Petíció az okmányaikat vesztett veterán járművek megmentéséért

Az elmúlt években hazánkban a gépjármű lopások száma csaknem megtizedelődött. Ez a pozitív irányú változás részben köszönhető a rendőrség kemény munkájának, részben pedig az elektronikus járműnyilvántartó rendszernek. Az egyébként jól működő rendszer felállításakor egyedül arra nem gondoltak, hogy több ezer ma már ritkaságszámba menő veteránkorú gépjármű kering ma hazánkban okmányok nélkül, melyeket a törvény jelenlegi állása szerint rendkívül körülményes, sőt az esetek többségében lehetetlen átiratni, illetve újból forgalomba helyezni. Ezen gépjárművek egykori elenyésző értékük miatt sokszor adásvételi szerződések nélkül többször is tulajdonost váltottak, kézről kézre jártak, majd pajták, melléképületek mélyén lettek magukra hagyva. Ahhoz, hogy ezek a veterán járművek fennmaradhassanak és a jelenlegi gépjármű regisztrációs rendszerbe kerülhessenek a veteránjárművek felújítóitól elvárják, hogy gépjárműveik tulajdonosi láncolatát évtizedekre visszamenőleg igazolni tudják, ám ez a fent említett okok, és az egykori tulajdonosok időközbeni elérhetetlenné válása miatt sokszor megvalósíthatatlan.

A veteránkorú gépjárművek esete eltér a többi járműétől és ezért egyedi eljárásmódot is igényel.

Szeretnénk arra kérni a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát, hogy tegyék lehetővé a veteránkorú gépjárművek:

  • műszaki állapottól független eredetiség vizsgálatát
    /így már a felújítás megkezdése előtt is fényderül ha a gépjármű jogtalanul lett elvéve előző tulajdonosától/
  • a hivatalos adásvételi szerződéssel rendelkező birtokosainak, hogy a korábbi tulajdonos ellenvetésének hiányában igényt tarthassanak a gépjármű teljes tulajdonjogára
    /eredetiségvizsgálat után a gépjármű birtokosa jelezhesse az adott gépjármű tulajdonjogára való igényét, melyről a már létező kapcsolat felvételi rendszeren keresztül az utolsó bejelentett tulajdonost értesítik, amennyiben 30 napon belül ellenvetés nem érkezik, és a gépjármű nem jogtalanul lett elvéve annak tulajdonjoga egyéb aktuális feltételek megléte mellett átruházható. Fellebezési idő 1 év./

Ezen változtatások következtében a múltban jogtalanul elvett gépjárművek a hatóság látókörébe kerülhetnek, a megmenekült gépjárművek forgalomba helyezése pedig bevételt termelhet a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, tovább gazdagítja országunk történelmi értékeit, felújításuk pedig munkát teremt a hazai kisvállalkozásoknak.

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Bodnár Zoltán petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )