Törvény és jogszabálymódosítások kérése - Fogyatékos ügy

Tisztelt közvetlenül/közvetetten érintett, súlyosan, halmozottan sérült hozzátartozót ápoló Szülők, Gondozók, Családok, Támogató Szervezetek!

Magánszemélyként indítottam az alábbi petíciót annak reményében, hogy az abban megfogalmazott kérések, - melyek törvény- és jogszabálymódosítási javaslatok, - meghallgatásra találnak az illetékes minisztériumoknál. Kérem, amennyiben jogos igénynek tartjátok, hogy egyébként is kötött, 24 órás és teljes készültséget igénylő életünk kicsit könnyebb legyen, írjátok alá minél többen, juttassátok el környezetetekben élő érintettekhez, hogy ők is megtehessék! T. ÉFOÉSZ, Civil Szervezetek, kérem, legyetek Ti is segítségünkre mint már annyiszor! Köszönöm!

1. Az értelmileg is súlyosan akadályozott fogyatékkal élő, nagykorúságát elérő gyermek gondnokság alá helyezése legyen a szülők javára automatikus, amennyiben képesek, alkalmasak gyermekük érdekeinek képviseletére. Jelenleg bírósági perben szerezhetnek érvényt jogaiknak, ahol ők a felperesek, gyermekük az alperes...

2. A gépjrámű szerzési támogatás mértékének változtatása nélkül a jelenlegi, használt autó vásárlásánál kikötött max. 5 éves kor felemelése 10 évre.
A jelenlegi jogszabályban rögzített gépjármű szerzési támogatás igényléséhez már nem kötelező a hitelfelvétel, ám mégis... Használt autó esetén a támogatás mértéke max. 600000Ft. Minimális önerő 400000Ft. Egy millió forintért nem lehet 5 éves kor alatti szgk-t vásárolni, tehát mindenképp hitelre van szükség. Pénzintézeti kölcsönt azonban csak munkából származó JÖVEDELEM-re lehet igényleni, az ápolási díj, GYOD nem munkaviszony, így a jogosultak igen nagy hányada nem tud élni a lehetőséggel.

3. Minden nagyobb településen szükség volna a súlyosan, halmozottan sérült családtag ápolójának alkalmankénti segítségre szakképzett gondozó, ápoló személyében ügyintézés, orvos, betegség, (néha pár óra pihenés...) esetén. Az ápolásra, felügyeletre szoruló hozzátartozó mellől nem lehet kockázat nélkül kimozdulni, és vannak olyan élethelyzetek, amikor gondozója nem tudja magával vinni sem. Ilyen esetekben volna szükség olyan szakápolóra, szakgondozóra, aki előzőleg néhány alkalommal meglátogatja a családot, megismeri a sérültet, annak igényeit, ellátását, és szükség esetén felváltja az ápoló hozzátartozót.

4. A fogyatékkal élő véglegesített egészségügyi állapotát ne legyen szükséges folyamatosan véglegesíteni. A közgyógyellátó igazolványok lejárata két év akkor is, ha a jogosult rokkantsági járadékos, és mint ilyen, alanyi jogon jár. A parkolási engedélyek megújítása szintén tartozzon ide, legyenek visszavonásig érvényesek, ahogyan a szakorvosi javaslatok szintén, ezzel is könnyítve az ügyintézések sorát.

5. Gépjármű átírás: A jelenlegi törvény szt. a gondnokolt tulajdonába kerülő szgk okmányait kijelölt eseti gondnok írhatja csak alá, amennyiben a "végleges" gondnok üzembentartóként kerül bejegyzésre, vagy utóbbi aláírhat gondnokolt helyett, de ebben az esetben nem lehet egyúttal üzembentartó is. (?)

6. Az egészségügyi ellátásban részesülő fogyatékkal élő életkora alapján kerül felnőtt, ill. gyermekosztályra. A 18 éves kor betöltése ellenére nagyon sokan közülük nem érik el fizikai státuszukban (sem) a felnőttekét. A felnőtt osztályokon nincsenek felkészülve gyermek méretű eszközökkel, a sérültet legjobban ismerő és otthon ápoló hozzátartozó nem maradhat velük. Gyermekosztályokon megvalósítható, fentiekre való tekintettel legyen számukra is lehetőség.

7. A helyi önkormányzatok finanszírozásában és igény esetén szereljenek be úgynevezett vészcsengőket a sérült ingatlanába. Az ápoló hozzátartozóval is bármikor történhet bármi, és az ápolandó magára marad... Utolsó esélyként jó szolgálatot tenne...

8. A mozgásában is súlyosan korlátozott, ill. mozgásképtelen sérült méltányos áron, vagy közgyógyellátás keretén belül jelenleg is kaphat különböző, mozgását, mozgatását segítő eszközöket. Kivéve pl. lépcsőjáró kerekesszéket. A NEAK listán nem szerepel... Szükség volna rá...

9. A súlyosan fogyatékkal élő folyamatos orvosi ellenőrzése, receptekkel való ellátása, vérvétel, stb. lehetőleg otthonában történjen. Amennyiben erre nincs lehetőség, élvezhessenek soronkívüliséget a rendelőkben. Humánus helyeken ez már eddig is működött, - törvénybe kellene foglalni.

És végül egy, a fenti petícióhoz érkezett észrevétel tolmácsolása:

10. Minden olyan családba fogadó szülő elesik a GYOD-tól, aki kezdetektől neveli családba fogadott "gyeemekét", hisz nem saját és nem örökbe fogadott gyermek, így csak ápolásira jogosult a gyermeket nevelő szülő! GYOD-ra csak akkor jogosult, ha kezdetben "édesanya" megigényelte az ápolásit! De ahol ilyen nem történt, ott már nem jár, pedig ugyanolyan gyermek!

(Egy érintett, családba fogadó szülő)

Az aláírással engedélyezem Juhász Andrásné, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.