Petíció a gyalogosok átengedésére vonatkozó szabály módosításáért

Kuriózum, hogy Magyarországon a gyalogosokra vonatkozó elsőbbségadási kötelezettség vita tárgyát képezheti, márpedig a KRESZ-szel ez a helyzet. Sürgősen változtatni kellene a szabályozáson, és belevenni a KRESZ-be azt, hogy az átkelni SZÁNDÉKOZÓ gyalogosnak is meg kell állni, nem csak a már áthaladónak. Ezzel talán jobban rá lehetne venni a járművezetőket arra, hogy körültekintően közelítsenek meg minden egyes gyalogátkelőhelyet, és ne csak az útra vessék tekintetüket. 

Jelenleg ez a járművezetőkre vonatkozó rész a KRESZ-ben, ahol kétféle értelmezés lehetősége merül fel: beletartozik-e az átkelőhely fogalmába a járdának az a része, ahonnan a gyalogos le szeretne lépni vagy csak magát a zebrát jelenti?
"Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. (...) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni."
Ennél jóval konkrétabban fogalmaz a gyalogosok viselkedését szabályozó rész a KRESZ-ben: "A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó (sic!) gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van."

Csakhogy ez épp csupán a(z első) fele a svájci "Kresz" vonatkozó szabályozásának, amely viszont egyértelműen kimondja, hogy az autósoknak elsőbbséget kell adniuk már az áthaladni SZÁNDÉKOZÓ gyalogosnak is (egyébként, ha nem teszi meg, keményen megbüntetik). Részlet a svájci szabályozásból:
"Azoknak a gyalogosoknak, akik már a gyalogos átkelőhelyen tartózkodnak, vagy egyértelmű SZÁNDÉKÁT (kiemelés tőlem) mutatják annak, hogy rálépjenek, elsőbbségük van." illetve: "A gyalogos átkelőhelyet zebra csíkok jelzik. Amikor egy gyalogos átkelőhely felé közelít, lassítson le annyira, hogy elsőbbséget tudjon adni azoknak a gyalogosnak, akik egyértelműen kinyilvánítják lelépési szándékukat. Adjon elsőbbséget azoknak a gyalogosoknak is, akik már a jármű közeledését megelőzően a gyalogos átkelőhelyen tartózkodnak."
Ez egy teljesen világos szöveg, amit nekünk is át kellene venni és alkalmazni.

Mivel a KRESZ-ről politikusok döntenek, miközben gyalogosok szenvednek súlyos sérüléseket vagy vesztik életüket a gyalogos átkelőhelyeken, muszáj felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy a jelenlegi szabályozás nem jó, azon sürgősen változtatni kell.

U.i.: A témával kapcsolatban az alábbi linken elolvasható egy ide vonatkozó cikk is, "Elsőbbséget kell-e adni a szándéknak?" címmel. Ebből egy részlet: Dobókői György, a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatala Műszaki Engedélyeztetési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztálya vezetőjének tájékoztatásából "az is kiderült, jogszabály szerint a kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt álló és várakozó gyalogossal szemben nincs elsőbbségadási kötelezettsége a jármű vezetőjének csak abban az esetben, ha a gyalogos lelépett a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre." https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/elsobbseget-kell-e-adni-a-szandeknak-1491355

Tegyünk azért, hogy ez megváltozzon!

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Lévai Julianna, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Facebook