Petíció a balatonfenyvesi „madár-utcák” stégbejárói ügyében

Tisztelt Polgármester Úr, tisztelt képviselők!

Alulírottak, a balatonfenyvesi Seregély, a Szárcsa, a Daru, az Örvös, a Pacsirta, a Kócsag, a Hattyú, a Sas, a Rigó, a Varjú, a Gólya, a Fogoly, a Kakukk, a Galamb, a Fecske, a Fácán, a Gerle, a Veréb, a Zengő, a Cinke, valamint a Gém utca tulajdonosi közössége és az ezekben az utcákban lejáró állandó lakosok, vendégek és nyaralók sürgősen közreműködést és tájékoztatást kérünk Önöktől az utcák végén található stégbejárók ügyében.

A polgármester úr 2023. június 17-én megjelent, kombattáns hangvételű nyilatkozata[1] szerint a madár utcai stégbejárók illegálisak és Balatonfenyves Önkormányzata a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal – mint vízügyi hatósággal – együtt a nádas védelme érdekében további lépéseket tervez ez ügyben. Balatonmáriafürdőn Galátz György polgármester agusztus 23-ára lakossági fórumot hívott össze, ahol tájékoztatást adott a jelenlegi helyzetről, a helyi önkormányzat és a vízügy álláspontjáról.

Álláspontunk szerint a 21 madár utca mintegy 50-60 éve fennálló, közös használatú utcai lejárói és stégei semmilyen módon nem okozzák a nádas pusztulását.   

-          Kérjük a közös használatú balatonfenyvesi madár-utcai lejárók és stégek jelenlegi állapotának megőrzését!  

Kérjük ezek mellett az alábbiakról tájékoztatásukat:

-          Kérjük, jelöljék meg azt a jogszabályi felhatalmazást, mely alapján Lombár Gábor polgármester kezdeményezi a több, mint ötven éve fennálló, közös használatú utcai lejárók és stégek megszüntetését, és aktívan eljár az ügyben, figyelemmel saját 2021. évi www.24.hu oldalon megjelent interjújára is, mely szerint: „nekem ebbe nincsen beleszólásom”. Mi a jelenlegi eljárására való felhatalmazás jogszabályi alapja?

-          Az ügyben a HVG-ben 2023. júniusban megjelent cikk szerint: „a balatonfenyvesi ügyben az önkormányzat jelzése nyomán a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – mint vízügyi hatóság – is vizsgálódott, megkeresésünkre csak e-mailben válaszoltak, mint írták, a településen 2021-ben 36 helyen tartottak helyszíni szemlét és GPS-műszeres felmérést, amely során azonnali hatósági intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel: azonnali hatósági intézkedést igényelne, amennyiben környezetre káros állapotot, vagy vizeket veszélyeztető tevékenység fennállását tapasztalná, ilyen körülmény azonban nem merült fel.” Amennyiben az illetékes hatóság szerint nincsen semmilyen káros vagy veszélyeztető tevékenység, a polgármester mire alapozza ezzel ellentétes álláspontját?

-          Készültek-e a polgármester vagy az önkormányzat megbízásából hatástanulmányok a nádas és a több, mint ötven éve fennálló, közös használatú utcai lejárók és stégek tervezett megszüntetése ügyében? Amennyiben igen, kérjük ezek megküldését részünkre. Amennyiben nem készültek, akkor kérjük tájékoztatásukat, mire alapozza a polgármester azt az állítását, hogy a nádast károsítják a több, mint ötven éve fennálló, közös használatú utcai lejárók és stégek?

-          Kérjük, tájékoztassanak, az 500 m mólószárakkal rendelkező balatonfenyvesi kikötő esetében a polgármester vagy az önkormányzat kérte-e a beruházással szemben az illetékes vízügyi hatóság azonnali beavatkozását a nádas védelme érdekében? 

