NEM kell újabb kikötő Balatonföldváron! Mondj NEMET a kikötőre!

NEM kell újabb kikötő! NEM a kikötőre! TILTAKOZÁS az e-kikötő ellen!

A Fesztivál Társasház tulajdonosai és családtagjaik - több, mint hatszáz fő plusz családtagok - képviseletében és nevében A LEGHATÁROZOTTABBAN TILTAKOZUNK a társasházunk közvetlen közelében, a Nyugati Strand keleti oldalán ismét tervbe vett e-kikötő építése ellen. Tiltakozunk, mert ez a kikötő tönkretenné partunk, a strand, a sétány és ezek környezetében a fürdési lehetőséget, a Balaton-parti ingatlanok értéke rohamosan csökkenne. Ez nemcsak a Fesztivál Társasház tulajdonosi köre számára járna negatív következményekkel, hanem befolyásolja, a későbbiekben megszüntetheti a Neptun Társasház és Balatonföldvár összes lakosának, nyaralni vágyó szállóvendégének a strandolási lehetőségét.

Más településeken a már korábban felépített kikötők a környezetükben eliszaposították az egész partot, így a vizet alkalmatlanná téve a fürdésre, nem beszélve a vízbe ellenőrizetlenül kerülő szemét szennyező, fertőző, környezetkárosító hatásáról.

Balatonföldvár rohamosan elveszti zöld területeit. Akik itt vásároltak ingatlant, azok pihenni, feltöltődni, úszni, napfürdőzni szeretnének, biztonságos és strandolásra alkalmas vízben fürdőzni. A Fesztivál Társasházban egy falunyi ember tölti a napjait áprilistól októberig, családok gyermekekkel, nagyszülők unokákkal, akiknek fontos az egészsége, biztonsága, a jól megérdemelt szabadnapok felhőtlen, nyugodt eltöltése, a vízpart nyújtotta lehetőségek maximális kihasználása.  

A 2010-es évek elején számtalan tanulmány készült, melyek szerint a kikötők körüli területek eliszaposodnak, a víz minősége romlik, az élővilág súlyosan károsodik. Egy kikötő nagyfokú forgalommal, szenny- és szennyvíztermeléssel is jár, emiatt a nádas, a vízpart, ami élőhelye a gázló- és vízimadaraknak, egyéb őshonos, védett állatoknak, veszélybe kerül. 

Jelen helyzetben vélhetően egyéni gazdasági érdekek dominálhatnak, mert egyébként józan ésszel nehezen érthető és egyáltalán nem elfogadható, hogy miért kell egy kisvárosnak a már meglévő, a regionális hajózási igényeket megfelelően kielégítő kikötő mellett még egy kikötő. Mindez a lakosság és a tulajdonosok egyértelmű és egyöntetű tiltakozása ellenére, a mostani kikötőtől alig karnyújtásnyira, és miért szeretnék a Balaton partját eliszaposítani és elszennyezni, fürdésre alkalmatlanná téve azt egészen Balatonszárszóig.  

Felmerül a kérdés, hogyan és kinek az érdekeit képviseli Balatonföldvár képviselőtestülete, ha nem a nekik bizalmat szavazó lakosokét? A helyi lakosságét, üdülőtulajdonosokét, és a (sokuknak megélhetést biztosító, de a beruházás megvalósulása esetén jelentős mértékben megcsappanó számú) nyaralóközönség érdekeit biztosan nem! Az előbbi körből senkinek NEM ÉRDEKE egy újabb kikötő!!!  

Megterheli a környezetet, veszélyezteti az élővilágot, és ellehetetleníti a nyaralók biztonságos fürdőzését. A Balaton déli partja strandolásra és sportolásra egyelőre kiválóan alkalmas, de ha az egyre fogyatkozó, fürdésre használható területek közé beékelődne ez a kikötő, súlyosan sértené a fürdőzők biztonságos vízhasználathoz és testi épséghez való alkotmányos jogait. A ki- és behajózás miatt a strandként használt partszakaszok előtti tófelületen hajózási útvonal kialakítása és a meder kotrása lenne szükséges. Ezáltal a korábban egybefüggő vízfelület használata helyett a szabadon fürdésre, úszásra, vízibiciklizésre, szörfözésre, horgászatra és egyéb vízi sportok művelésére a hajózási útvonal miatt kizárólag a kikötő kerülgetésével adódna mód. Lássuk be, hogy ez lehetetlenség, fokozottan balesetveszélyes, és kivitelezhetetlenné tenné mindezen tevékenységeket! A fürdőzők a hajók közvetlen közelébe, a mély vízbe lennének kényszerítve.  

Az sem elhanyagolható tény, hogy a beruházás megvalósításával felvonulási csatatérré változna minden megközelítési útvonal, legyen az Balatonföldváron, vagy Balatonszárszón!  

Ha az önkormányzat mindenáron kikötőbővítésen gondolkodik, akkor esetleges alternatíva lehet a már meglevő kikötő bővítése. Így, mindenki örömére és megelégedésére Balatonföldvár megmaradna az üdülők és a fürdőzők paradicsomának. 


Fesztivál Társasház Intéző Bizottság    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása

Az aláírással felhatalmazom Fesztivál Társasház Intéző Bizottság petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...