Petíció a férőhelyek miatt Dunakeszin

Petíció a városban kialakuló bölcsődei, óvodai, iskolai férőhelyek megoldatlan helyzete miatt

Tisztelt Polgármester úr, Tisztelt Önkormányzati képviselők

Önök, mint a város vezetői, döntéshozói tisztában vannak a mostanra kialakult tarthatatlan és elfogadhatatlan férőhely gondokkal, legyen szó bölcsődéről, óvodáról vagy iskoláról.

A mostani áldatlan állapot kialakulásáért mi biztosan nem fogjuk megtalálni a felelősöket, viszont feltett szándékunk, hogy a megoldást igen.

A város vezetése milliókat költött már idáig is az épülő Szent Erzsébet Óvodára, mely katolikus vallású és honlapján, bár burkoltan és jogilag nyilván támadhatatlan módon, de egyértelműen kifejezi, hogy a nem valamely történelmi egyházhoz tartozó gyerekek felvételi esélyei igen csekélyek lesznek. Ezért egyértelmű, hogy sok itt élő szülő számára nem nyújt megoldást gyermeke óvodai elhelyezésére.

Álláspontunk szerint az önkormányzatnak mindenki által elérhető, ideológiáktól mentes nevelést biztosító intézményeket kell létrehoznia és fenntartania.

A választási ígéretek között szerepelt a férőhelyek bővítése, melyet most úgy érezzük, hogy az épülő óvoda 4 helyett 6 csoportosra való bővítésével teljesítettnek is tekintenek, csakhogy ez még mindig nem oldja meg a problémákat. A felvett gyerekek aránya igen alacsony még mindig.

Bölcsődei férőhely bővítéséről pedig egyáltalán szó sem esik, pedig egy közel 40.000 fős városban a kb. 100 bölcsődei férőhely olyan mintha nem is lenne. És bár leállították a városban további lakópark létesítését, az ide kiköltözöttek egy része még csak most tervezi a gyerekvállalást. És sajnos sok családban nem merik vállalni a második gyermeket, mivel a városban nem megfelelő a szociális háttér.

Nem értünk egyet azzal, hogy ez a probléma csak „tüneti” (csak a Toldi-Dombliget Lakóparkban több, mint 300 gyermek él 0-6 év kor között), a megoldása pedig nem élvez kiemelt prioritást az előttünk álló önkormányzati ciklusban. A családi napközi - mint napközbeni ellátó hely - nem jelent a családok nagyobb részének megoldást. Sajnos a családi napközik (melyek profitorientált magánintézmények) térítési díját (mely havi szinten 50-70 ezer forint között mozog) a legtöbb család nem tudja megengedni magának, így a szülők munkaerőpiacra történő visszatérése tulajdonképpen ellehetetlenül, és a munkába való vissza nem térés végső soron a munkahely elvesztéséhez is vezet sok esetben.

Az iskolákba már most nehéz áthozni az idáig Budapestre járó gyerekeket a magas létszámmal működő osztályok miatt. A Szt. István Általános Iskola tervezett felújítása nem fogja megoldani a férőhely gondokat.

Évekkel ezelőtt napirenden volt egy „konténer” létesítmény megvalósítása, amely aztán sajnos lekerült a napirendről, pedig sokkal olcsóbb és gyorsabb lenne bármi más megoldásnál. Hiszen a konténer bölcsőde/óvoda/iskola nagyon gyorsan kivitelezhető (2 hónap), és amennyiben már nincs szükség rá, akkor értékesíthető vagy bármilyen más célra felhasználható. Egy ilyen létesítmény több éven keresztül, több féle funkcióra is alkalmas, kezdve a bölcsőde, majd óvoda, és ha kell általános iskola 1-2 osztály számára is alkalmas lenne, nyáron pedig üzemelhetne pl. nyári táborként, napköziként.

Petíciónkkal azt szeretnénk elérni, hogy Önök a város vezetői ismét foglalkozzanak egy ilyen létesítmény megvalósításának lehetőségén.

A probléma sürgető és nem adott lakóterületet, lakóparkot érinti, hanem egész Dunakeszi város lakosságának azt a jelentős hányadát, akiknek gyermekük van, vagy a jövőben kívánnak gyermeket vállalni.

Elfogadhatatlannak tartjuk a kérdés folyamatos kerülését, a pénzügyi helyzetre való mutogatást, azt, hogy majd valamikori pályázati források megnyílására vár az önkormányzat, mert ez a probléma folyamatos elodázása és az itt élők jogos igényeinek, elvárásainak semmibe vételét jelenti.

A jelenlegi városvezetés mindenhol kiemelten hirdeti, hogy szeretné Dunakeszit alvó városból aktív várossá emelni. Ehhez viszont az ellátó intézmények nélkülözhetetlenek!

Kérjük, válaszukat nyilvános formában (honlap, helyi sajtó stb.) legkésőbb 2011. április 30-ig tegyék meg, ismerve a felvett és a férőhely hiány miatt elutasított gyerekek számát.

 

 

 

Dunakeszi, 2011-03-18                                                         Dunakeszin élő szülők

http://toldidombliget.hu/images/spar-ovi.jpg