Petíció a nagycsaládosok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásának csökkentésére jogosultak körének kibővítése érdekében

Tisztelt Novák Katalin Asszony, tisztelt Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság!

A 2018. január 1-jét követően született harmadik gyermekes családok nevében fordulunk Önökhöz! A családpolitika megreformálásának hatására számtalan magyar család döntött úgy, hogy meglevő két gyermeke mellé újabb kis embernek adnak életet, és tekintettel az újonnan megjelenő támogatásokra, vállalták az örömök mellett a fáradalmakat, felelősséget és a további anyagi áldozatokat.

A lakáscélú jelzáloghitel-tartozások csökkentésére szolgáló támogatás jelentős segítség volt, melyet a 2018. január 1-jét követően született gyermekekre vonatkozóan igényelhettek meg az újdonsült nagycsaládosok, és mivel többségük a támogatás hatására vett bátorságot az újabb gyermekvállalásra, így lehetőség szerint azonnal -már a magzatra- benyújtották a kérelmüket!

A 2019.07.01.-én hatályba lépő rendelet értelmében, azon családok, akik a fenti dátumot követően nyújtják be kérelmüket a 2018.01.01-je után megszületett vagy születendő harmadik gyermekük kapcsán, jogosultak a 4 millió forintos támogatásra, ellenben azok, akik szintén 2018.01.01. után bővültek nagycsaláddá, amiatt vannak jelentősen hátrányosabb helyzetben, mert hamarabb igényelték meg a támogatást, mint ahogy döntés született az összeg megemeléséről! Ennek következtében számos szülő jogosan sérelmezheti, tarthatja méltánytalannak, hogy akár egy napon született gyermekek esetében is jelentős, 3 millió forintnyi különbséget tesznek egy vitatható indok miatt, nevezetesen, hogy 'egyesek túl hamar intézkedtek'!

A fentiek miatt kérjük tisztelettel Önöket, terjesszék ki a jogosultak körét azokra a családokra is, akik már a családtámogatási program első fázisára reagálva bővültek, de jelen pillanatban további 3 millió forint elengedéséből vannak kizárva egyszerűen a kérelmük gyorsabb benyújtása miatt!

Köszönettel,