Újítsuk meg a Fenyvest!

Alulírott személyek javasoljuk Veresegyház Város Önkormányzatának a Veresegyház és Szada határán található, rossz állapotú Fenyves rekreációs és természetvédelmi célú felújítását. (A természetes, madarak segítségével történő – ún. „szárnyas” – felújítást a Pilisi Parkerdő Zrt. jelenleg már sikerrel alkalmazza Veresegyház egy másik fenyvesében:

Szárnyas erdőfelújítás

A Pamut-tó melletti Fenyves felújításának előnyei:

· a rekreációs funkciók fejlesztésével kulturáltabb környezet alakul ki (pl.: természetbe illő fapadok és faasztalok kihelyezése, erdei pihenőhely és tornapálya létrehozása, madárodúk, madáretetők, tájékoztatótáblák és szemétgyűjtők kihelyezése, madárles építése, turistajelzések felfestése),

· az elöregedett, részben kiszáradt fenyőfák helyét fokozatosan (több évtized alatt) áveszik a meleget jobban viselő tölgyfajok (csertölgy, molyhos tölgy),

· a kialakuló őshonos tölgyes élővilága (pl. lepkék, madarak, virágok, gombák) sokkal gazdagabb lesz a jelenlegi tájidegen fenyveshez képest,

· a nagyobb biológiai sokféleség (biodiverzitás) révén nagyobb lesz az erdő ellenállóképessége a klímaváltozás szélsőséges hatásai (aszály, viharok) ellen,

· az erdő felújításban aktívan részt tud venni a helyi lakosság (pl: a szárnyas felújításnál a tölgymakk tálcák feltöltése, a tölgy újulat és a fenyves állapotának felmérése, nyomon követése, madárodúk és madáretetők készítése).

Az önkormányzat támogatása esetén a kezdeményezést elindító Tavirózsa Egyesület vállalja a koordinátori és szakmai munkákban történő aktív részvételt a célok megvalósítása érdekében.

Illusztrációk a fenti elképzelésekhez:

erdei_tornapalya_2.jpgerdei_tornapalya.jpgpihenohely.jpgmadarodu.jpgszarnyas_erdofelujitas.jpgfenyves_vs_tolgyes_biodiverzitas1.jpgTudta Ön? Őshonos tölgyeseinkben az állat-, növény- és gombafajok száma többszöröse a tájidegen fenyvesekéhez képest (azaz jóval nagyobb a biodiverzitásuk)?

I_Love_Fenyves.jpg