hogy ez megoldaná a vendéglátóipar gondjait, de a dilettánsokat legalább kiszűrné.
atlantic4

#65 Re:

2016-10-19 09:02

#62: -  

 Tisztelt Hölgyem/ Uram!

    Valóban igaz, hogy a fiatal közönség fiatal zenészeket akar látni a pódiumon. De ez nem zárja ki a képzettség tényét és a petíció tulajdonképpen nem a fiatalságot, hanem a tanulatlan, szuper géppel rendelkező szintetizátorost akarja kizárni a szakmából, aki maximum énekelni tud, de a hangszeren egy ép harmónia leütésére sem képes. Ezek a gépkezelők becsapják a közönséget és ez vezet oda, hogy az üzletvezető bekapcsolja a rádiót, vagy a CD lejátszót. A gyerekek akik zenét tanulnak, viszont könnyedén eleget tesznek a vizsga követelményeinek és akkor már csak repertoár kell és mehetnének vendéglátózni, ha olyan vonzó lenne a szakma mint negyven évvel ezelőtt.


Vendég

#66

2016-10-19 10:47

Gondolom sok fiatal zenész beleolvas a kommentekbe és ezért keveri a szezont a fazonnal.Tehát nyugodtam menj el Majka koncertre és vedd meg a Majka lemezt a saját pénzét kockáztatta a sikerért és Ő vagy bármilyen más koncertező zenész nem konkurenciája egy kategóriás zenésznek sem. De ha vendéglátós zenéről beszélünk ami minden műfajt magába foglal amit a ketegóriás zenészek évekig tanulnak, hogy jól elsajátítsák és azt vendéglátó helyeken játszák. Az a lényeg, hogy ne keverjétek össze más műfajjal. Kortól nemtől függetlenül nem azért jött be a vendég, hogy a zenészeket figyelje milyen jóképűek ha nem azért, hogy a zenét hallgassa táncoljon és jót szórakozzon. Ha ma elvállal egy eskövőn vagy céges bulin stb való fellépést ahol tánczenét kell játszani olyan zenész vagy zenészek akik ebben a műfajban nem jártasak na ez itt a baj.


Vendég

#67 Re: Re:

2016-10-19 11:00

#65: atlantic4 - Re:  

 Ha valaki hangszeres zenét szeretne, akkor elmegy egy komolyzenei koncertre, egy vendéglátóhelyen nem ez a lényeg. Legalább is engem egy kisebb helyiségben kifejezetten zavar a hangerő, mikor minden hangszer ki van hangosítva és még ott a dob is. 

Miért lenne becsapva bárki is? Ma már rengeteg a szóló énekes, akik a koncerten sem élőzenére, hanem alapra énekelnek, így a keverőpulttal lehet játszani a hangerővel az adott hely méretéhez és akusztikájához mérten. Egy szórakozóhelyen az éneklés a lényeg, nem pedig az alap előállítása. 

Tudomásul kéne venni, hogy már másra van igény és nem azok ellen harcolni, akik ki tudják elégíteni ezt az igényt. 

Hát igen, a reperoár egy másik kérdés. Az idősebb zenészek egyrészt évtizedekkel ezelőtti dalokat használnak, másrészt meg egy 60 évestől vicces lenne egy tinibanda slágere.

Aztán ott a harmadik dolog, vannak olyan fiatal, feltörekvő énekesek, vagy zenekarok, akik a bemutatkozási lehetőségért lépnek fel, azaz ingyen.

Szerintem ez az egész veszett fejsze, attól még nem fogják Önöket gyakrabban hívni, mert sikerül ellehetetleníteni másokat. Ma már annyi énekes és zenekar van, hogy Dunát lehet rekeszteni velük, nagy a választék. Sok helyen felénk, ahol van élő zene, minden hétvégén egy-egy ismert előadót hívnak meg haknizni és nem állandó embert foglalkoztatnak, vagy van 3-4 énekes, vagy zenekar, akik váltják egymást. 

Változik a világ. Nem az fogja eldönteni, hogy van-e vizsgája valakinek, vagy nincs, hanem az, hogy van-e az illetőre igénye a közönségnek, vagy nincs.

