Követeljük a PTK módosítását - legyen szabad a fotózás

2014. március 15-én lép életbe az új Polgári Törvénykönyv (PTK), ami a korábbi bírói gyakorlatot törvénybe iktatva előírja, hogy a természetes személyt ábrázoló fotó elkészítéséhez a fotóalany engedélye szükséges.
Mi, a petíció aláírói úgy gondoljuk, hogy ez a törvény felesleges akadályt gördít a hivatásos és hobbifotósok elé egyaránt, mivel sok helyzetben életszerűtlen és felesleges engedélykérést ír elő. A petíciót aláírók követeljük, hogy az Országgyűlés törölje a törvényből a személyes képmáshoz fűződő jog védelmét, vagy legalább közterületen tegye szükségtelenné az engedélykérést, mert aki kilép az utcára, annak nem csak azt kell eltűrnie, hogy bárki láthatja, hanem azt is, hogy lefényképezik és a képe megjelenhet valahol.

Aláírásommal kijelentem, hogy én kifejezetten szeretném, hogy a törvény ne gátolja meg, hogy rólam bárki szabadon fényképet készíthessen és azt bárhol közzé tegye és szeretném, hogy ez a szabadságjog törvényi erőre emelkedjen.

Az e-mail címe nem fog megjelenni az oldalunkon. Azonban a petíció írója az összes megadott adatot látni fogja.

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Kérjük, ellenőrizze bejövő leveleit (és a spam mappát).