Apa és dúla jelenléte egyszerre a szülésnél a Szent Margit Kórházban

Tisztelt Dr. Virág József Főigazgató Úr!

Tisztelt Dr. Tűzkő Nándor Osztályvezető Főorvos Úr!

Azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy engedélyezzék a Szent Margit Kórházban apa és dúla együttes jelenlétét a szüléseknél!

Ez az ügy egyaránt fontos nekünk nőknek, anyáknak, kismamáknak és apáknak!

Minden szülés egyedi, megismételhetetlen és véleményünk szerint egyformán fontos. Mindannyian azt szeretnénk, hogy a gyermekünk születésének napja a szülés természetéből fakadó nehézségek ellenére is az eseményhez méltó és összességében jó emlék legyen. Mind az anya, mind a baba lelki egészségére hosszú távon hatással lehet a szülés - születés élménye.

2021 év elején a kormány úgy rendelkezett, hogy nem engedélyezik a továbbiakban az állami kórházakban történő szülésekhez választott orvos vagy szülésznő felkérését, csak az aktuálisan ügyeletben lévő szakemberek kísérhetik végig a szülést. Ennek következtében a legtöbb várandós jó eséllyel csak a vajúdás megindulását követően, a kórházba érkezéskor találkozik életében először a szülészorvossal és a szülésznővel. Tehát sem az ügyeletes orvossal, sem az ügyeletes szülésznővel nincs korábbi kapcsolata.

Számos kutatás igazolta, hogy a szülésnél milyen fontos a vajúdó anya szubjektív biztonságérzete, mert csak így tudnak a szülési folyamatot segítő hormonok megfelelő mértékben felszabadulni, a folyamatokat gátló stresszhormonok pedig alacsony szinten maradni. A szülésznő – és orvosválasztás helyett van még egy opció, ami a kismamák biztonságérzetét sikeresen növelni tudja, ez pedig a dúla jelenléte.

Nagy örömünkre már számos kórházban nyitott szívekre és fülekre talált az édesanyák kérése és lehetővé teszik a két kísérő jelenlétét szüléskor. Reméljük, hogy a Szent Margit Kórházban is lehetőséget kapunk a kérésünk mérlegelésére és végül pozitív elbírálására!

A jelenlegi helyzet nehéz döntés elé állítja azokat a kismamákat, akiknek mindkét személy jelenléte egyaránt fontos lenne és nem szeretnének közülük választani. Önmagában az apa - vagy más hozzátartozó - jelenléte is hatalmas támogatást jelenthet az anyának, de mivel feltehetően nem rendelkezik szüléskísérésben szerzett tapasztalattal és érzelmileg elkerülhetetlenül bevonódik gyermekének születésébe, nem tudja azt a fajta támogatást nyújtani, amit egy dúla jelenléte adhat. Véleményünk szerint az apa, az anya és a születendő gyermekük egy egységet képeznek, ezért az apa nem csak a vajúdó édesanya kísérőjeként van jelen, hanem saját gyermeke születésénél “saját jogán” is. Többek között ezt a családi egységet hivatott a dúla is támogatni.

A dúlák folyamatos jelenlétükkel hatalmas lelki és fizikai támogatást nyújtanak, emellett ismernek minket a szülést megelőzően már hónapok, vagy akár évek óta. A dúla sok esetben az a személy, akivel együtt készültünk fel a szülésre, akivel előre megbeszéltük, hogy mik azok a dolgok (pl. pozíció, természetes fájdalomcsillapítás, stb.), amiket szeretnénk a vajúdásunk alatt kipróbálni, vagy akinek segítségével feldolgoztuk korábbi szülésünk esetleges traumáit.

A dúla-hatás pozitív mivoltát alátámasztandó szeretnénk idézni az Emberi Erőforrások Minisztériumával való együttműködés részeként 2021-ben készített Dúlatanulmányból: “Tizenegy különböző vizsgálat eredményeinek metaanalízis technikával egybefoglalt összegzése azt mutatta, hogy a dúla jelenléte:

- az összes császármetszés arányát durván 45 százalékkal csökkenti

- a vajúdás hosszát 25 százalékkal csökkenti

- az oxitocin használatát 50 százalékkal csökkenti

- a fájdalomcsillapító gyógyszerek iránti igényt 31 százalékkal csökkenti

- a fogó használatának szükségességét 34 százalékkal csökkenti

- az epidurális érzéstelenítés iránti kérések számát 10-60 százalékkal csökkenti

Mindezen kutatási eredmények fényében megállapíthatjuk, hogy a dúlai támogatás jótékony hatása elősegíti az anyák, apák és babáik jóllétét, a vajúdás és a szülés során az orvosi beavatkozások szükségességének csökkenéséhez vezet, amely pénzt spórol a kórházak számára (Klaus és mtsai, 2002).”

A dúlák tudják - és mi is maximálisan ezt az álláspontot képviseljük - az alábbiakat:

1.  A dúla nem egészségügyi szakember, így nem feladata és nem is felelőssége a várandósság, a szülés és a gyermekágy szakmai szempontból történő figyelemmel kísérése.

2.  A dúla nem végez vizsgálatokat, nem lát el klinikai feladatokat.

3.  A dúla nem helyettesíti az orvost, a szülésznőt, a bábát vagy a védőnőt, az ő szerepe elsősorban az anya (a pár) érzelmi támogatásában, a róla való szerető gondoskodásban rejlik.

4.  A dúla nem hoz az anya helyett döntéseket.

(Részlet a Magyarországi Dúlák Egyesületének Etikai kódexéből)

A dúlák rengeteg tapasztalattal, evidencia alapú ismerettel rendelkeznek, ismernek vajúdást könnyítő pozíciókat, légzőgyakorlatokat, masszázstechnikákat, amivel a szülő anyának személyre szabottan segíthetnek. Mindemellett a dúla a szülésznők munkáját is segítheti. Folyamatosan csak egy vajúdót támogat, akiről hasznos információkat oszthat meg a szülésznővel, aki nem tud folyamatosan a vajúdó mellett lenni.

Kérjük Önöket, mérlegeljék a két kísérő egyidőben történő jelenlétének engedélyezését a vajúdás és a szülés alatt, hiszen ez mind a kórházi személyzetnek, mind a kismamáknak nagy segítséget jelentene!

Úgy tudjuk, hogy a szakmai irányelv (Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelv a családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátásról) nem határoz meg felső korlátot a kísérők számát illetően: “Az anya által választott kísérő, vagy kísérők jelenléte az anya biztonságérzetét fokozza, ezzel a szülés menetét jótékonyan befolyásolja. Éppen ezért a szülészeti ellátást biztosító szolgáltató a lehetőségeinek megfelelően támogassa, hogy legalább egy, az anya által fontosnak tartott személy a vajúdás és szülés során jelen lehessen.”

Mi őszintén bízunk abban, hogy a haladó szemléletű Szent Margit Kórház biztosítani tudja ezt a változást azoknak a családoknak, akik igényüket fejezik ki erre a szülésre készülő anyák és itt születő babáik érdekében!

Köszönettel az aláírók nevében,

Kecser Zsuzsanna

Az aláírással felhatalmazom Kecser Zsuzsanna petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.