Nyílt levél a SARS-Cov-2 oltásra kötelezés megszüntetéséért

Dr. Kunos Péter ügyvezető igazgató

Budapesti Zsidó Hitközség

1075 Budapest, Síp utca 12.

Tisztelt Dr. Kunos Péter!

Mély megdöbbenéssel értesültünk azon rendelkezéséről, amely a SARS-Cov-2 vírus elleni oltás felvételét a BZSH alkalmazottai, valamint a BZSH fenntartásában működő önálló gazdálkodású intézmények munkavállalói számára kötelezővé teszi.

Mi, diákok és szülők, a szeretett tanárok nélkül nem megyünk tovább. Mi, pedagógusok, nem hagyjuk hátra kollégáinkat pusztán azért, mert nem vállalnak be egy vadonatúj oltást. Kizárásukat  jogilag, emberileg és etikailag egyaránt elfogadhatatlannak tartjuk. Hangsúlyozzuk továbbá, hogy ez a lépés járványügyi szempontból is teljességgel indokolhatatlan.

Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis az oltás nem akadályozza meg sem a megfertőződést, sem a megbetegedést, sem pedig a vírus továbbadását. Ez szerepel az EMA hivatalos tájékoztatóiban is, pl. a Pfizer vakcinára szó szerint ez olvasható:

Can Comirnaty reduce transmission of the virus from one person to another?

The impact of vaccination with Comirnaty on the spread of the SARS-CoV-2 virus in the community is not yet known. It is not yet known how much vaccinated people may still be able to carry and spread the virus.

(https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/comirnaty#authorisation-details-section)

Csökkentheti-e az oltás a vírus egyik emberről a másik emberre történő átadását?

MÉG NEM TUDJUK.

Hozzátesszük, hogy ezek az oltások feltételes piaci engedéllyel rendelkeznek (https://www.ema.europa.eu/en/glossary/conditional-marketing-authorisation), nincs elegendő adat a lehetséges mellékhatásokról, ellenjavallatokról. Vannak egyedi esetek, amikor az oltást követően jelentős egészségügyi problémák adódnak, tudomásunk van rejtélyes halálesetekről. Idővel majd kiderül, ezek mennyiben hozhatóak összefüggésbe az oltással.

Mindezek alapján kiállunk amellett, hogy az oltásnak önkéntesnek kell lennie, mindenkinek magának kell eldöntenie a rendelkezésre álló információk alapján, kéri-e vagy sem. Ebbe senki másnak beleszólása nincs.

Az oltás járványügyi hatását még inkább megkérdőjelezi az Omikron variáns megjelenése és elképesztően gyors terjedése oltottak és oltatlanok között egyaránt. Felmerül az a várva-várt lehetőség is, hogy ez a vírus már csak enyhe tüneteket okoz, nincs is szükség ellene védőoltásra. Ellenkező esetben pedig új védőoltás kifejlesztésére lehet szükség.

Az oltás a betegség súlyos lefolyása, a kórházba kerülés és a halálos kimenetel ellen véd, ezek esélyét csökkenti. Tehát az oltás a beoltott egyént, és rajta keresztül az egészségügyi rendszert védi. Az iskolai vírusterjedést nem akadályozza meg, és nagyon valószínű, hogy - különösen az Omikron eljövetelével - még csak nem is csökkenti.

A vírus terjedését sokkal inkább teszteléssel lehet megelőzni, ami értelemszerűen mindenkire, tanárokra és diákokra, oltottakra és oltatlanokra egyaránt ki kell terjedjen. Az oltatlan pedagógusok és iskolai dolgozók elbocsátása ezért nem szolgálja a közösség érdekeit, éppen ellenkezőleg: a szaktárgyi oktatás sérül, a megmaradt pedagógusok túlterheltek lesznek, a diákoknak a váltás érzelmi törést okoz.

Az oltatlan pedagógusok és más alkalmazottak hátrahagyása számunkra teljesen vállalhatatlan értékrendet közvetít.

A Hitközség egyik legfontosabb feladata, hogy a zsidóság értékeit közvetítse. Ide értendő a judaisztika, az ünnepek, a hagyományok továbbadása. De a történelmünkkel együtt tovább kell adnunk annak legszomorúbb fejezeteit is az üzenettel: soha többé ne engedjük megtörténni. Nem hagyjuk, hogy mégoly nagy gazdasági - társadalmi - közegészségügyi  problémáinkra is a Horthy rendszer szellemében szülessenek megoldások. Mert nem csak Wass Albert és Szabó Dezső életművét, hanem az első és második zsidótörvények alapvetéseit is a leghatározottabban visszautasítjuk.

Mindezek értelmében követeljük e tarthatatlan rendelkezés visszavonását, az elbocsátott vagy elbocsátás előtt álló oltatlan pedagógusok és más iskolai dolgozók visszafogadását a kollektívába. Mi nélkülük nem megyünk tovább.

Üdvözlettel:

a petíció aláírói: pedagógusok, diákok, szülők, munkavállalók, támogatók

Budapest, 2022. január 3.

Az aláírással felhatalmazom Máté Nóra, szülő petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

Telefonszámát nem fogjuk interneten közzétenni.