Tiltakozás a török kormányzati agresszió ellen

http://www.indybay.org/uploads/2013/06/02/000000_485469_452763978138787_2007178452_n.jpg

Alulírott magyar állampolgárok szolidaritásunkat fejezzük ki a törökországi rendőri brutalitás áldozatival szemben, és felszólítjuk a magyar kormányt, hogy hivatalosan is fejezze ki tiltakozását a török kormánynak a szólásszabadságot és az emberi jogokat sárba tipró intézkedései ellen!

Törökország kormánya az elmúlt napokban minden európai normát megsértve lépett fel saját polgárai ellen. Az Európai Unió és a tagállamok kormányai sorra tiltakoznak a már 8000 sebesülttel és több halottal járó rendőri brutalitás ellen. Szégyenletes, hogy eközben Magyarország kormánya a török hatóságok mellett tesz szolidaritási nyilatkozatokat.

Felháborítónak tartjuk, hogy Orbán Viktor sok sikert kívánt a tüntetőket brutálisan összeverető török kormánynak, államtitkára pedig hivatalos támogatásáról biztosította az ankarai vezetést a belpolitikai fejlemények kezelését illetően. Mélységesen cinikusnak tartjuk a magyar kormány képviselőjének nyilatkozatát, aki szerint az utcai demonstrációk, a belpolitikai események – azaz a hatósági agresszió  – „látványosan igazolják, hogy Törökország működő demokrácia”.

 

Szerintünk egyetlen demokrácia sem épülhet azoknak az elnyomására, akik ki akarják fejezni a véleményüket. Egyetértünk az Európai Unió  hivatalos véleményével, amely szerint a kormánnyal szembeni ellenállás és tiltakozás jogát tisztelni kell.


Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy haladéktalanul változtasson álláspontján, és az állampolgárai
ellen indokolatlan rendőri erővel fellépő török kormány helyett az áldozatokkal vállaljon szolidaritást! Egyúttal – szégyenkezve kormányunk viselkedése miatt – támogatásunkról és együttérzésünkről biztosítjuk a szólásszabadság nevében fellépő, s ezért saját biztonságukat is kockáztató török barátainkat.Budapest, 2013. június 24.Fodor Gábor és Bősz Anett

a Liberálisok alapítói