-          Feltéve, de meg nem engedve: ha jogtalanok lennének a több, mint ötven éve fennálló, közös használatú utcai lejárók és stégek, eddig 1991–2023. között a tisztséget folyamatosan betöltő Lombár Gábor polgármester miért nem cselekedett ezekkel szemben? Hogyan teljesítette a polgármesteri tisztségéből eredő feladatokat lelkiismeretesen, polgármesteri esküjéhez híven, ha 32 éve nem tett az ügyben semmit?

-          A polgármester COVID alatti nyilatkozata alapján: „Több ember volt, éreztük is ennek a káros hatását. Közlekedni kell, parkolni kell, stb.” Hogyan biztosítja majd a polgármester és az önkormányzat a helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján a turizmussal kapcsolatos, kötelezően ellátandó helyi közfeladatokat a 21 érintett madár-utca és a vasúton túli kapcsolódó utcák lakosai, nyaralótulajdonosai és vendégei számára állandó jelleggel, ha ezek a több, mint ötven éve fennálló, közös használatú utcai lejárók és stégek megszűnnek? A meglévő önkormányzati strandok jelenleg is elégtelen kapacitása hogyan tud majd további 1400-1500 embert fogadni és ellátni?

-          Tud-e a képviselőtestület a polgármester ezen lépéseiről, van-e mindehhez előzetes, írásos képviselőtestületi felhatalmazása?

-          Milyen módon valósul meg az egyenlő bánásmód az érintett madár-utcák között, ha lesz olyan utca, ahol a több, mint ötven éve fennálló, közös használatú utcai lejárók és stégek mégis megmaradhatnak?

-          Amennyiben a polgármesternek jelen eljárása szerint van jogköre a nádassal kapcsolatban, az elmúlt években - különösen az egyik leghidegebb telet hozó 2017. évben - milyen módon gyakorolta azt, mit tett a nádgazdálkodás jogszabály szerint kötelező feladatainak érvényesítése érdekében, ideértve a 22/1998 Korm. rendeletben foglalt gondozási, évenkénti nádaratási kötelezettséget?

-          Milyen módon kártalanítják a 21 érintett madár-utca tulajdonosi közösségét a több, mint ötven éve fennálló, közös használatú utcai lejárók és stégek megszüntetése után az ingatlanjaik értékcsökkenésével kapcsolatban, az ehhez szükséges anyagi forrás az önkormányzat rendelkezésére áll-e?

-          Milyen módon tesz különbséget az önkormányzat a 21 madár utca közös használatú utcai lejárói és stégei, illetve a partmenti, magántulajdonú ingatlanokról kizárólag magánhasználatra szolgáló feltöltések, lejárók között?  

Kérjük Öntől és a balatonfenyvesi képviselőtestülettől a közös használatú madár-utcai lejárók és stégek jelenlegi állapotának megőrzését. Kérjük továbbá, hogy mielőbb tájékoztatni szíveskedjenek a madár-utcák közösségét, lakosokat, nyaralótulajdonosokat és vendégeket a fentiekről, és ezekkel összhangban Balatonfenyves Önkormányzatának további terveiről a témában.

Tesszük mindezt annak reményében, hogy késedelem nélkül tájékoztatást kaphatunk a fentiekről, pontos álláspontról, s nem a szezont követően, mintegy a feltűnést kerülve tesznek további lépéseket, melyekről az utcák közösségének jelentős része esetleg nem is értesülne.

Mielőbbi válaszukat várva, köszönettel,      

a balatonfenyvesi „madár utcák” közössége

 

[1]https://m.hvg.hu/zhvg/20230617_balaton_balatonpart_topart_nyaralotelkek_zanka_balatonfenyves_lombar_gabor_balaton_szovetseg?fbclid=IwAR23zoN_bLyCVBwQEN3R5cM_d_UGn4OhpqK00zcwnTipHEpnwJUYFySrmMc

 

A PETÍCIÓ OFFLINE, PAPÍR ALAPON IS ELÉRHETŐ, KÉRJÜK, HOGY EGY EMBER CSAK EGY VÁLTOZATOT ÍRJON ALÁ!