 


Vendég

#68 Re:

2016-10-19 11:21

#66: -  Gondolom sok fiatal zenész beleolvas a kommentekbe és ezért keveri a szezont a fazonnal.Tehát nyugodtam menj el Majka koncertre és vedd meg a Majka lemezt a saját pénzét kockáztatta a sikerért és Ő vagy bármilyen más koncertező zenész nem konkurenciája egy kategóriás zenésznek sem. De ha vendéglátós zenéről beszélünk ami minden műfajt magába foglal amit a ketegóriás zenészek évekig tanulnak, hogy jól elsajátítsák és azt vendéglátó helyeken játszák. Az a lényeg, hogy ne keverjétek össze más műfajjal. Kortól nemtől függetlenül nem azért jött be a vendég, hogy a zenészeket figyelje milyen jóképűek ha nem azért, hogy a zenét hallgassa táncoljon és jót szórakozzon. Ha ma elvállal egy eskövőn vagy céges bulin stb való fellépést ahol tánczenét kell játszani olyan zenész vagy zenészek akik ebben a műfajban nem jártasak na ez itt a baj.

 Ma már egy céges bulira, vagy esküvőre inkább meghívnak egy neves előadót, vagy zenekart egy kis haknira, a többi zenét pedig DJ szolgáltatja. 

Egy meglassult, a közönséggel kontaktot nem találó, 50 éve lejárt slágereket éneklő bácsit nem fognak hívni, mert nem trendi, nem csinál hangulatot, nem ez a későbbi generációk igénye. Ma már a céges bulin, az esküvőn ki szeretnének kapcsolódni és nem egy öltönyös papa kell nekik, hanem sohw. Show, aminek inkább része az előadó mozgása, mint a hangszere, sőt. Ma már csak nagyon kevés helyen van igény arra, hogy klasszikus tánczenét szolgáltassanak. 

Ha nem lenne konkurenciája mondjuk Majka egy kategóriás zenésznek, akkor nem hinném, hogy inkább őt hívnák egy hónapban egyszer, mint szerződtetnének egy kategóriás zenészt heti több napra. Az az egy alkalom több vendéget és bevételt jelent számukra, mint a heti több alkalom. 

A legutóbbi érettségi találkozónkon volt egy ilyen zenekar, 3 korosodó bácsival, nem voltak rossz zenészek, a hangjuk sem volt rossz, de kb. olyan dalokat énekeltek, amire max. a nagyszülők táncoltak volna. Számunkra unalmas volt, ahhoz hogy beszélgetni tudjunk meg túl hangos, ezért kb. negyedórával később már mindenki a parkban tobzódott és beszélgetett.  Aztán később már fáztunk, tettünk egy próbát, visszamentünk, mindenki megitta az italát és hazamentünk a tervezettnél órákkal korábban és megbeszéltük, hogy ide többet nem foglalunk helyet, mert el lett rontva az esténk.

Sajnos a papa repertoárját egy nyugdíjas klubban élvezték volna, nem 40 körül. 

Azóta tartottunk céges bulit egy másik helyen, 18-20 év körüli banda volt, fergeteges hangulatot csináltak. Valószínüleg a bácsiknak volt kategóriás vizsgájuk, a srácoknak meg nem, de míg az előzőeken túllépett a történelem, az utóbbiak tudták mi kell a negyvenes korosztálynak, bár megjegyzem a nyugdíj közeli kolléganők is remekül érezték magukat és hajnalig maradtunk. 

Nem a vizsgára kéne fókuszálni, hanem az igényekre. Akkor lenne Önökre is kereslet.


Vendég

#69 Re:

2016-10-19 11:24

#64: -  1972 -ben magam is sikeres vizsgát tettem az OSZK -nál, három évig jártam a Szófia utcai Studióba, és mint vendéglátó zenész úgy látom, hogy rengeteg tanulatlan, oda nem való muzsikus nyüzsög a szakmában. Nagyon időszerű lenne a vizsga újbóli bevezetése. Nem biztos, hogy ez megoldaná a vendéglátóipar gondjait, de a dilettánsokat legalább kiszűrné.

 Nem oldana meg semmit a vizsga!

