Mentsük meg Bajusz Urat

Pár éve feltűnt a budapesti tömegközlekedés járművein egy kedves, bajuszos bácsi, aki sokunk nagy örömére egyre nagyobb szerepet kapott az utastájékoztatásban, sokszor kétdimenziós testi épségét kockáztatva az utasok érdekében. Akkor azt gondoltuk, végre itt egy figura, mely akár kinőheti a szerepét, és Budapest szimbolikus alakjává válhat, mint Berlinben Ampelmann, aki kezdetben a gyalogosok jelzőlámpájának figurája volt, ma pedig számtalan ajándéktárgyon bukkan fel alakja.
Ezért is indítottam nagy örömmel a Facebookon  egy rajongói oldalt számára, mely ma már majd' 2000 taggal büszkélkedhet.
A bejegyzésekből, hozzászólásokból és általában a visszajelzésekből az derül ki, hogy a Bajuszos Bácsit (vagy Bajusz Urat, ahogy tetszik) kedves, szerethető figurának tartják, mely végre nem egy személytelen, sablonos piktogram. Sokan vagyunk, akik izgalommal várjuk, hol bukkan fel és miben töri fejét jellegzetes kalapja alatt.

Ezért hát szomorúan hallottuk, amikor a BKK utasok véleményére hivatkozva, mint egyeseket sértő karaktert, egyszerűen eltette láb alól Bajusz Urat.
Indoklásukban így fogalmaznak:
"A „Bajuszos bácsi” eltávolítására azért volt szükség, mert az utasok véleménye megoszlott a grafikát illetően. Bár a figurát sokan szerették, és rajongótábora is volt, sokan személyes sértésnek érezték, hogy a BKK utasait egy kalapos, bajuszos emberként ábrázoljuk. Az utastájékoztatási csoport egy nemzetközi mintáknak megfelelő, egységes, színvonalas, strukturált arculati rendszert kíván megvalósítani, aminek sajnos nem lehet a része egy ilyen, sokak számára ellenszenves grafika. Úgy gondoljuk, hogy ezen a felületen nem a magyarságunkat igazolandó jellegzetes öltözetű vagy kinézetű figurákkal, hanem a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő és jól bevált gyakorlat szerint modern rajzokat kell alkalmazni. A BKK Zrt. egyébként támogatja egy szerethető, egyedi figurasor bevezetését, aminek üzenete is van."

E petíció aláírói úgy hiszik, hogy Bajusz Úrnak van helye a budapesti utcákon és járműveken, elvesztésével pedig szürkébb és unalmasabb lesz az utastájékoztatás. Úgy gondoljuk, hogy sokkal többet ér egy szerethető, egyéniséggel rendelkező figura, mely esetleg egyeseknek nem tetszik (és ismerjük el, ha egy figurának valódi karaktere van – ne legyenek illúzióink, a "BKK Zrt. által támogatott új figurasorral" is ez lesz a helyzet –, mindig lesznek utálkozók), mint egy szürke, unalmas, átlagos piktogram, mely mellett nap mint nap unottan elmegyünk.

Megszerettünk, Bajusz Úr, és nem engedünk eltűnni!