Szolidaritás az 56-os Intézet munkatársaival

2016. november 11-én az 56-os Intézet – amely jelenleg az Országos Széchényi Könyvtár osztályaként működik - négy munkatársát az intézményvezető fegyelmi büntetésben részesítette, amiért egy tudományos kérdésről nyilvánosan elmondták szakmai véleményüket. Az Intézet munkatársai a sajtó megkeresésére kifejtették abbeli meggyőződésüket, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából köztereken elhelyezett plakátok egyikén nem az a személy látható, akinek neve a plakáton fel van tüntetve. Álláspontjukat tudományos érvekkel támasztották alá. Az írásbeli figyelmeztetés szerint a kutatók azzal, hogy a sajtó munkatársainak megkeresésére elmondták szakmai álláspontjukat egy, a nyilvánosságot közvetlenül érintő tudományos kérdésben, megsértették az OSZK Nyilatkozati rendjét. A kutatói szabadság megengedhetetlen korlátozásának tekintjük, hogy tudományos kutatók szakmai kérdésekről nem mondhatják el szabadon véleményüket.  Különösen aggályosnak tartjuk, hogy az érintett kutatókat azért érte retorzió, mert véleményük egy tudományos kérdés megítélésében nem esett egybe az aktuális politikai kurzus álláspontjával. A történelem legsötétebb korszakait idézi, hogy szaktudományos kérdésekben létezik „hivatalos politikai álláspont”, és ijesztő, hogy kutatókat azért érhet retorzió, mert szigorúan szakmai alapon vitába szállnak ezzel.  Ez nemcsak a kutatói szabadság, hanem a minden állampolgárt megillető véleménynyilvánítási szabadság megengedhetetlen korlátozása is. Tiltakozunk az ellen, hogy a politika ilyen módon avatkozzon szakmai kérdésekbe és teljes emberi és szakmai szolidaritásunkról biztosítjuk az 56-os Intézet fegyelmi büntetésben részesített munkatársait.

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Vásárhelyi Mária petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...