El a kezekkel a Margitszigettől!

"El a kezekkel a Margitszigettől!" a Facebookon is

 

A Parlament olyan törvény elfogadására készül, amely a XIII. kerülettől önkényesen elvenné és a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott közigazgatási területté minősítené a Margitszigetet. Ezzel szemben kezdeményezésemre a XIII. kerület képviselő-testülete sürgősségi indítványban tiltakozását fejezte ki. Ám az ügy több politikai döntéshozók harcánál!

 

Az idén 75 éves XIII. kerület történelmi határainak – amelynek része a Margitsziget – megcsonkításáról, autonómiájának csökkentéséről, területe egy részének elcsatolásáról van szó. Olyan példa ez, amely felrúgja Budapest és az ország közigazgatási rendszerének szabályait. Ha most a Margitsziget, holnap Újlipótváros, a budai Vár, a Városliget, vagy a debreceni Nagyerdő kerülhet új fennhatóság alá?

 

A demokráciával, az Alaptörvénnyel és az önkormányzati törvénnyel is ellentétes, hogy a Parlament képviselőire bíznak olyan rendelkezést, amelyre kötelező érvénnyel népszavazást kellene kiírni.

 

Nem tudjuk, a törvény beterjesztőjének és a mögötte álló erőknek mi a céljuk? Tulajdonosként eddig is felelős volt (lett volna) a terület fejlesztéséért. A múltban nem volt olyan ügy, amelyben a XIII. kerület ne támogatóan lépett volna fel, sőt, inkább inspirálta és segítette a terület szebbé tételét. Az előterjesztő érve álságos és hamis.

 

Volt már rá példa, hogy a Margitszigetre a belépésért fizetni kellett, miként az is előfordult már korábban, hogy hatalmi szóval megszerzett területek később privatizációs mutyi részévé váltak. Reméljük, itt nem erről van szó!

 

A remény nem elég! A Kormány és Főváros vezetése is olyan határokat lépett át az elmúlt években, amelyek miatt bizalmatlanságunk megalapozott. Minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy ez a „Lex XIII. kerület” ne lépjen hatályba. Önkormányzati vezetőként, itt élő és érző emberként egyaránt fontosnak tartom, hogy a városrész történelmi határait ne rajzolják át, a XIII. kerület 13 négyzetkilométere ne zsugorodjon – főleg ne a 75. születésnapunkon.

 

Ehhez a küzdelmünkhöz kérem minden állampolgár, szervezet, egyesület, párt vagy egyéb közösség támogatását.

 

Köszönettel,

 

Dr. Tóth József

a 75 éves XIII. kerület polgármestere