Vám-, Jövedéki- és Termékdíj ügyintéző vizsga időpontja

Tisztelt Vámjogi Szövetség!  

Sajnálattal értesültünk az Alfa Kapos Képző Központ Kft. diákjaiként arról, hogy hiába tettünk sikeres modulzáró vizsgát április elsején, mégse tűznek ki vizsgaidőpontot, mert a Vámjogi szövetség tavaly június óta nem állította össze a vizsgasort. Jelenleg a vámügyintéző, termékdíj ügyintéző és jövedékügyintéző képzések diákjai szenvednek hátrányt emiatt, és gyanítom nem csak a mi képzőközpontunk érintett az ügyben.

Tavaly júniusban indult az első olyan csoport, aki az OKJ-s képzés megszűnése óta az új rendszer szerint tanul. Azóta hiába indult és tett sikeres modulzáró vizsgát további két csoport, senki nem tudott vizsgázni menni még. Az iskola diákjai kötöttek egy tanulmányi szerződést, számos esetben a munkáltató kötelezte őket a képzés elvégzésére, és finanszírozta a képzés költségeit, egyéb esetben pedig mint hasonló tevékenységi körben működő vállalkozó képezte tovább magát. Mindkét esetben a záróvizsga elmaradásának komoly anyagi következményei vannak. A munkáltató esetében jogos elvárás az, hogy ha a munkavállalója beiratkozik egy fél éves képzésre, akkor azzal számol, hogy fél év elteltével van lehetősége megszerezni a bizonyítványt, és adott esetben a külső tanácsadó céggel felbonthatja a szerződését, ezzel csökkentve a költségeit, ami a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben minden vállalkozás esetében egy igen jelentős szempont. Vállalkozóként a saját példámat említve, jelentkeztem a termékdíj ügyintéző képzésre bízva abban, hogy július elseje előtt bizonyítványt szerzek, és az induló új EPR rendszer bevezetése előtt még bővíthetem a partneri körömet. Mivel az új rendszer megbonyolítja a termékdíj bevallást, ezért nagy szükség lesz a szakemberekre, hiszen a legtöbb cég kénytelen lesz segítséget igénybe venni. Nyilván ezeket a szerződéseket július 1-e előtt fogják megkötni, hiszen július 1-étől már nyilvántartási kötelezettségük van, amit várhatóan nem saját kútfőből fognak összerakni. Amennyiben nem sikerül időben záróvizsgát tenni, mire kézbe foghatom a bizonyítványt, jóformán minden cég leszerződött már, így jelentős piacvesztéssel számolhatok, aminek komoly anyagi vonzata is van. Számos példát sorolhatnék még, hogy hol és milyen módon jelent problémát a záróvizsga elmaradása, és biztos vagyok benne, hogy igen sok felháborodott vállalkozás és diák van még a többi képzőközpont esetében is.

Várom visszajelzésüket azzal kapcsolatban, hogy mikorra várhatjuk a záróvizsga időpontját bízva abban, hogy a fent leírtak alapján felmérik a vállalkozásoknak okozott anyagi veszteséggel járó kockázatot!

Tisztelettel:

Szabó Eszter

Egyéni vállalkozó

Petíció aláírása

Aláírásommal elfogadom, hogy Szabó Eszter láthatja az általam ezen az űrlapon megadott összes információt.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.


Hozzájárulok ahhoz, hogy az ezen űrlapon megadott adatokat a következő célokból feldolgozzák:
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...