A vizsgától és hangszeres  tudástól még nem lesz senki szórakoztató, modern és rugalmas. 

Hány éves is Ön? Ha jól tippelem 60, vagy már több. 

Bármennyire is fáj, elég szűk az a kör, akiknek ehhez a korosztályhoz tartozó előadókra van igénye.  Hiába vizsgáztatnának le fűt-fát, ez akkor is így maradna.

 


Vendég

#70

2016-10-19 12:47

Dobos vagyok. Fáj amit sokszor hallok, és jó lenne az a szabályozás mindenkinek.
Adrián Fülöp
A petíció szerzője

#71 Re:

2016-10-19 13:29

#62: -  

 Nem erről van szó :) 

Arról van szó, hogy ki kellene szűrni azokat, akik "zenésznek" hívják magukat anélkül, hogy játszani tudnának, lehetnek akár 60 évesek vagy 18 évesek. Megvásárolnak maguknak egy szintetizátort és megnyomják a PLAY gombot. Pl. rengeteg jó fiatal zenész van akinek emiatt ingyen van nagyon olcsón kell játszania. 

Nile Rodgers pl. 64 éves és mégis az utóbbi években több világslágert írt mint bármilyen tini-sztár, tehát teljesen értelmetlen azt mondani, hogy egy 60 éves zenész nem "színpadképes"

Adrián Fülöp
A petíció szerzője

#72 Re: Re:

2016-10-19 13:32

#63: 1975 - Re:  

Már megint eltértünk a lényegtől. Felőlem 15 évesekből álló zenekar is lehet, ha TUDNAK zenélni. A lényeg az, hogy aki nem tud zenélni, az ne vegye el a munkát azoktól, akik tudnak.

Adrián Fülöp
A petíció szerzője

#73 Re: Re: Re:

2016-10-19 13:41

#67: - Re: Re:  

 Erre tökéletes lenne pl. egy zongorista vagy egy akusztikus gitáros, aki tud játszani. Vannak pl. elektromos zongorák, amiket le is lehet halkítani és ha jó a zenész, lehet rajtuk pl. Lady Gaga-t is úgy játszani, hogy az jó legyen. Az, aki egy hangot sem tud lejátszani, csak lenyom egy PLAY gombot, az nem zenész, hanem max. DJ (de lehet, hogy annak sem felelne meg). 

A playback-re éneklő "sztárok" témájába ne fussunk nagyon bele, az egy más dolog, a jelenlegi témától teljesen független és amit véleményem szerint még csak véletlenül sem lenne szabad megengedni... de mondom, az nem ide tartózik és nem is az a jelenlegi petíció célja.

Adrián Fülöp
A petíció szerzője

#74 Re: Re:

2016-10-19 13:52

#68: - Re:  

Már megint keverjük a szezont a fazonnal!

A 18-20 évesekből álló banda tagjainak nem is lehetett vizsgájuk, hisz az már 10 éve megszűnt :) ha tudtak zenélni, akkor nincs semmi gond. Ha viszont mindenki szimulált miközben szólt az előre feljátszott alap... na akkor becsaptak benneteket és elvették a munkát attól a 18-20 évesekből álló bandától, akik ugyanazt játszották volna, csak igazából :)

Nem tudom hogyan lehetne világosabban elmagyarázni azt, hogy NEM azokat szeretnénk eltántorítani, akik tudnak, hanem azokat szeretnénk kiszűrni, akik NEM tudnak zenélni. Lehetnek 20 vagy 60 évesek, teljesen mindegy.

Adrián Fülöp
A petíció szerzője

#75 Re: Re:

2016-10-19 14:03

#69: - Re:  

igen, viszont a zenei tudás azt sem jelenti, hogy az illető NEM szorakoztató. Ha egyszer ki lettek szűrve a csalók (mert aki előadja, hogy zenél miközben nem azt teszi, az csaló.... ahogy az az ember, aki elad valakinek olyasmit, amilye nincs), utána tényleg a piac dönti el, hogy az IGAZI zenészek közül ki életképes. 

De nehogy már azt kezdjük el magyarázni, hogy egy csaló azért jó, mert teljesen hitelesen adja elő a sztoriját.